Burunda şekil bozukluğu beden sağlığınızı etkileyebilir!

Burunda şekil bozukluğu beden sağlığınızı etkileyebilir!
Burundaki görsel şekil bozukluklarını yalnızca estetik bir problem olarak görmek önemli bir yanılgıdır. Burun denilince ilk olarak aklımıza nefes ve koku alma gibi fonksiyonları gelir. Burun dış ve iç yapısıyla bir bütün olarak fonksiyon görür.

Burundan nefes aldığımız zaman hava nemlenir, temizlenir, sinüslerde ısı kazanır, burun etleriyle belli bir akım ve sirkülasyon kazanarak akciğerlerin istediği hız ve koşullarda düzenlenir. Alınan hava bronşlarımıza daha fazla ulaşarak daha verimli kullanılır. Burunda şekil olarak eğrilik, kemer yapısı, burun ucu düşüklüğü ve darlığı gibi sıkıntılar çoğunlukla iç kısımdaki anatomik yapıların problemleri ile birlikte ortaya çıkar. Burun sırtında eğrilik varsa buna eşlik eden az veya çok miktarda burun kanallarınızın birinde tıkanıklık vardır ve mutlaka ameliyat öncesi endoskopik sistemle detaylı değerlendirilmelidir. Burun ucunda düşüklük varsa bu, burun dediklerinden hava girişini kısıtlayacağı için mutlaka değerlendirilmelidir. Burun içindeki kemik eğriliği burun eti büyümesine neden olur ve ameliyatta radyofrekans yöntemiyle küçültülmelidir.
 

‘Kalp büyümesi’ yapar
Ayrıca burun problemlerinde sıklıkla eşlik eden Konka Bülloza (burun etlerinde hava dolu kesecikler) görülebilmektedir ve nefes alma problemlerini ve sinüzit rahatsızlığını arttırmaktadır. Bu problemler burun estetiği yapılırken aynı seansta düzeltilmelidir. Burundan yetersiz hava alımı zamanla kalbimizde vücuda daha çok kan ve oksijen gönderme ihtiyacı yaratacağı için zorlar ve ‘kalp büyümesi' yapar. Buda kalbimizin zorluklara karşı direncini azaltır. Aynı şekilde akciğerimiz bize daha fazla oksijen sağlama çabasından dolayı zamanla sertleşir ve efor kapasitesi azalır. Aldığımız oksijen  bütün hücrelerimiz ve organlarımız için gereklidir, sonuç olarak burun problemlerinden bütün vücudumuz zarar görmektedir. Burundan nefes alma problemi olan ve çok efor gerektiren iş ve sporla uğraşanlar öncelikle bu sorunu çözmelidir aksi halde  riskli durumlara neden olabilir. Ameliyat sonrası; uykularınız düzene girer, horlama ve ağzı açık uyuma gibi problemleriniz geçer ve sabahları dinlenmiş uyanırsınız, kalbiniz ve akciğeriniz daha rahat fonksiyon görmeye başlar ileri yaşlarda daha az yıpranmış ve daha dayanıklı olur. Efor kapasiteniz artar, daha geç yorulur ve efor gerektiren sporları güvenle yapabilirsiniz. Alerjiniz varsa artık daha az rahatsız etmeye başlar, ileride astım bronşit gibi rahatsızlıklara yakalanma riskiniz azalır. Daha az sinüzit problemi yaşarsınız, gribal enfeksiyonları uzamadan atlatmaya başlarsınız. Bağışıklık sisteminiz daha rahat çalışır.