Çanakkale yok, Arapça var!

Türkiye'de özellikle son yıllarda "Osmanlı'ya geri dönelim" derken konuyu şaşırıp "Araplaşmaya" başlayan bir zihniyetle karşı karşıyayız.

Adeta dilimizden utanır bir haldeyiz. Ara sıra nükseden "dil devrimi cahil bıraktı" çıkışlarıyla Türkçe önemsizleştirilmek isteniyor. Hemen akabinde "Kur'an dili" denilerek Arapça özentisi başlatılıyor.

10-18 Mart Tarihleri arasında İstanbul'da 4. CNR Kitap fuarı düzenlendi. Fuarla ilgili olarak İstanbul'un birçok noktasına afişler asıldı. Ancak afişlerde olağan dışı bir durum vardı. Çünkü Türkçe tek bir kelime yoktu, tamamı Arapçaydı. Afişleri asanlar ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ydi...

1-20180319185659.jpg

Konuyu yerinde gözlemlemek için 18 Mart tarihinde (fuarın son günü) CNR'ın yolunu tuttum. 18 Mart'ın önemine binaen güzel bir etkinlik programı düzenleneceğini umuyordum. Ancak ne girişte ne içeride doğru düzgün bir Çanakkale teması vardı. Fuara gelenlerin büyük bir kısmı da ellerinde Arapça yazılar yazan poşetlerle alandan ayrılıyordu.

8-035.jpg

18 Mart için yapılan en büyük incelik, bazı yayınevlerinin Nutuk ve Çanakkale konulu kitaplarda indirime gitmesiydi!

'Belki yanılıyorumdur, içeride kapsamlı bir çalışma mutlaka vardır' diyerek fuar alanındaki stantları tek tek dolaştım, ama yoktu. 

2-872.jpg

Stantlarda Çanakkale'yi ararken Arapça yayınlar bölümüne girdim. Fuarın neredeyse dörtte birlik kısmı tamamen Arapça yayınlara ayrılmış, tabelaları dahil olmak üzere her şey Arapça. En hareketli alanlardan birisi de bu bölgeydi. Türkçe konuşma duymadığım gibi, Türkçe kelime içeren tek bir standa şahit olmadım.

Arapça bölümünde toplam 130 yayınevinin bulunduğunu öğrendim. Türkiye'deki birçok yayıncı "yüksek kira bedelleri ve giderler" yüzünden bu fuarlara katılamazken, bu kadar çok Arap yayınevinin orada bulunması ayrı bir konu.

3-584.jpg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Cumhurbaşkanlığı süreci doğrudan destekliyor. Muhtemelen o stantların kira giderleri devlet tarafından karşılandı.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Arapça Yayınlar Bölümü Koordinatörü Muhammed Hamidullah Ağırakça'nın sözleri önemli bilgiler veriyor:

4-341.jpg

"Burada kitap alma imkanı olmayan öğrenciler için hayırsever insanlardan ve belediyelerimizden destek aldık. Buraya gelen her öğrenciye kitap alabilmeleri adına 20 lira değerinde 2 kupon veriyoruz. Ayrıca İstanbul'daki Arap nüfusunun buraya gelebilmesi için de Arapların yoğun olduğu Fatih, Esenyurt, Sultanbeyli, Bağcılar ve Başakşehir gibi ilçelere afişler asıldı ve 100 bin broşür basıldı."

5-175.jpg

Tam 100 bin broşür basılmış. Bunların hepsi bizim cebimizden, vatandaşların vergisiyle yapılıyor.

İşte mesele tam da burada başlıyor. Arapçaya verilen değer ve önem Türkçeye verilmiyor.

"Osmanlı sevdalısıyız" derken Türkçemiz değersizleşiyor.

6-095.jpg

Mart ayının başında sadece Arapça yayınlar için bir fuar açıldı, sonrasında "İstanbul'da Yaşayan Arap Aydınlar Çalıştayı" düzenlendi şimdi de CNR'de Arapça yayınlar için müstakil alan veriliyor.

Sizce tüm bunlar olağan mı?

Yazarın Diğer Yazıları