Çavuşoğlu'ndan Macron açıklaması

Çavuşoğlu'ndan Macron açıklaması
Ankara'ya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macron ile ilgili soruya, "Rusya ile ilişkilerimiz Fransa Cumhurbaşkanı'nın bozacağı kadar zayıf değil" cevabını verdi.

Ankara'ya ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

ÇAVUŞOĞLU: TERÖRLE MÜCADELEDE ÇİFTE STANDART VE AYRIMCILIĞA KARŞIYIZ

Bu ziyaret 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO zirvesinin de bir hazırlığı niteliğindedir. Bugün zirvenin gündemindeki muhtemel konuları arkadaşlarımızla değerlendirdik. Bu zirvede terörle mücadele ve genişleme politikasıyla ilgili kararlar alınmasını bekliyoruz. Bosna, Makedonya ve Gürcistan'ın birliğe dahil edilmesini istiyoruz. NATO'nun genişlemesinden yanayız.

Stoltenberg'in göreve geldiği günden bu yana yaptığı açıklamalar ve terörle mücadele konusunda Türkiye'ye verdiği destek takdire şayandır. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı tehditleri tüm dünyaya anlatan bir genel sekreterdir.

NATO, tehditlere karşı müttefiklerini korumak için kurulmuştur. Tehdit nereden gelirse gelsin, müttefikleri korumak kollamak için birlikte çalışmak lazım. Terörle mücadelede çifte standart ve ayrımcılığa karşıyız.

Hava savunma sistemiyle ilgili beklentilerimizin karşılanmasını bekliyoruz.

Görüşmemizde Suriye, Irak ve Libya gibi bölgesel konuları görüşme fırsatı bulduk. Bu konularda görüş alışverişinde bulunduğumuz için mutluyuz.

Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları:

STOLTENBERG: TÜRKİYE NATO İÇİN ÖNEMLİDİR

Ankara'ya yaotığım bu kadar çok ziyaret ülkenizin NATO için önemini gösteren bir işaret. Türkiye ittifakta kilit rol oynayan bir ülke. Konya'dan ortak uçaklarımız DEAŞ'la mücadeleye katkı için kalkıyor. Türkiye, Afganistan'da da önemli rol oynuyor. Kosova'daki NATO misyonuna da destek sağlıyor. Türkiye ittifakımız için çok fazla şey yapıyor. Başka hiçbir NATO üyesi Türkiye kadar çok saldırıya maruz kalmamıştır. 3.5 milyondan fazla mülteciye Türkiye ev sahipliği yapıyor. 

2013'ten bu yana Türkiye'nin sınırlarına Suriye'den gelen tehditlerden korumak için desteklerde bulunuyoruz.

NATO, uzun yıllardır askeri altyapı için milyarlarca katkıda bulunmuştur. NATO, Türkiye için önemlidir, Türkiye de NATO için önemlidir.

NATO, 70 yıldır vatandaşlarını, değerlerine uygun şekilde korumaya çalışmaktadır. Terörizmle mcüadelede çalışmalarımızı arttırdık. Temmuz'daki zirvede, Irak'taki misyonumuzu da tartışacağız. Oradaki ortaklarımıza DEAŞ'ın yeniden ortaya çıkmasını engellemesi konusunda destek vereceğiz. Türkiye'nin de bu misyonda yer alacağını düşünüyorum.

Fransa, ABD ve İngiltere, Suriye'ye yönelik saldırı konusunda NATO'yu bilgilendirdi. NATO, kimyasal silahların Suriye rejimi tarafından sürekli olarak kullanılmasını kınıyor. Bu tip hareketlerin sorumluları hesap vermelidir. Suriye'deki çatışmalara barışçıl bir çözüm bulma çabalarını destekliyoruz.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN MACRON AÇIKLAMASI

Çavuşoğlu: (Macron'un açıklamaları) Maalesef birçok Avrupalı dostumuz popülizmi tercih ediyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamalar da farklı ülkeler tarafından yalanlandı. Bir cumhurbaşkanına yakışır açıklama bekliyoruz. Ankara'da üçlü zirve yapılmadan önce Macron zirveye katılmak istediğini söyledi. Cumhurbaşkanımız, Ruhani ve Putin'i aradı. Rusya bir mahsuru yok dedi. İran ise üçlü toplantımızı yapalım, sonra 3+1 şeklinde yaparız dedi. Üçlü toplantıya dahil edilmeyince de gelmedi. Bunları açıklamalak zorunda kalmamalıydık ama gerçeği söylemeliyiz.

Biz kimyasal silahlara da karşıyız, rejimin cezalandırılmasını her defasında talep ettik. Delillerin toplanıp Lahey'e gönderilmesini istedik. Bizim İran ve Rusya ile Astana ve Soçi'yle başlayan bir işbirliğimiz oldu. Bu işbirliğinin amacı ateşkesi sağlamak ve siyasi sürece katkı sağlamak. Bu süreçten de önemli kazanımlar elde ettik. Bu süreçte de iki ülkeyle rejim konusunda farklı düşündük. Farklı düşündük diye diğer alanlardaki işbirliğimizi sonlandırmalıyız. O konuda işbirliği var diye de rejim konusundaki ilkeli tavrımızdan vazgeçecek değiliz. Bizim farklı düşüncelerimiz olabilir ama Rusya ile ilişkilerimiz Fransa Cumhurbaşkanının ayıracağı kadar zayıf değil. Biz her ülkeyle ilişkilerimizi güçlü tutmak zorundayız.

STOLTENBERG: BAŞKA HİÇBİR MÜTTEFİK TÜRKİYE KADAR TERÖR SALDIRISINA UĞRAMAMIŞTIR

Stoltenberg: Türkiye çok değerli bir NATO müttefikidir. Hem coğrafi konumu sebebiyle, terörle mücadelede çok önemli. Başka hiçbir müttefik Türkiye kadar terör saldırısına uğramamıştır. NATO'nun buradaki varlığı Türkiye'ye destek amaçlıdır. Hava savunma ve balistik füze savunma sistemleri, İspanyol ve İtalyan bataryaları sınırda bulunuyor. Konya'da erken uyarı uçakları var, DEAŞ'la mücadelede destek veriyor. 

ÇAVUŞOĞLU'NDAN YUNANİSTAN AÇIKLAMASI

Çavuşoğlu: Yunanistan bizim komşumuzdur. Yunanistan'la ilişkilerimizi geliştirmek için birlikte adımlar da attık. Cumhurbaşkanımızın 65 yıl sonra Atina'ya yaptığı ziyaret sembolik ve anlamlıydı. Faydalı da oldu. En son Yunan uçağı düştüğü zaman Başbakanımız, Çipras'ı aradı ve üzüntülerini iletti. İki komşuyuz ve iyi, kötü günde bir arada olmamız gerekiyor. Sorunlu konularımız var mı, var. Ancak görüş ayrılıklarını tırmandırmadan üstesinden gelmemiz lazım. Kimin olduğu belirlenmeyen adacıklar ve kayalıklar var. Yapılması gereken şey, gerginliğe yol açıcak adımlardan kaçınmaktır. Biz söylüyoruz her zaman, tehlikeli adımlar atmayın, bir kaza çıkabilir. Askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir. Dün akşam da Yunan bayrağı asılmış, komandolarımız gitti aldı, yine alır. Ama bunlara ne gerek var. Krize yol açıcak bir adım atmamaları gerekiyor. Attıkları zamanda karşılığını alıyorlar. Bu popülizmin Yunanistan'a da bir faydası yok. İkili ilişkillerimizi somut projelerle daha da güçlendirmenin yolunu tercih etmemiz lazım.

Müttefiklere ve NATO'ya çağrımız terörle mücadelede bize daha çok destek vermeleri yönünde. Terörle mücadelede de çifte standarttan uzak durmamız lazım. Biz Afrin operasyonu için kimseden bir destek istemedik. Son derece şeffaf ve başarılı bir operasyon oldu. Siviller zarar görmedi. Rakka'ya ve diğer bölgelere bakın, birçok sivil zarar görmüştü.

CANİKLİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi.

Canikli, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Stoltenberg'i, Milli Savunma Bakanlığı'na gelişinde askeri törenle karşıladı.

Tören birliğini "merhaba asker" diyerek selamlayan Stoltenberg, şeref defterini de imzaladı.

Törenin ardından Bakan Canikli ile Stoltenberg, ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun destek için Türkiye'de ciddi bir mevcudiyeti olduğuna dikkati çekerek, "Tüm müttefiklere Türkiye’ye daha fazla destek sağlamaları konusunda çağrıda bulunuyorum" dedi. Stoltenberg, "Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları olduğunu kabul ediyoruz ve bunların orantılı ve ölçülü bir şekilde giderilmesini bekliyoruz. Müttefikler arasında en fazla terör saldırısına maruz kalan Türkiye’nin bu tehditleri bertaraf etmesi gerektiğini anlıyoruz" diye konuştu.

S-400 hakkındaki soruya ise "Askeri teçhiz alımına NATO karar vermez" yanıtını verdi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile görüşen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, daha sonra Dışişleri Bakanlığı'na geçti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada Stoltenberg ile birlikte basın mensuplarına poz verdi. Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Genel Sekreter Stoltenberg ile ikili görüşme gerçekleştirdi. 

İlgili Haberler