Atalay’a tepki yağıyor

Atalay’a tepki yağıyor
Atalay’a tepki yağıyor

‘Açılım’la ilgili itiraflar ve yeni tavizlerin yolda olduğu sinyali, hem MHP’yi hem de CHP’yi ayağa kald

‘Açılım’la ilgili itiraflar ve yeni tavizlerin yolda olduğu sinyali, hem MHP’yi hem de CHP’yi ayağa kaldırdı.

Oslo sürecinin başından beri ABD’nin işin içinde olduğunun ortaya çıkması ve sözde “çözüm müjdesi” verileceği açıklamaları, muhalefeti kızdırdı. CHP ve MHP’li vekiller, “Ne istedikleri belli! Çözüm varsa taviz verdiniz demektir. Açıklayın” görüşünde birleşti.

Silah bırakma karşılığı
PKK’ya ne taviz verilecek
PKK sorununun çözümüne yönelik çalışmaların içinde öteden beri ABD’nin bulunduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kuzey Irak’ta silah bırakma aşamasına gelindiğini söyledi. Oslo sürecinin başından beri ABD’nin işin içinde olduğunun ortaya çıkması ve sözde “çözüm müjdesi” verileceği açıklamaları, muhalefeti kızdırdı. CHP ve MHP’li vekiller, “Ne istedikleri belli! Çözüm varsa taviz verdiniz demektir. Açıklayın” görüşünde birleşti.  Atalay, önceki gün CNNTürk’te katıldığı programda soruları yanıtladı. Atalay bir soru üzerine, Kuzey Irak ile PKK’nın silah bırakmasına giden görüşmeler olduğunu söyledi.

Erdoğan açıklayacak
Atalay şöyle dedi: “Hem siyasi anlamda hem de çoğulcu yapıyı daha iyi nasıl kurarız anlamında, demokratikleşme ve insan hakları alanında yeni çalışmalarımız var. 3. ve 4. paketlerde, bu konularla ilgili ayrıntıya girmeyeyim ama demokratikleşme adımlarımız devam edecek. Özellikle bu dönem Meclis kapanmadan, haziran ayında birazcık daha bu konular Meclis’te tartışılsın diye zaten gündemimizi öyle yaptık. Önümüzdeki günlerde Başbakanımızın grup konuşmasında veya değişik değerlendirmelerinde bunlarla ilgili bazı somut adımları da duyacaksınız. Bir kısmı yasa, bir kısmı başka uygulamalar olabilir. Vatandaşlarımızın ana dillerini öğrenmeleri yönünde yeni neler olabilir gibi falan çalışmalarımız var.”


PKK ve BDP kazançlı çıkacak
Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani ile görüştüğünü ve taleplerini ilettiklerini belirten Atalay, “Kuzey Irak da kendi toprağında terör yaşatarak mesafe alamaz” dedi. Atalay, ABD’nin Irak’taki pozisyonu sebebiyle PKK terörünü engelleme çabalarının içinde olduğunu da söyledi. Atalay’ın sözlerine tepki gösteren MHP ve CHP’liler ise “Silah bırakma karşılığında ne taviz verilecek” diye sordu. Muhalefet tepkileri şöyle:

MHP Iğdır milletvekili Sinan Ogan: “Habur oldu, başka türlü rezaletler oldu, bunların hepsine yol kazası dendi. Ama derinden derine bu çalışma devam ediyordu. Şimdi özellikle de Barzani bu konuda arabuluculuğa tabiri caizse resmen atanmış durumdadır. Önümüzdeki süreçte Irak’ın kuzeyinde Barzani’nin de arabuluculuğuyla bir takım girişimler olabilir. Görüşmelerde masadan en kazançlı çıkacaklar Barzani, PKK ve BDP’dir. Yoksa durduk yerde bu taleplerin anayasaya girmesi çok kolay değil. Bir takım senaryolar ve sahneler kurulacaktır. Tam da anayasa yapım sürecinde bu talepler devreye sokulsun ve anayasaya girsin istenecektir. Anayasa yapım süreci, PKK’nın taleplerinin anayasaya sokulması, Barzani’nin aktifleşmesi, CHP’nin yeni bir girişim başlatması görünürde. Bunların hiçbirisi birbirinden kopuk, bağımsız ve tesadüf değildir. Her biri bir çalışmanın parçasıdır.
MHP Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu: “Kürtçenin eğitim dili olarak kabulünden tutun da buna benzer bir takım konular. Mesele güney doğuda yaşayan insanların sıkıntılarını gidermek midir yoksa PKK’nın isteklerini yerine getirmek midir? Burada PKK’nın isteklerini yerine getirecek olursanız o zaman başka birileri de dağa çıkar, silahlı yoldan davalarını halletmeye çalışırlar. Verilecek taviz de muhakkak özerk bölgeler oluşturulması, federasyona gidilmesi, anayasada resmi dil olarak Kürtçe’nin de yer alması. Federasyonlarda seçilecek valilerin seçimle iş başına gelmeleri gibi. Bunlar bugüne kadar kendilerinin fiilen istedikleri şeyler. Bunlar gene masaya konulacak ki Oslo görüşmelerinde de bunlar masaya konmuştu. Eğer siz bunları kabul etmeyecek olursanız anlaşma yine olmayacak. Ânlaşma olursa şayet bu olayların tekrarlanmamasını bir daha kim garanti edecek. Bir grup militan dağdan indi. Başka bir grup militanın dağa çıkmayacağını kim garanti edecek.”

“Görüşen şerefsiz” demişti
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan: “Başbakan, ‘görüşen şerefsizdir’ diyordu ama görüşmeler de yapılıyor demek ki. Eğer doğruysa önceki günden bu yana takip ediyoruz mutlaka bir taviz var. Muhtemelen yerinden yönetim, ademi merkeziyet, federalizme geçiş ile ilgili bir taviz verdiler biz bunu sağlayacağız merak etmeyin diye.” CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın: “Bunlar Oslo’da masada karşılarında PKK, KCK varken ve koordinatör ülke eşliğinde bu görüşmeleri yürüttüler. Bu görüşmelerin içeriği konusunda TBMM’nin en ufak bir bilgisi yok. Habur’u unuttuk mu? Pişman değiliz diyenleri, hayır pişmansınız diyerek serbest bıraktıklarını unuttuk mu?  Yani Beşir Atalay arakasında bıraktığı enkaza rağmen hala böyle konuşabiliyor ise ilginç.”  n Haber Merkezi