Büyük kaçış belgesel oldu

Büyük kaçış belgesel oldu
Bir düğün konvoyu oluşturan belgesel ekibi, 5 kaçak göçmeni İtalya’dan İsveç’e kadar hiç sorunla karşılaşmadan götürdü

İtalya’dan İsveç’e giden bir düğün konvoyu. Beyaz gelinliği, duvağıyla düğününe giden bir gelin ve yakınları. Kara yoluyla 6 ülke sınırını geçerek İsveç’e ulaşıyorlar. Ancak İsveç sınırından girdikten sonra ilk istikametleri nikah salonu değil göçmen bürosu oluyor. Çünkü aslında düğün konvoyu da, gelin de, yakınları da sahte. Her şey, Suriye’den kaçan Filistinli ve Suriyeli 5 kaçak göçmeni İsveç’e sokmak için düzenlenmiş bir oyunun parçası. “Hangi sınır polisi bir düğün konvoyunu durdurup geline belge sorar ki?” fikrinden yola çıkan grup 3 bin km boyunca hiçbir kontrole takılmadan İsveç’e ulaşmayı başardı. Üstelik bu yolculuk an be an görüntülenerek bir belgesele dönüştürüldü. İtalyan gazeteci Gabriele Del Grande, yönetmen Antonio Augugliaro ve Filistin asıllı Suriyeli şair Halid Süleyman al Nasiri’nin “Gelin Tarafı” (On the Bride’s Side) isimli belgeseli, sınırlara ve Avrupa’nın göçmen politikalarına karşı bir manifesto niteliği taşıyor.

23 kişilik konvoy
Yolculuk ve belgesel fikrinin hikayesini, yaratıcılarından Gabriele Del Grande’den dinliyoruz: 
 “Her şey Ekim 2013’te başladı. Lampedusa açıklarında 3 ve 11 Ekim’de iki gemi batmış, yaklaşık 500 kişi ölmüştü. Ben o sırada Milano’daydım. Savaş muhabiri olarak gittiğim Suriye’den bir ay önce dönmüştüm. O günlerde yüzlerce Suriyeli kaçak Milano’dan geçiyordu. Kaçak yollarla denizden Sicilya’ya ulaştıktan sonra trenle Milano’ya geliyorlardı. Milano’dan da, yine kaçakçılar sayesinde Kuzey Avrupa’ya gitmeye çalışıyorlardı.O günlerde Halid Süleyman al Nasiri ile birlikte sık sık tren istasyonuna gidiyordum. Zamanla, savaştan kaçan 5 Suriyeli ve Filistinliyle arkadaş olduk. Onları evimizde ağırladık. Ve kendimize ’Onların İsveç’e ulaşmalarına nasıl yardımcı olabiliriz?’diye sorduğumuzda bu düğün konvoyu fikri aklımıza geldi. Yönetmen arkadaşımız Antonio Augugliaro da yanımıza kamera alarak yolculuğu bir film haline getirmek için bizi ikna etti.” 
Gabriele Del Grande, Antonio Augugliaro ve Halid Süleyman al Nasiri ile kaçmalarına yardım ettikleri 5 göçmen, geçen kasım ayında, arkadaşlarının da desteğiyle 23 kişilik bir “düğün konvoyu” oluşturdu. Suriye’deki bir Filistin mülteci kampından kaçan eylemci Tasneem’in de “’gelin” rolünü oynamasıyla, 5 göçmen (üniversite öğrencisi Abdullah, Suriyeli muhalif çift Mona ile Ahmed, rap’çi Manar ile babası Alaa) İsveç’e doğru yolculuklarına başladı. 14 Kasım 2013’te yola çıkan ve 4 günde 3 bin km yol kat eden konvoy, İtalya’dan sonra Fransa, Lüksemburg, Almanya, Danimarka üzerinden İsveç’e ulaştı. Konvoy, geçtiği 5 sınır kapısında da herhangi bir sorguyla ya da zorlukla karşılaşmadan hedefe ulaşmayı başardı.

Sinema salonlarında gösterilecek
Gabriele Del Grande amaçlarına ulaşabilmelerinin sırrını, “Hangi sınır polisi bir düğün konvoyunu durdurur ki? Beyazlar içindeki bir geline kim kimlik sorar?” diye açıklıyor. Konvoyun İsveç’e ulaşmasıyla 5 göçmen siyasi sığınma hakkı almayı başardı. 3’ü halen İsveç’te yaşarken diğer 2’si, Dublin II Düzenlemesi gereği, İtalya’ya geri gönderildi. Tüm bu yolculuk, Del Grande, Augugliaro ve al Nasiri tarafından kaydedilerek belgesele dönüştürüldü. Ekip şimdi filmin post-production masrafları için bir bağış kampanyası başlattı. 18 Mayıs’ta internet üzerinden başlatılan bağış kampanyasına 2 hafta içinde bin 100 kişiden toplam 33 bin euronun üzerinde yardım geldi. Ekip, haziran sonuna kadar 75 bin euro toplayarak filmi eylül ayındaki Venedik Film Festivali’nde sunmayı amaçlıyor. Hikaye “mutlu son” la bitse de bu “yasadışı” yolculuk yüzünden haklarında yasal işlem yapılıp yapılmadığını sorduğumuzda Del Grande’nin cevabı şöyle oluyor: “Şanslıyız ki kimse hakkımızda şikayette bulunmadı. Ama esas risk filmin sinemalarda gösterilmesi olacak. Ne de olsa sınırlardan yasadışı olarak geçişimizi belgelemiş olduk.”