Büyüklük-büyük olmak

Almanya’daki manevi kızım, Atatürk hayranı Jade Ataman Atatürk’ün “Büyük Olmak” konusundaki sözlerini bulmuş. Bana gönderdi.. Atatürk diyor ki: “BÜYÜK olmak için hiç kimseye iltifat etmeyeceksin. Hiç kimseyi aldatmayacaksın. Ülke için gerçek amaç neyse, onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes, senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. Fakat, sen bunlara karşı direneceksin... Önüne sonsuz engeller de yığacaklardır. Kendini büyük değil, küçük, zayıf, araçsız, hiç sayarak, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak, bu engelleri aşacaksın. Bundan sonra da sana BÜYÜK derlerse, bunu söyleyenlere güleceksin” ..
Bunlar, hakikaten ’Büyük’ olan ve kendisine güvenen bir adamım sözleri. Şimdi “Büyüklük” iddiasında olanlar var. Onun için bu sözler denk düştü.

***


Ünlü Amerikalı yazar Ralp Waldo Emerson’un (1803-1882) “Kendine güvenmek” başlıklı bir yazısını da hatırladım. Yazıda ilginç bir bölüm var... Emerson “Büyük olmak yanlış anlaşılmaktır” der ama bunu “Yanlış anlaşılmak büyük olmaktır” şeklinde de anlayabilirsiniz .. Hakikaten “büyük” olmayıp da, “yanlış anlaşıldıkları” için büyük olduklarını iddia edenler çok zamanımızda!
Emerson diyor ki: “Deha, kendi düşüncelerine inanmak, ve kalbinizin derinliklerinde sizin için doğru olanların bütün insanlar için de doğru olduğuna inanmaktır!.. İçinizdeki inançları açıklayın. Bunlar sonunda evrensel gerçekler olacaktır.”
Emerson’dan bir hakikat daha “Her deha eserinde, kendi terk ettiğimiz düşüncelerimizi buluruz.”
Doğru değil mi?.. Yeni bir buluşla, doğru sözlerle karşılaştığımızda “Ah keşke bunu ben bulsaydım. Keşke bu sözü ben söyleseydim” demez miyiz... Büyük adamları, dehaları ötekilerden ayıran fark da budur işte...

***


Emerson diyor ki: “Her günü bitir ve onun doyumuna ulaş. Yapabileceğini yaptın. Kuşkusuz kimi gaflar ve saçmalıklar da olmuştur; onları unut. Yarın yeni bir gündür; ona neşeli ve huzurlu başla.”
Ve Emerson devam ediyor: “Her şeyden önce kendi kendine güven. Her yürek bu güvenle harekete geçebilir.. Büyük adamlar hep böyle yapmışlardır” .. Ben ekleyeyim Mustafa Kemal de her şeyi, savaşlarda başarısını, her devrimi kendine ve de milletine güvenerek, inançla yaptı. Onun inanç şartında tereddüde yer yoktur ve bunun içinde Atatürk, evrensel bir deha.. Her mevsimin, her ülkenin, insanlığın dehasıdır.
Unutanlara, unutturmak isteyenlere şu sırada hatırlatmak istedim...
Bazıları O’nu bu kadar “Büyük olduğu” için yanlış anlıyorlar.. Bazıları da “yanlış anladık” diye büyüklük taslıyorlar.

***


Bu sırada, gene bir Amerikan yazarının Elbert Hubbard’ın yazısını da hatırlatalım.. “Garcia’ya Mesaj” .. Harp okullarında öğrencilere okutulan bu yazıdaki “mesaj” özetle şöyle: “Mesajı, mektubu ait olduğu yere veya şahsa fazla sual sormadan, olumsuz yönden bakmadan ’Emret Komutanım’ diye alıp götüreceksin”. İşte böyle insanlara ihtiyacımız var.
Ve gene şu bağlamda İngiliz yazarı Rudyard Kipling’in “Eğer” adlı manzumesini de rahmetli Bülent Ecevit’in çevirisinden okumakta yarar var.

Yazarın Diğer Yazıları