Çavuşoğlu'nun yanıtlayamadığı tivitler!..

CHP Parti Meclisi üyesi eski İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, geçtiğimiz  hafta sonunda sosyal medya paylaşım hesaplarından çok ciddi iddialarda bulundu. Özgündüz, Cumhuriyet Savcılığı da yapmış hukukçu bir isim.

Ali Özgündüz, kaçan eski savcı Zekeriya Öz ve "FETÖ"nün Hava Kuvvetleri imamı olduğu iddia edilen Adil Öksüz'ün Gürcistan'da oldukları ve gözaltına alındıkları yönündeki iddiasını defalarca paylaştı.

Söz konusu iki şahsın Gürcistan'da hangi cezaevine götürüldüklerini bile adres vererek yazdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sorulara ortaya karışık cevap verebildi; "Şu anda bu bilgi doğru değildir ama değişik ihbarlar geliyor özellikle son iki gündür. Bunların hepsi değerlendiriliyor, arkadaşlarımız da yakından takip ediyor. Gürcü yetkililerle de yakın temas içindeyiz" diye...

Derken!.. Haftaya yine yüksek tempoda girdik. Dün, öğle saatlerinde Mevlüt Çavuşoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti. Görünür ziyaret gündeminde Ali Özgündüz'ün iddiaları yoktu!.. Görüşmenin gerçekleştiği saatte, Ali Özgündüz'ü aradım. Telefonda uzun bir söyleşi yaptık. Özetle aktarıyorum;

"Hafta sonundan beri Twitter'dan Adil Öksüz ile Zekeriya Öz'ün Gürcistan'da tutuklandığına dair yazıyorsunuz...

Sadece bir duyuma göre ben o tivitleri atmam. Bunlar yakalandılar. Batum Havaalanı'na yakın bir yerde yakalandılar. Fakat tam şehir merkezi değil burası. Biraz gözden uzak. Orada bir restoran var. Orada görüldüler, görüldükten sonra bunların fotoğrafı çekildi birileri tarafından. Bu da hemen bizim oradaki konsolosluğa bildirildi. Sonra Gürcistan Emniyet güçleri geldi bunları orada gözaltına aldı. Oradaki kişiler de bunu gördü. Bunların gözaltında oldukları, karakolda oldukları. Bu da doğrulandı. Gürcistan resmi polis makamları tarafından yani o düzeyde doğrulattık. Ondan sonra tekrar serbest bırakıldığı yönünde haberler geldi. Bizim oradaki konsolosluk yetkililerinden kaynaklı ihmal veya kusur nedeniyle. Hatta konsolosluktan apar topar birilerinin görevden alındığı söylendi. Ben tekrar üzerine gittim; hayır serbest değiller gözaltındalar yeniden teyidini aldık ve Tiflis'teki Gldani Cezaevine sevk edilecekler dün veya bugün. Bakanlık bana göre artık yalanlamıyor da. Bana göre ortadan bir açıklama yapıyor. Bakanlık şimdi doğrulasa bu saatten sonra da getiremezse bu rezillik. Yunanistan'dan pilotları getiremiyorsun, Gürcistan'dan bu iki kişiyi getiremiyorsun, 'ABD'den Fetö'yü nasıl getireceksin' derler adama. Bakanlık rezil olur. Gürcistan vermez mi? Gürcistan normal koşullarda verir. Suçluların iadesi anlaşması var aramızda. Ama birileri de bu kişiler için herhalde Gürcistan'ı rahat bırakmaz, devreye girmiştir mutlaka. Biz saklı tutup da birileri başka ülkeler, ABD falan bu işe karışmasın diyerek örtülü bir operasyonla bu işi halletmek istemiş olabilirler. Bu nedenle bu işi gizliyor da olabilirler ama ayyuka çıktı, artık bu saatten sonra bu işi gizlemenin anlamı yok. Ben o bilgiyi daha erken almama rağmen birkaç saat beklemiştim ki belki devletimiz gayriresmi bir işlemle bunları alır getirir. Baktık ki bir haber yok saat 4'e kadar bekledim ondan sonra açıkladım.

Dışişleri Bakanı veya bakanlıktan bir yetkili sizi aradı mı?

Hayır. Çünkü biliyorlar iki, üç gündür bu işin peşindeler zaten. Yani arayıp da ne diyecekler. Benim bildiğimin ötesinde kendileri biliyor zaten.

Neden getirilemiyorlar sizce?

İki polis gelsin de bunları alsın götürsün demez. Suçluların iade anlaşmasına göre işlem yapılıyor. O nedir? Onun için de siz bir iade evrakı hazırlayacaksınız. O evrakta kişilere yönelttiğiniz suçlamalar yazılacak, delilleri koyacaksınız. Bu evrak ilgili yargı merciine gidecek. Orada bir iade duruşması yapılacak. İade duruşmasında haklı görülürse iade edilecek. Bu normal prosedür. 60 gün içinde yapılması lazım bu işlemin. Şimdi bu yol tabii milletin gözü önünde falan filan bu biraz sıkıntı yaratacak gibi bizimkiler açısından. Bana öyle geliyor. Bu işin sonunda da iade edilemezse Türkiye Cumhuriyeti açısından ciddi bir problem demektir. Şu anda o pazarlıklar yürüyor, ya da hakikaten bizimkiler gerçekten istiyor fakat ABD'sidir, Rusya'sıdır, Almanya'sıdır bunlar devrede ise 'yok kardeşim sen normal prosedür ile bu işi yap' diyor. Fetullah Gülen'in de bir açıklaması var ya, 'benimle ilgili suçlamaların 10'da biri ispat edilsin iadeye ben razıyım ama bunun için uluslararası bir komisyon incelesin' gibi bir laf etti. Şimdi bunlar ısrarla yurt dışındaki yabancı mahkemelerin, heyetlerin kurumların önünde bir şekilde bu Pandora'nın Kutusu'nun açılmasını istiyorlar. Nedense?.. O nedenle iade. Tamam işte yakaladık hadi Gürcistan Türkiye dostuz hadi dost ve kardeş ülke, Türkiye sana bir güzellik yapayım al götür değil. Yunanistan da nitekim pilotlarla ilgili bakın ayak sürümeye başladı. Bizim hükümet de dediğim gibi bu işi üstü kapalı herhalde beceremedi. Beceremeyince de bu sefer böyle arada... Şu anda da kıvranıyor benim tahminim.

Sizdeki bilgiye göre hâlâ tutuklular mı?

Evet. Son durum bugün itibariyle görüşmedim görüşeceğim. Şu an itibariyle tahliye edildiklerine ilişkin bir şey bana gelmedi."

Dışişleri Bakanı CHP'den çıkınca yaptığı açıklamada bu konuya girmedi. Meslektaşlarımdan da soran olmadı!..

Son günlerde bazı okurlarımdan, "sen de mi korktun? Maskeli tiyatro iddiandan vaz mı geçtin?" diye tepkiler alıyorum. Hayır vaz geçmedim. Sadece Rabbimin rızasını kazanmak için çalışan bir gazeteci olarak tüm yanlışların ortaya çıkması için her yere ayna tutmaya çalışıyorum. Takdir sizlerin!..

Yazarın Diğer Yazıları