Çalar saatli baş ağrısına dikkat...

Çalar saatli baş ağrısına dikkat...
Küme baş ağrısı, baş ağrılarının en çok ağrı yapan tiplerinden biridir. Bu ağrıya “çalar saatli baş ağrısı” da deni

Bunun sebebi gecenin bir vakti şiddetli baş ağrısı ile sizi uyandırmasıdır.Yaygın olarak başınızın bir tarafında veya göz çevresinde yoğunlaşan ağrılar içerir. Küme dönemleri olarak bilinen sık atak nöbetleri haftalar ya da aylar sürebilmektedir. Küme baş ağrısı genellikle keskin, yanıcı veya delici olarak tarif edilir. Bu durumdaki insanlar sıcak bir pokerin gözün yuvasından dışarıya doğru itiliyor ya da gözde sıkışmış olan ağrı varmış gibi hissettiklerini söylüyorlar. Küme baş ağrısı olan insanlar huzursuz görünür, gezerek veya oturarak atakları yatıştırmaya çalışırlar. Migrenli olan hastaların aksine, küme baş ağrısı çeken hastalar ataklar esnasında yatmanın ağrıları daha çok artırdığını belirtmektedirler.

Bulantı, ışık ve ses hassasiyeti ve aura gibi bazı migren benzeri belirtiler küme baş ağrısında da görülür ama genellikle başın bir tarafında görülür.

BELİRTİLERİ
Bir küme baş ağrısı genellikle uyarı olmadan, hızlıca etkinleşir. Görülen tipik belirtileri şunlardır:
* Dayanılmaz ağrı, genellikle göz çevresinde yoğunlaşır, ancak baş, yüz, boyun ve omuzlar gibi diğer alanlara da yayılabilir.
*  Tek taraflı ağrı,
*  Huzursuzluk,
*  Aşırı terleme,
*  Etkilenen gözde kızarıklık,
* Yüzünüzün etkilenen taraftaki burun deliğinde tıkanma ve akma,
*  Terli, soluk bir yüz cildi,
* Yüzünüzün etkilenen taraftaki göz etrafında şişme,
*  Göz bebeğinde büyüklük azalması,
*  Göz kapağında sarkma,
Küme baş ağrılarını yeni yaşamaya başladıysanız, ağrıların başka sorunlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak ve en etkili tedaviyi öğrenmek için bir doktora görünmeniz gerekir.
Baş ağrısı ileri derecede olsa bile, genellikle altta yatan bir hastalığın sonucu değildir, ama baş ağrısının bazen zayıflamış kan damarının yırtılması (anevrizma) ve bir beyin tümörünün belirtisi olma ihtimaline karşı ciddiye alınması gerekir. Eğer baş ağrısı öykünüz varsa ağrıda meydana gelen beklenmedik değişiklikler olursa doktorunuza görünmeniz gerekir.