Bu ülkede 5 haftadır internet yok!

Bu ülkede 5 haftadır internet yok!
Ocak ayındaki büyük yanardağ patlamasından sonra beş haftadır internet erişimi olmayan Tonga için sevindirici haber geldi.

Tonga’daki internet kesintisi 5 hafta sürdü!

ShiftDelete - Birkaç günlüğüne internet erişimini tamamen kaybettiğinizi düşünün, her şeyin internete bağlı olduğu günümüzde bu herkesi korkutan bir senaryo. Tonga, beş haftadır bu durum ile karşı karşıyaydı. Altı kişiyi öldüren ve sayısız evi yok eden volkanik patlamanın ardından ülkedeki internet kesildi.

Ocak ayındaki büyük yanardağ patlamasından sonra tsunami yaşanan Büyük Okyanus’daki takım ada ülkesi Tonga‘da bir yandan yaralar sarılmaya çalışılırken, diğer yandan internet erişiminin aktif hale getirilmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyordu.

Tonga’daki internet kesintisi 5 hafta sürdü!

Patlama sonrasında komşu ülke Fiji’ye uzanan denizaltı internet kablosu da parçalandı. 3 Şubat günü Papua Yeni Gine’den Tonga’ya gelen uzman onarım ekibi, 57 mil uzunluğunda yeni bir fiber optik kablo getirdi. Tonga Cable Ltd CEO’su James Panuve konu hakkında yaptığı açıklamada “Karşılaştığımız felaketi kimse tahmin edemezdi” dedi ve 18 gün boyunca 24 saat aralıksız çalıştıklarını belirtti.

Bu süreçte Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarına erişmek bir yana insanlar sevdiklerine iyi olduklarını bile haber veremedi. Onarım sürecinin tamamlanması ile birlikte Salı günü internet erişimi geldi. Patlamadan kısa bir süre sonra yapılan yardım talebinin ardından SpaceX, 50 Starlink istasyonu bağışladı, ancak hükümet bunları kullanmaya başlamadı.