Burun kanamasında yapılması gereken bazı yöntemler

Burun kanamasında yapılması gereken bazı yöntemler
Hemen hemen herkesin hayatında bir iki kez nedensiz yere burnu kanamıştır.

Böyle bir durumla karşılaşıldığında panik yapmadan kanamayı durdurmak çok önemlidir. Ani ön burun kanamalarının çeşitli sebepleri olabilir. Burun kanaması ile karşılaşıldığında uygulanabilecek bazı yöntemler şunlardır:
1. Kanaması olan kişi sakinleştirmeye çalıştırılmalıdır. Heyecanlı ve panik halinde olanların tansiyonu yükselir ve kanamanın şiddeti artabilir.
2. Baş hafifçe öne doğru eğilmelidir. Çünkü baş geriye atıldığında kan burundan geniz ve boğaza, buralardan da yutularak mideye gider. Kanama miktarı anlaşılamadığı gibi bulantı ve kusmaya da yol açabilir. Yine bu amaçla kan ağızda tutulmamalı, tükürülmelidir.
3. Burnun yumuşak olan kısmını tamamen kavrayacak şeklide başparmak ve işaret parmaklarla sıkıştırılmalıdır. Aynı anda burun açıcı spreylerden herhangi biri ile bir miktar pamuk ıslatılarak burun içine yerleştirilebilir.
4. Sağlam ancak nazik bir şekilde baş ve işaret parmakların yan tarafıyla sıkılan yumuşak kısımları yüze, yüz kemiklerine doğru bastırılmalıdır.
5. Bu şekilde 10 dakika kadar beklenmelidir.
6. Dik oturulmalı veya yatmak gerekiyorsa mutlaka baş yüksekte kalacak şekilde yatılmalıdır. Böyle kanama bölgesi kalp seviyesinden yüksekte olur ve kanamanın şiddeti azaltılabilir.
7. Burun ve yanaklara buz uygulanabilir.
8. Kanama durmuşsa ve burun açıksa yavaş yavaş burundan nefes alıp vermeye çalışılmalıdır.
Hekime başvurun
Tekrarlayan burun kanamalarında, Burun dışında başka yerlerden kanama olması durumunda (örneğin idrar ve dışkılama ile), Vücutta hafif darbelerle bile morarma ve çürüklerin varlığında, aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığı durumlarda, Pıhtılaşma bozukluğu yaratabilecek karaciğer, böbrek veya hemofili gibi hastalıkların bulunduğu durumlarda, Yakın zamanda kemoterapi alınmış olması durumunda mutlaka hekim ile temasa geçilmelidir.