ÇANAKKALE SAVAŞI VE TÜRK KADINI -11-

ÇANAKKALE SAVAŞI VE TÜRK KADINI -11-
Çanakkale Savaşları sırasında yaralılar için temiz çamaşıra ihtiyaç duyuluyordu

Savaş boyunca önemli bir boşluğu dolduran Müdafaa-i Milliye Cemiyeti, 18 Mart Zaferi’nin hemen ardından kahraman gazilerin günlük sigara ihtiyacı için 25.000 paket sigara siparişi vermiş ve bunun için gereken paranın toplanacağı bir de hesap açmıştır(İkdam 22 Mart 1915). Müdâfaa-i Milliye Cemiyeti, Haseki Nisa Hastanesi’nde yatan yaralılar için 200’er adet gömlek, don, entari ve yatak çarşaf vermiştir.

Çanakkale Savaşları sırasında en çok yaralılar için temiz çamaşıra ihtiyaç duyuluyordu. Yaralıların çokluğu ve hastanelerin yeni tesis edilmesi nedeniyle ilk günlerde bu gibi ihtiyaçlar, gazetelerden ilân suretiyle sağlanmaya çalışılmıştır. Özellikle nakdî yardım yapacakların çamaşır yardımında bulunmaları istenmiştir ki, bu çağrının 19 Mayıs gece taarruzundan hemen sonra olması dikkate değerdir: “Bi’l-cümle kuzâtın ve ale’l-husus mecrûhîn ve hastagânın temiz çamaşıra büyük ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı temin için her müessese gibi Müdâfaa-i Milliye dahi çalışmakta olduğundan, eşya ihdasında (hediye) bulunacak hamiyetkaranenin bilhassa çamaşır hazırlaması ve bulundukları mahalli Müdafaa-i Milliye şubesine makbuz mukabilinde teslim-i himmet buyurmaları ilân olunur.”

Cemiyetlerin yardım toplama faaliyetlerinde öncelikli konulardan biri de şehit çocukları olmuştur. Müdâfaa-i Milliye Cemiyeti’nin “Eytâm ve Erâmil-i Şühedâ”(Yetim ve şehitlerin dul eşleri) için bir şube açmakla kalmamış, bu konuda “Vatanın selâmet ve i’lâsını ve milletin hayat ve mevcûdiyetini müdâfaa eden kahraman ordunun nâsiyesi pak ve bülend her fert cansiperane karşı vicdanlarımıza terettüp eden dini şükran o kadar büyük ki, ‘Onlar için canlarımız feda’ demekle bile bilemeyiz ki, bu borcun büyüklüğü gösterilebilmiş olsun” ve “Vatan ve milletin müdâfaasında asker vazifesini bilirken geri kalan kısmı lakayt ve atıl duramaz.” sözleriyle başlattığı kampanyaya Tasvîr-i Efkâr gazetesi de destek vermiştir.

Yaz sonuna kadar devam eden bu kampanyada toplanan miktar, 330.275 kuruş 30 paraya ulaşmıştır. Tasvîr-i Efkâr gazetesinde çıkan başka bir haberde ise, şehit çocukları yararına mektup ve kartpostallara ilave pul yapıştırılması, bu hususta çıkarılan kanunun uygulanışı ile ilgili tedbir alınması ve bir an önce yürürlülüğe konması istenmiştir. Müdâfaa-i Milliye Cemiyeti de bayram günleri için hazırlattığı harp manzaralarının bulunduğu kartpostallar ile yardım toplamıştır. Bir yıl sonra Servet-i Fünûn’da çıkan bir yazıdan da anlaşıldığı üzere Hilâl-i Ahmer, yardım toplama faaliyetlerini çıkardığı 10 ve 40 paralık resimli pullarla devam ettirmiştir.

Yardım toplama yollarından bir diğeri ise Müdâfaa-i Milliye Cemiyeti tarafından piyasaya sürülen “cihadiye yüzükleri” olmuştur. Cemiyet, tanesi 5 kuruş olan bu yüzüklerin satın alınmasının cihada katılımın maddî ve manevî delili olmakla birlikte tarihî bir hatıra mahiyeti kazanacağını ve yakında piyasaya sürüleceğini bildirmiştir. Bu yüzükler yaklaşık bir ay sonra satışa sunulmuştur.