Bylock'un tam listesi komisyona gelir mi?..

Bana sorarsanız!..

İktidar,  aylarca oyalayıp nihayet çalıştırmaya başlattığı ve ilk 2 toplantısını yapan 15 Temmuz darbe girişimini araştırma komisyonu daha baştan işi sulandırma yolunda gidiyor.

Meclis araştırma komisyonu başkanlık divanının tamamen AKP'li üyelerden oluşturulması...Nane ruhu,tuz ruhu tartışmaları... AKP'den gelen "Pensilvanya'ya gidelim Fethullah Gülen'i  dinleyelim" önerisi... Perşembe'nin gelişini gösteriyor aslında!..

Daha yolun başında AKP'li üyelerin,cılkını çıkartma (!)  girişimleriyle  sona nasıl varılır?..

Komisyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, araştırma komisyonunun AKP'nin sergilediği gizli samimiyetsizliğe rağmen icra edebileceğini düşünen milletvekillerinden. Çıray'ın güvendiği nokta;" konunun Türk milleti için bir beka meselesi olması." Komisyon ilk toplantısını yapmadan önce Çıray'la yaptığımız görüşmede, yaşananların hafızalarda henüz çok  taze olmasının çeşitli manipülasyonların önüne geçebilecek bir faktör olduğunu düşünüyordu. Ancak AKP'nin atadığı komisyon üyelerine ve Reşat Petek'i başkan olarak seçilmesine bakıldığında Çıray'ın bu düşüncesinin değiştiği anlaşılıyor. Çünkü Çıray, komisyon başkanı konusundaki itirazlarını daha  en başta belirtmiş bir isim. Reşat Petek'in araştırma konusu olan "FETÖ" ile özellikle Ergenekon-Balyoz kumpasları sırasında kurduğu yakın ilişkilere dikkat çeken Çıray, "Petek araştıracak değil araştırılması gereken isimdir" demişti.İki toplantının ardından komisyon çalışmalarının geleceği hakkındaki kanaatini sorduğum Çıray şunları söylüyor;

"Petek, Cumhurbaşkanının kendi planları dahilinde stratejik tarih ilan ettiği 15-25 Aralık'tan sonra dahi bu şebeke hakkında pozitif beyanlarda bulunmayı sürdürmüş, direksiyonu aslında çok geç kırmıştı. Bu komisyon üyeliği için başlı başına bir handikaptır ve bir süre sonra AKP Hükümeti'nin bu konuda samimiyeti sorgulanmaya başlanır.  AKP buna rağmen Petek'i başkanlığa aday göstermekle kalmamış, muhalefetin 'Yenikapı ruhu' çerçevesinde başkanlık divanının yapılanmasında muhalefet milletvekillerinin yer alması talebine kulak tıkamıştır. Ama yeni bir strateji geliştirmişler en ufak bir eleştirimizde 'Yenikapı ruhunu bozmayın' diyerek zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışıyorlar. 'Yenikapı ruhunu nane ruhuna çevirdiniz.' Eleştirim bunun içindi. Muhalefetin güvenini kaybettiren diğer bir neden de Cuma günkü toplantıda komisyonun ilk gündemli toplantısında görsel medya hakkında AKP oyları ile sansür kararı almış olması."

Komisyonun ilk toplantısında muhalefetin iktidara göre çok hazırlıklı olduğu da ortaya çıktı. Mesela, CHP komisyona davet edilmesi gereken isimleri içeren bir listeyi Başkanlığa sundu bile.

Toplantıda  AKP'li üye Serkan Bayram'ın 'Fethullah Gülen'i dinlemek için gerekirse ABD'ye gidelim" önerisini de şöyle değerlendiriyor Aytun Çıray;

 " Bu işi magazinleştiriyorlar.Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın dün bir televizyon kanalında açıktan söylediği gibi Gülen'in Türkiye'ye teslim edileceğinden umudu kesmiş ve hatta getirmeyi pek arzulamıyor olabilirler.  Şüphe konusu olsa da bunun sağlanmasından en çok biz memnun oluruz. Bu yüzden bu teklifi düşünmeden destekledik."

Aytun Çıray,AKP'li Reşat Petek'in  komisyonun amacını 'FETÖ Terör örgütünün ipliğini pazara çıkarmak olarak tanımlamasına da dikkat çekiyor.. Çıray, "Petek'in  bu şebekeyle ilgili şaibeli tutumlarını temize çekmeyi amaçlamış olabileceğini, ama bunun komisyonun asli amacı olamayacağını" vurguluyor. "Komisyon'un asli amacı ve fonksiyonu 'FETÖ şebekesinin' ipliğini pazara çıkarmak değil, 15 Temmuz'un asli planlayıcılarını ve aktörlerini bütün boyutlarıyla aydınlatmaktır" diyor.

Aytun  Çıray, "FETÖ"nün  iç haberleşmesini sağladığı belirtilen  ByLock ve Eagle yazılımlarını kullanan üyelerin isimlerini içeren eksiksiz listenin komisyon üyelerine ulaştırılmasını Başkanlıktan talep ettiklerinin altını çiziyor. Eksiksiz listenin sağlanması Çıray'a göre;" AKP'nin komisyonun gerçekten fonksiyonlarını icra etmesini isteyip istemediğinin ilk açık işareti olacak."

Test edilip görülecek!.Bakan,milletvekilleri,belediye başkanları isimleri bu listelerde olacak mı?.. Olmayacak mı?..

Komisyonun önümüzdeki çalışma günlerinde seyrini anlayabilmek adına CHP'nin dinlenmesini istediği listeyi de lütfen bir kenara not edin;

"Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu, Efkan Ala, İdris Naim Şahin, Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, Bekir Bozdağ, Sadullah Ergin, Hüseyin Çelik, Melih Gökçek, Kadir Topbaş, Rıfat Hisarcıklıoğlu, Hulusi Akar, Hakan Fidan, Mehmet Kılıçlar, Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt, İlker Başbuğ, Necdet Özel, Işık Koşaner, Ümit Dündar, Yaşar Güler, Salih Zeki Çolak, Ali Suat Ertosun, Osman Ak, Cevdet Saral, Hanifi Avcı, Hasan Atilla Uğur, İsmail Hakkı Pekin, Nedim Şener, Ahmet Şık, Yavuz Selim Demirağ, Fehmi Koru, Yıldıray Oğur, Henry Barkey, Gönül Tol, Mensur Akgün, Zeki Üçok."

Bana kalırsa hain darbe gecesini açığa çıkarmanın çok kısa bir yolu var;

Komisyon, Hulusi Akar, Hakan Fidan, Akın Öztürk, Abidin Ünal, Mehmet Dişli'yi bir odada aynı anda bir araya getirsin. Beşinin birbirlerinin gözünün içine bakarak konuşmasını şart koşarak, sorsunlar onlarda söylesinler!.. Bir sonraki toplantıya gerek kalır mı kalmaz mı? Çok merak ediyorum!..

Yazarın Diğer Yazıları