Çavuşoğlu: Obama Gülen’i iade etmek istiyor

Çavuşoğlu: Obama Gülen’i iade etmek istiyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve diğer Amerikalı yetkililerin, "Fethullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmek istediklerini" açıkladı.

Çavuşoğlu, CNN International’da Christian Amanpour’a yaptığı açıklamada, “Başkan Obama, Başkan Yardımcısı Biden, Dışişleri Bakanı Kerry, hepsi bize iade etmek istediklerini söylediler. Bizden kanıt istediler. Biz de bu kanıtları kendilerine iletiyoruz. Şimdi de darbe girişimi konusunda yeni bir dosya hazırlıyoruz. Bunu da ABD’ye ileteceğiz. İşbirliği var. Ama sonuç almak istiyoruz. En iyi sonuç da Fethullah Gülen’in iade edilmesi” dedi.

ABD’nin Fethullah Gülen’i “hala iade etmemiş olmasından dolayı hayal kırıklığı duyduklarını” da söyleyen Çavuşoğlu, “Ancak ABD ile başka alanlarda işbirliği imkanlarımız var; IŞİD gibi ortak düşmanlarımız var, başka terör örgütleri var. Ortak amaçlarımız var” diye konuştu.

SURİYE’DEKİ ATEŞKESİ REJİM BİTİRDİ

Suriye’deki ateşkes konusundaki soruya da, “Bu ateşkes Suriye’de ilk değil” diye yanıt veren ve ateşkes dönemlerinin genellikle Suriye’deki Esad rejiminin bitirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle dedi;
“Ne yazık ki ateşkes her zaman rejim ve destekçileri tarafından sona erdirildi. Ilımlı muhalifleri bombaladılar, insani yardımlara izin vermediler. Rejimin asıl hedefi ılımlı muhalifler.”

“NEDEN SADECE TÜRKİYE SAVAŞSIN?”

TSK’nın Suriye’de yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonunun bir sonraki adımının El Bab olabileceği mesajını da veren Çavuşoğlu, IŞİD’in “iki başkenti” dediği Rakka ve Musul’un alınması için ise, Türkiye’nin tek başına hareket etmeyeceğini söyledi. Çavuşoğlu, bazı müttefiklerin bölgeye kara gücü göndermediğini, özel kuvvetlerini bile göndermediğini belirterek, “Biz de onlara neden sadece Türkiye diyoruz. Eğer bu bizim ortak düşmanımızsa, onunla birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.