Çavuşoğlu: ABD, YPG konusunda garanti verdi

Çavuşoğlu: ABD, YPG konusunda garanti verdi
Dışişleri Bakanı, "Operasyonlar bittikten sonra Fırat'ın batısında bir tek YPG'li istemeyiz. ABD bu konuda garanti verdi" dedi. Çavuşoğlu, Musul'un IŞİD'den geri alınmasını Ankara'nın güçlü bir şekilde destekleyeceğini de söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber kanalında gündemi değerlendirdi.

Türkiye'nin 'kırmızı çizgimiz' dediği Fırat'ın batısında PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalara değinen Çavuşoğlu, Suriye'deki gelişmeler ve buna bağlı olarak ABD ve Türkiye’nin PYD’ye yönelik bakış açısındaki farklılıkların hatırlatılması üzerine hem bu ülke hem de Irak'ta büyük çabalara rağmen IŞİD'in mevcudiyetinin devam ettiğini vurguladı. Karadan bazı kazanımlar olsa da bunun yeterli olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, DAEŞ ile mücadele için ortak ve güçlü bir stratejinin olması gerektiğini ifade etti.

Arazide güç ve ittifak arayışı içinde olan ABD'nin PYD ve YPG'yi yanaştığını söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Müttefiği olan Türkiye'ye sürekli saldırıda bulunan terörist gönderen, Ankara'daki saldırıların faili olan ve kamplarında terörist eğiten bir YPG/PYD ile terörle mücadele etme konusunda her zaman en önde olduğunu söyleyen bir ülkenin işbirliği yapması kabul edilemez.

Biz başından beri bu konuda farklı düşünüyorduk ve başta Obama olmak üzere düşüncelerimizi tüm muhataplarımıza çok net bir şekilde söyledik. Ama arazide bu işbirliğinin belli bir çerçevede halen devam ettiğini maalesef görüyoruz.

Münbiç bölgesinin temizlenmesini ve bu bölgenin kapatılmasını en çok biz isteriz. Çünkü bu bölgeden en çok saldırı bize geliyor. Dolayısıyla sınırımızda bir terör örgütünün olmasını istemeyiz ama başka bir terör örgütünün de olmasını istemeyiz. O nedenle kuzeyden iki taraftan gidip temizleyerek Rakka’ya kadar gidilmesini istemiştik.

Münbiç’e yönelik Suriye Demokratik Koalisyonu vardı. Onlar da olabilir dedik fakat içlerinde PYD’li varsa bunların da operasyon bittikten hemen ayrılması lazım dedik. Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor."

MUSUL MESAJI

Dışişleri Bakanı, Musul'un IŞİD'den geri alınmasını Ankara'nın güçlü bir şekilde destekleyeceğini ilan etti. 

İSRAİL'LE 1-2 GÖRÜŞME KALDI

Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ile Mavi Marmara saldırısı sonrası gerilen ilişkilerin normalleşmesi için yürütülen görüşmelerde de sona yaklaşıldığını bir kez daha ifade etti. Çavuşoğlu, uzlaşmanın 'bir ya da iki görüşme mesafesinde' olduklarını söyledi.

ALMANYA'NIN 'SOYKIRIM' KARARI: AMAÇ TÜRKİYE'YE DERS VERMEYE ÇALIŞMAK

Alman Federal Meclisi'nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak kabul eden kararı da Dışişleri Bakanı'na soruldu. Bakan Çavuşoğlu, "Amaçları Türkiye'ye ders vermeye çalışmak. Tarih bilgisi olmayan siyasetçilerin bu kararı alması bir ironidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki vize muafiyet süreciyle ilgili olarak da, "Avrupa'nın tutumları Türklerin Avrupa'ya olan güvenini azaltıyor. AB ile üyelik yolunda kararlı şekilde ilerliyoruz ve sonuç almak istiyoruz" dedi. Vize muafiyetinin verilmemesi halinde de geri kabul anlaşmasının devreye girmeyeceğini hatırlattı.

RUSYA İLE DOĞRUDAN GÖRÜŞME YOK

Ve Türk hava sahasını ihlâl ettiği için düşürülen Rus uçağı sonrası kopan Türkiye-Rusya ilişkileri... Çavuşoğlu, Rusya ile doğrudan bir görüşmeleri olmadığını belirtti. "Rusya'daki Türkiye karşıtlığının sebebi medyada etkili olan Ermeni lobileri" diye de ekledi.