Bunun adı açıklama

Lafa yormadan gireceğim. Çünkü, ilginç ve uzun bir trafik sonunda. Bir hukuk bürosundan yollandı. İsimlerini verip, reklamlarını yapmak istemiyorum. Aynen şöyle:

"CEVAP VE DÜZELTME

www.yenicaggazetesi.com.tr internet sitesinde 19.07. 2018 tarihinde Burhan AYERİ tarafından kaleme alınan köşe yazısında "VE SÜTLER DE BOZULDU" başlıklı yazıda, son zamanlarda sütlerin kısa sürede bozulduğu, BİM, A101, MİGROS gibi marketlerde sütlerin hiç birinin soğuk havada muhafaza edilmediği, bu hususun denetlenmediği iddia edilmiştir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, BİM mağazalarında satışa sunulan bütün özel markalı ürünler sektörün güvenilir ve kurumsallaşma düzeyi yüksek firmalarında üretilmekte, bu tesisler bakanlık yetkililerinin yanısıra, BİM görevlileri tarafından da düzenli olarak denetlenmektedir.

Müvekkil şirket mağazalarında UHT ve Pastörize olmak üzere iki kategoride süt satılmaktadır. UHT süt, kapalı bir sistemde dolaşarak ön ısıtma, yüksek ısı işlemi ve homojenizasyon, soğutma ve aseptik olarak paketlenme aşamalarından geçmekte ve 2-4 saniye süreyle 135-150 *C'de ısıtalan süt hızla oda sıcaklığına soğutulmaktadır. Bu sayede sütün içindeki sağlığa zararlı ve sütü bozabilecek her türlü organizma yok edilmektedir. Bu işlemin ardından süt, aseptik kapalı bir ortamda ambalajlara doldurulmakta ve uzun ömürlü olma özelliğini kazanmaktadır. Uzun ömürlü süt (UHT) kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay boyunca ilk günkü tazeliğini ve doğallığını korumaktadır.

Günlük süt olarak da bilinen pastörize süt ise sütün düşük sıcaklıkta işleme tabi tutularak içindeki zararlı mikroorganizmaların öldürülmesiyle elde edilen süt ürünüdür. Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-7 *C'de ambalaj üretim teknolojisine göre 5-12 güne kadar açılmadan muhafaza edilebilmektedir.

Müvekkil şirket mağazalarında, her iki süt ürünü de teşhir ve saklama koşullarına uygun olarak satışa sunulduğundan kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla iş bu açıklmayı yapma zorunluluğu doğmuştur.

Kamuoyunu saygıyla duyurulur.

BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. Vekili"

Söz savunmanın

Yukarıdaki metinden anlayacağınız gibi UHT sütler, açıkta satılmakta. Anlaşılan bu yıl havaların aşırı sıcak gitmesi benim de şikayet ettiğim bozulmalara neden oldu. Bir de BİM'in az personelle çalışması denetim ve ayıklamanın yeterince yapılmamasına sebep olmakta.

Yazdığım vaka başıma gelen üçüncü olay. Çalışanların güler yüzü "hemen değiştirelim abi" kolaylığını sağlaması Adnan Kahveci-Işıklar'daki şubeyi tercih etmemin sebebi. Çok yakın zamanda bir başka şubeye mağaza sorumlu yardımcısı olarak atanan Kürşat adlı gencin olumlu tavırları genelde aynı yerden alış-veriş etmemin bir başka nedeni. Zaten bunun iki sebebi daha var. Evime çok yakın. Hemen her şeyi fazla dolaşmadan bulabiliyorum.

Yeni uyarı

Yazmadığım ve şimdi dile getirmeyi vacip hale getiren bir açıklama daha yapacağım. Yine yakın zamanda mağazadaki tüm yumurtalar toplandı. Sorduğumda gülerek geçiştirdiler. Gerçek sebebini yazmak istiyorum. Bakanlık kararıyla soğutulmuş şartlarda satılması gereken yumurtalar tıpkı sütler gibi açıkta pazarlanıyordu. Bu şube açıldığı günden beri aynen böyledir. Anlayın toplanma sebeplerini. Yine soğuk hava sistemi olmayan sebze-meyve reyonundaki çürümeler gerçekten içimi acıtıyor. Hele bu kadar yoksul insanı bulunan bir ülkede. 6 bini aşkın satış yeri bulunan BİM'in bu -haram olan- israfı süratle engellemesi her şeyden önce vatan borcudur.

Yazmadıklarım

O açıklamayı yollayanlara tavsiyem arada sırada bir kaç BİM'e uğrayıp kendi gözleriyle tespit yapmaları. Olay eleştiriye kalırsa pek çok acıtıcı şeyi buraya almadığımı belirteyim. Böylesi yazı-tekzip yollamaları sürdürürlerse şaşıracakları tepkim gecikmeyecektir.

Ben burada sadece gerçekleri yazıyorum. Önce herkes buna inanmalı. Gerekirse bu işleri noter eşliğinde devam ettirebilirim. Yeniçağ'ı sadece internet sitesinden okumasınlar. Hiç olmazsa 1 lira verip alsınlar.

Unutmadan bir de övgü ilave edeyim. 1.5 kiloluk tava yoğurtlarını bu fiyata bu kalitede satmalarını alkışlıyorum.

***

İKİ CEVAP:

Ankara'dan Celal Sayalı ve İsa Yıldırım'ın mesajları çok güzel. Tespitlerinin hepsi tüm okurlarımda var. Mutlu eden yanları hiç bir zaman umutsuzluğa kapılmamaları.

...

GÜNÜN SÖZÜ

Kağıda dokunan kalem, kibritten daha çok yangın çıkarır. M.S. Forbes

Yazarın Diğer Yazıları