CAATSA yaptırımları nedir?

CAATSA yaptırımları nedir?
CAATSA veya CAATSA yasası, ABD'de 2017 yılında yürürlüğe grd. Br dğer adıyla "ABD'nnHasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası" Pek, CAATSA yasası nedr? CAATSAyaptırımları neler?

"ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası" bir diğer adıyla CAATSA yasası 2017 yılında imzalandı. , Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasının ardından son günlerde yeniden gündeme geldi. Türkiye'ye S-400 yaptırımlarını da içeren tasarı 9 Aralık 2020 gecesi ABD Temsilciler Meclisi'nden geçti. Türkiye'nin aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin ABD nezdinde CAATSA'nın 231'inci maddesini ihlal ettiği ileri sürülüyor. CAATSA, ABD Başkanı'nın beş veya daha fazla yasayı yürürlüğe koyacağını belirtmektedir. Kanunun 235. Maddesinde tanımlanan yaptırımlardan biri, başkanın bilerek, bu yürürlüğe girme tarihinde veya daha sonra belirlediği bir kişi ile önemli bir işlemde bulunduğunu veya onun adına veya onun adına faaliyette bulunduğunu belirler. CAATSA yasası nedir? CAATSA ne zaman yürürlüğe girdi? ; "ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası" olarak biliniyor. CAATSA yasası ilk olarak 2 Ağustos 2017 yılında kongrenin onayı dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasıyla yürürlüğe konuldu. CAATSA'nın dayanağı ise İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar olarak gösteriliyor. 

 

TASARIDA TÜRKİYE BÖLÜMÜ 

Tasarıda, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının CAATSA kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi. Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların “ithal edilen malları” kapsamaması istendi. Bu mallar da “doğal ya da insan eliyle yapılmış maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlara ilişkin denetim ekipmanı” şeklinde sıralandı.

Yaptırımların kaldırılmasının şartları ise şu şekilde belirtildi:

“Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra, Türkiye’den Türk hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir.”

 

-CAATSA YAPTIRIMLARI NEDİR? 

CAATSA’nın 235. maddesi, ABD Başkanı’nın ilgili kişi ve kuruluşlara getirebileceği yaptırımları 12 maddede düzenliyor. Yasanın ilgili maddesine göre Başkan, bu 12 maddeden en az 5’ini seçip uygulamakla yükümlü. Peki, CAATSA yaptırımları neler? İşte 12 maddelik o liste

 Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat ithalat bankası desteğinin kesilmesi

Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi

ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi

Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi

 Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi

Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması

Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması

Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması

Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması

ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması

Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı

Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması 

(Kaynak: AA)