Çakma tarihçilere duyurulur

Çakma tarihçilere duyurulur

Araştırmayı gerçekleştiren Arnold Ludwig Amerikalı bir tıp doktoru, psikiyatrist, akademisyen, tıp fakültesi bölüm başkanlığı yapmış, emekli olduktan sonra da Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde "Emeritus Professor-Onursal Profesör" olarak görevini sürdüren değerli bir hoca.

Uzmanlık alanı; insan davranışlarını araştırmak.

18 yıl süren "Liderliğin Doğası" çalışmasında, 1900-2000 yılları arasında yaşayan, 200 farklı ülkeden 1941 lideri araştırmış. Ludwig bu amaçla "Politik Büyüklük Ölçeği" adını verdiği, puanlamaya dayalı bir ölçek geliştirmiş. Ayrıntılı bilgiye ulaşabildiği Roosevelt'ten Churchill'e, Mao'dan Fidel Castro'ya uzayan listedeki 377 lider arasında en yüksek puanı, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk almış.

Uğur Dündar Sözcü

***

 O 'Ganyotçu' ayaktakımı kazanamaz

-----------

Son günlerde kiminle konuşsam bana Brown Üniversitesi öğretim üyesi Arnold Ludwig'in kitabında yaptığı değerlendirmeyi anlatıyor.

Prof. Ludwig, "Dağın Kralı-Siyasi Liderliğin Doğası" adlı kitabında, dünyada gelmiş geçmiş birçok lideri incelemiş ve en yüksek puanı Atatürk'e vermişti.

Bugün 19 Mayıs ve kendim kadar eminim birçok arkadaşım bana yine o kitabı niye yazmıyorsunuz diye soracak. Ben de bu sitemkâr arkadaşlara şunu söyleyeceğim:

Kitap 2002 yılında yayınlandı.

Ben genel yayın yönetmeniyken, 2008 yılında Hürriyet'te haberi verildi.

Enis Berberoğlu genel yayın yönetmeniyken, 2011'de Yalçın Bayer yeniden yazdı. Görüyorum ki aradan geçen 15 yıl kitabın önemini azaltmamış, tam aksine arttırmış.

Bu da benim çok hoşuma gidiyor.

Şu 19 Mayıs günü herkes bilsin ki, Atatürk büyüyor. Daha da büyüyor.

15 yıldır başka bir nesil yaratma gayretine rağmen büyüyor.

Eğer 16 Nisan referandumunda, ilk defa oy kullanan gençlerin yüzde 60'tan fazlası hayır demişse, bilin ki, Atatürk yeni neslin gözünde daha da önem kazanıyor demektir.

Yani içiniz rahat olsun.

Hani kafayı çekip araba içinde "İzmir'in Dağları'na" bakıp saydıran o "ganyotçu" ayaktakımı var ya...

Bu ülkede onlar asla kazanamaz...

...

Atatürk hangi ölçülere göre

 en yüksek puanı aldı

----

Ludwıg'in bu sıralamayı yaparken kullandığı ölçüler şunlar:

Sıfırdan ülke yaratmak,

Toprakları genişletmek,

İktidarda kalınan süre,

Askeri başarı,

Sosyal tasarım gücü,

Ekonomik başarı,

Devlet adamlığı,

İdeoloji ortaya koyma,

Ahlaken örnek olma,

Siyasi miras,

Ülkenin nüfusu.

Ertuğrul Özkök Hürriyet

***

Söveni koruyorlar

-------

Cevriye Nine!

Muğlalı 76 yaşında.

 19 Mayıs öncesi; "Gençler bugünümüzün değerini bilsin, yolda yürüyorsak, nefes alıyorsak Atatürk'e borçluyuz..." dedi.

(...) Cevriye Nine'nin milyonlarca insanın duygusuna tercüman olduğu günlerde düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanma adı altında Mustafa Kemal'e, annesi üzerinden küfür yağdıranların sahte belgelerler sahtekarca dergi yazıları yazdıkları ortaya çıktı. Tarihçi değiller. Tarihçi geçiniyorlar. Dürüst değiller. Fazilet anlatıyorlar. Ve korunuyorlar. Kollanıyorlar, besleniyorlar.

Atatürk'e söverek aslında 19 Mayıs 1919'a küfrediyorlar ve Irak ile Suriye'de yeni haritalar çizmeye dönüşmüş 98 yıl önceki kandan ve yağmadan gözleri dönmüş bugünün kurt sürülerinin yanında yer alıyorlar.

 * * *

19 Mayıs kutlamaları yasaklandı. Atatürk'e sövenler ise korunuyor. Kaç gün oldu yakalanmadı. Dergilerini ve TV'lerini bol ilan gelirine kavuşturan devlet bankaları, şirketleri, iktidar belediyelerine "siz sayın belediye başkanı, siz sayın devlet bankası genel müdürü, siz sayın devlet şirketi yöneticisi bu ilanları hangi verimi elde etmek için bu dergiye ve TV'ye verdin?" diye soran olmadı.

Asıl sorulacak, sorgulanacak, kaynağına inilecek olan buydu...

Necati Doğru Sözcü

***

Toplum kim?

--------

..... İstanbul Valiliği'nin Beşiktaş Belediyesi'nin kutlama etkinliklerini iptal gerekçesi:

"Ülkemizin bulunduğu şartlar, provokatif eylem ve olayların meydana gelebileceği, etkinliklere katılacaklar dahil, halkın huzur, güven ve esenliğinin, kamu güvenlik ve düzeninin bozulmasına ve toplumda panik oluşmasına sebebiyet verebileceği gerekçeleriyle uygun görülmediği."

Sayın İstanbul Valiliği,

Ülkemizin bulunduğu şartlar, 19 Mayıs gecesi pop şarkıcısı Burak Kut'un konser vermesine, ülkemizin bulunduğu şartlar 19 Mayıs gecesi Üsküdar'da MFÖ'nün konserine neden engel değil? Neden Şişli'nin göbeğindeki meşhur AVM'de bir pop konser provokatif eylem ve olayların meydana geleceğine dair bir tedirginlik yaratmıyor da Beşiktaşlıların bayram coşkusu yaratıyor?

(Bu arada yanlış anlaşılmasın: İki pop konserine de itirazım yok. Müzik çoğalsın ve çoğaltsın hep.) Beşiktaş halkının Atatürk'ü kalpten anacak olması, Cumhuriyete sahip çıkma coşkusu toplumda nasıl bir panik oluşturabilir? Toplum kim?

Çiğdem Toker Cumhuriyet

***

Adaletin böylesi

----

Türkiye her zaman yargı sorunu yaşadı; her zaman siyaset hukuktan üstün oldu.

Ama bu kadarı hiç olmamıştı.

Meclis'te Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliği için seçim yapıldı. Haber şöyle:

"AK Parti için 5, MHP için 2 kontenjan üzerinden parti yönetimlerinin belirlediği anahtar liste üzerinden oy kullanıldı..."

Dün oy kullanan birkaç milletvekili ile telefonda görüştüm. Oy verdikleri isimleri tanımıyorlardı.

Demek ki partileri istediği için oy verdiler!

Hâkim ve savcıların mesleki kaderi bu kurulun elindedir.

Taha Akyol Hürriyet