Çanakkale Savaşı’nı Türkler kazandı madalyaları mağluplar aldı

Çanakkale Savaşı’nı Türkler kazandı madalyaları mağluplar aldı
Çanakkale Savaşı, savaş alanının konumu ve yapısı itibariyle çok zor, hem deniz hem kara hem de hava savaşı olması nedeniyle çok nadir ve sonuçları itibariyle de çok önemli bir savaştır.

Sonucunda İngiltere ve Fransa’nın prestiji sarsılmış, sömürgelerinde bağımsızlık direnişleri başlamış, Churchill istifa etmiş, Rusya’da Çarlık rejimi yıkılmış, diğer tarafta Avustralya ve Yeni Zelanda da milli irade güçlenmiştir. Bizim için en önemlisi yenilgiler sonrası kurtuluşa yol açmış olmasıdır. Çanakkale Savaşı kazanılmasaydı Kurtuluş Savaşı olamazdı, Cumhuriyet kurulamazdı, Meclis olmazdı ve 100. yılını bugün kutlayamazdık.

Çanakkale Savaşı’nın tüm mağlupları; İngiltere, Fransa, Avustralya, Yeni Zelanda, hatta onların işbirlikçileri Birleşik Krallık ve İngiliz Müstemlekeleri, Hindistan Çanakkale Madalyası ve Rozeti dağıttılar. Sadece savaşa katılan askerlere değil, siviller dahil savaşta destek hizmeti sağlayan hemen herkese madalya verildi. Anzak askerinin torunları hala madalya talebinde bulunma hakkına sahiptir. Çanakkale Savaşı mağluplarının dağıttığı madalya ve rozet adedi 20 milyonun üzerindedir. Mağlup devletler cömert davranıp katkısı olan herkesi onurlandırmaya çalışmışlardır. Savaşta hizmet sunan işletmeler, işçileri için, ayrıca rozetler dağıtmışlardır.

Osmanlı Devleti’nin yanında yer alan Almanlar da 5.414.004 adet Alman Demir Haç Madalyası dağıtmıştır. Mustafa Kemal de (Atatürk) Alman Demir Haç Madalyası aldı. Osmanlı Döneminde Çanakkale ile ilgili az sayıda üst düzey komutana ve sivile “Osmanlı İmtiyaz Madalyası”, “Osmanlı Liyakat Madalyası” ve sadece askerlere “Harp Madalyası” verildiği anlaşılmaktadır. Mustafa Kemal’e (Atatürk) Çanakkale Savaşları’ndaki başarıları ve gazilik dolayısıyla her üç madalya da verilmiştir. Türkiye’de Cumhuriyet Döneminde “İstiklâl Madalyası”nın verilmesi ile geçmişte verilen madalyaların verilmesi durduruldu. 7 Nisan 2016 tarihine kadar 95.261 adet İstiklâl Madalyası verildi. Bugün “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Övünç Madalyası” verilmektedir.

Görüldüğü gibi Çanakkale Savaşı mağluplarının hepsi ve Almanlar madalyalarını aldı, savaşın galibi Türkler alamadılar.

10 Aralık 2020 tarihinde “Çanakkale Savaşlarına Katılanlara Şeref Madalyası Verilmesine Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Bugün Milli Savunma Komisyonu’ndadır. Bu çalışma yasa teklifine dikkati çekmek ve verilen Çanakkale Madalyaları ile ilgili ayrıntılı bilgi sunmak amacıyla yapıldı.

İlgili Haberler