Burnumuzun dibinde üs kurma yarışı!

Burnumuzun dibinde üs kurma yarışı!
Süper güçler ABD ve Rusya, Suriye'nin kuzeyinde, sınırımızın yakınlarında terör örgütü PKK/YPG'nin elindeki bölgelerde üs kurmak için adeta birbirleriyle yarışıyor.

ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki bölgede, üçüncü havaalanını inşa etmeye başladığı öne sürüldü. Erbil'de bulunan Bas News'a konuşan başını PKK/YPG'nin çektiği Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) bir kaynak, ABD'li uzmanlar ve teknisyenlerin yeni bir askeri havaalanı inşa etmek için çalışmaya başladıklarını söyledi.

Haberde, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde halen iki askeri üssünün bulunduğu belirtilirken, SDG de ABD liderliğindeki koalisyon tarafından Rakka'ya geri almak amacıyla oluşturulan ve desteklenen bir Arap-Kürt askeri ittifakı şeklinde nitelendi. ABD üsleri art arda kurarken, Rusya da boş durmuyor. Hmeymim'de hava üssü inşa eden Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin Tartus kentindeki deniz üssünün teknik imkanlarını da genişletmeyi planlıyor.

Rus parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Savunma Komitesi Başkanı Vladimir Şamanov "Donanmamızın bölgede bulunan gemi gruplarını kullanma yönünde yeni imkanlar elde edebileceği Tartus üssünün teknik imkanlarının genişletilmesi oylamaya sunulacak" diye açıkladı.

Öte yandan, ülkdeki gelişmeler, Süper Güçler'in Suriye'de kontrolü ele geçirme yarışını lehine cevirerek çıkar sağlayan PKK/YPG'ye yarıyor. Nitekim Esad yönetimine karşı silahlı mücadele veren muhalefet, Kürt özerk bölge kurulmasına yeşil ışık yaktı. Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılan muhalefet heyetinin sözcüsü Yahya el Aridi, Suriye topraklarında Kürt özerk bölgesinin kurulmasının ülkenin toprak bütünlüğü için tehdit oluşturmaması halinde bu projenin herkes için uygun olacağını ifade etti.