Buyurun kıyaslayın...

                Çok merak ediyorum. Bunlar Osmanlıcı, bunlar II. Abdülhamitçi ya.. Var sayalım, Cumhur İttifakının karşısına Saadet Parti getirip II. Abdülhamit'in torunlarından birini aday olarak koysa ve dese ki: "Ey Cumhur İttifakı! İşte size Osmanlı'nın ta kendisi. Madem Abdülhamitçisiniz, madem Osmanlıcısınız ve madem köklerinizin burada olduğunu söylüyorsunuz. Mustafa Kemal'e kızıyorsunuz. İnönü'yü dinsiz ilan ediyorsunuz.. Buyurun benim ittifak adayım işte bu. Haydin şimdi siz bize katılın."

Ne olur?

Söyleyeyim; ertesi gün Ankara karışır. Herkes başlar yan çizmeye. "İşte biz öyle demek istemedik de. Aslında biz Cumhuriyetin nimetlerini biliyoruz da. En iyi demokrat biziz de.. Siz yanlış anladınız, asıl söylemek istediğimiz bu değil de vs..."

Bırakın AKP ve MHP'nin Cumhur İttifakından vaz geçip, Osmanlı hanedanının etrafında birleşmesini, önce II. Abdülhamit'in torunu olduğunu söyleyenler birbirine girer. Eski günlere döndük zannedip "taht benimdi, senindi" diye olayı miras davasına dönüştürürler. Bakmayın siz şimdi hep birlikte yan yana oturduklarına.. Dedelerinin yaşadığı günler devam etseydi hepsi birbirinin düşmanıydı.

Söyler misiniz II. Abdülhamit, hafta sonlarında hangi kardeşleriyle sarayda toplanıp eğleniyor veya birlikte yemek yiyordu? 

Hangisiyle ülke meselelerini tartışıyordu?

Hangisiyle dertleşiyordu?..

Hiçbiriyle.

Neden?

Çünkü bütün erkek kardeşleri, kendisinin yerinde oturma hakkı olan tahtın varisleriydi de ondan…

Siz bakmayın bugünkü beyefendilerin ittifak kurup, bol keseden Cumhuriyetle yarışa kalktıklarına. Devr-i hükümetlerinin her saniyesi, ülke için öyle çok zararlarla doludur ki, Cumhuriyetle kıyaslanmaya kalkışılması dahi abestir. 

Ama gelecekte bu kıyas yapılacaktır.

Sorgulanacaktır..

Tarımda Cumhuriyeti geçmişler midir?

Sanayi'de Atatürk'ü sollayıp fersah fersah atılımlar yapmışlar mıdır?

Eğitimde, adalette, sağlıkta Türkiye'yi muasır medeniyetlere taşımışlar mıdır?

Mesela, Atatürk, Hatay'ı Türk topraklarına kattı. Bunlar, Türkiye'nin millî topraklarını Suriye'de koruyabilmişler midir? Selçuklu'dan kalan ata yadigarı miras Süleyman Şah toprağı ne durumdadır?

Ege Adaları'nda hâlâ İnönü'yü suçlamak yerine kendi devr-i hükümetlerinde bırakın hazırı korumayı, üstüne bir şey katmışlar mıdır?

Şu Cumhuriyetle kendini kıyaslayanların en kısa zamanda karşılaştırmalı bir liste yapmalarını tavsiye ederim.

Atatürk, her ne yaptıysa kendi kurduğu devletin imkânları (imkansızlıkları) ile yaptı. Ve bütün yaptıkları toplumun ekonomik ihtiyaçlarını karşılamaktaydı. Atatürk'ün bütün yaptıklarından devlet, millet ve halk kazandı.

Eleştirenlerin yaptıklarının tamamından millet ve ülke olarak zarardayız.

Köprülerin parasını biz ödüyoruz.

Cari açık aldı başını gidiyor ve millet olarak borçluyuz. Artan nüfusa iş bulacak ekonomi geliştirmek yerine artan nüfusu işsiz bırakıp bunu başarı sayıyorlar.

Bu sebeple boşu boşuna II. Abdülhamitçilik yapmanın bir faydası yok. Bugünü II. Abdülhamit yönetmiyor. Şartlar da onun dönemindeki şartlar değil. Bırakın tarihsel şahsiyetler yerli yerinde kalsın. Ve biz bugün, şimdi üzerinden ne yapacaksak yapalım...

Yazarın Diğer Yazıları