Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sorumluluğu

Yıllardır ülke insanımızın emeğini, parasını, sosyal güvenlik prim hakkını kısacası kendi doğduğu topraklarda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması hasebi ile hak ettiği ne kadar hak ve hukuku varsa, maalesef  “yabancı yatırımcıların önünü açmak”  adına yıllarca  “yabancı kaçak çalışanları tur operatörü diye devletin yetkili makamlarına yutturdular.”
Hiç kimse de kalkıp  “tur operatörü kimdir, tur operatörü adına çalışan kimdir”  bunu sorgulama gereği hissetmedi. Çünkü lafa geldi mi  “devletler arası ilişkilerde mütekabiliyet yani karşılıklılık ilkesi vardır” diyenler, iş turizm sektörü olunca bu  “karşılıklılığı” bir kenara koydular. Yıllarca yüz binlerce yabancı  “tur operatörü sahtekarlığı” ile ülkemize bir delikli kuruş vergi vermeden maaşını kazandı, alış verişlerden komisyonunu aldı, yabancı diye her işletmede önünde eğildiler, aman bize müşteri getirsin de ne yaparsa yapsın dediler. Ama bunu yapan herkes ülkem insanının kazanması gereken paraların yabancılarca kazanılmasına ve ülke sosyal güvenlik sistemimizin onlarca milyar dolarlık prim kaybına neden oldular.
Buradan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızı, yabancıların ülkemizde 3 ay süre ile kaldıktan sonra bir 3 ay da Türkiye dışında kalmadan yeniden girişlerini engelleyen yasayı çıkarmasını ve bu konuda emeği geçen tüm bakanlık görevlilerini kutluyorum. Ama buradan şu konuda özellikle Sayın Bakanı uyarmak istiyorum.
1. “Tur Operatörü Temsilcisi” diye Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı İl Emniyet Müdürlüklerine yabancılar için verilen tüm evrak  “sahtekarlık”  içermektedir. Bu sahtekarlığı yapanlar yabancı tur operatörlerinin Türkiye’deki işlerini yapan firmalardır.
2. “Tur Operatörü” denen yapı öncelikli olarak iyi tahlil edilmelidir. Tur operatörlüğü sistemi nasıl çalışır? Kimler tur operatörüdür ya da kimler tur operatörünü temsile yetkilidir? Bunların iyice irdelenmesi gerekmektedir.
3. Bir tur operatörünün mesela Marmaris gibi bir bölgede eğer 100’den fazla tur operatörü temsilcisi için  “ikamet tezkeresi”  başvurusu varsa, sizce bunda bir gariplik yok mudur?
4.Tur Operatörü Temsilcisi diye isimleri İl Emniyet Müdürlüklerine verilen yabancıların,  “temsilcisi oldukları tur operatörünü temsil etme yetki belgeleri”  başvuru sırasında kendilerinden istenmekte midir?
5.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak özellikle Antalya, Dalaman, Bodrum ve İstanbul Havaalanları giriş kontrol noktalarına ne zaman bakanlığınıza bağlı  “denetim uzmanlarını”  görevlendirmeyi düşünüyorsunuz?
6.Sadece yasaları çıkarıp, aslında yasaların her yaz sezonunda günde binlerce kez çiğnendiği havaalanları ve turizm bölgelerini ne zaman keşfetmeyi düşünüyorsunuz?
7.Sosyal Güvenlik Kurumu’nun girdilerini artırmak gibi bir niyetiniz yok mu?
8.Sizde mi  “turizm sektörünü bacasız fabrika olarak gördüğünüz için, denetlenmesine sıcak bakmıyorsunuz?”
Sayın Bakanım, Türkiye Cumhuriyeti devleti büyük devlettir bundan hiç kimsenin şüphesi olamaz, ama uygulamalarınızda Meksika devletinin turizm sektörünü denetim altına aldığı kadar bile bir denetim mekanizması kuramıyorsanız, o zaman devletimiz yabancı kaçak çalışanlar yüzünden, alması gereken SGK prim ödemelerini alamayacak bu da devletimizin zayıflamasına neden olacaktır.
Sektöre yirmi yılını vermiş birisi olarak sizi temin ederim ki; lütfen beni dinleyin ve yabancıları denetleyin, inanın bana bu uygulama  “bazı aklı evvel turizm baronlarının iddia ettiği gibi” yabancı turistleri kaçırmayacak, aksine yabancı kaçak çalışanlardan memleketin arınmasına vesile olacaktır. Siz devlet gibi davrandığınızda yabancı turistler size daha fazla saygı duyacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları