Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hulki CEVİZOĞLU

Hulki CEVİZOĞLU

“Cehennem boş, bütün şeytanlar burada”

“Cehennem boş, bütün şeytanlar burada” diyen Shakespeare, neyi ve kimi kastediyordu acaba?
Politikacıları, gazetecileri, kalpazanları, düzenbazları, yalancıları, üçkâğıtçıları, katilleri, diktatörleri, güç sahiplerini ve ezenleri... Kimi?
*

 

 

“Kabiliyetsiz olmak bir kusur değildir... Ama karaktersiz olmak çok büyük bir kusurdur” diyen Mevlana, hangi gerçeğe dikkat çekiyordu?
Çeşitli makamlara atanarak ya da seçilerek de olsa hak etmeden gelen, milletin önünü tıkayan, iktidar veya muhalefet farkı olmaksızın özgürlükleri engelleyenlerin gerçeğine mi?
*
“Bir insana vazgeçilmez olduğunu hissettirdiğinizde, ilk vazgeçeceği kişi siz olursunuz” diyen Freud’un hedefinde bazı politikacılar mı vardı acaba?
*
“İnandığınız gibi yaşamazsanız, yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız” diyen Hz. Ömer, kimi politikacıların sizi soktuğu durumu kabullenmenize mi isyan ediyordu?
*
“İnsanları birleştiren duygular, ayıran ise fikirlerdir” diyen Goethe, filozof Russell’ın  “Politikadaki Gresham Yasası” nın öncüsü mü idi?
*
Politikada da para için geçerli olana benzer bir Gresham Yasası (Kötü para iyi parayı kovar!) vardır.
Bunlardan daha yüce hedefleri amaçlayan kimseler bir kenara atılırlar.
Dahası politikacılar, rakip gruplara bölünmüş olduklarından ulusu da bölmeye çalışırlar. Bu kimseler “anlamı olmayan ses ve öfke”  düsturuyla yaşarlar.
Açıklaması zor olan veya bölünme (uluslararasında veya bir ulus içinde) içermeyen, ya da politikacıların bir sınıf olarak gücünü azaltacak hiçbir şeyin üzerine eğilemezler, diyen Bertrand Russell, 85 yıl önce bugünleri mi işaret ediyordu?
*

 

 

“Ne olurdu yani, bir sene de insanlık moda olsa” diyen ünlü şairimiz Ece Ayhan haksız mı şimdi?

Yazarın Diğer Yazıları