Çelik: Asıl endişe verici olan YPG'yi ziyaret!

Çelik: Asıl endişe verici olan YPG'yi ziyaret!
AB Bakanı Çelik, "TSK’nın Sincar'a düzenlediği operasyonla ilgili olarak ABD’den gelen ‘endişeliyiz’ açıklamalarını eleştirdi.

A Haber yayınına katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’in açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

ABD'Lİ KOMUTAN YPG'Lİ TERÖRİST İLE KAMPI GEZİYOR
Yeterli koordinasyon bizim taflanımızdan veriliyor. Burada tam bir işbirliği en azından Türk tarafından üretildiğini söyleyebiliriz. Ama bugünkü Türkiye’deki gazetelerde görünen bir fotoğraf var. ABD’li bir komutan YPG’lilerle birlikte TSK’nın vurduğu kampı ziyaret ediyor. Bir NATO ordusuna bağlı komutan bir terör örgütü kampını ziyaret ediyor. Bu operasyon Türkiye’nin güvenliği için yapılmıştır. PYD ve YPG’nin Türkiye’nin milli güvenliği için nasıl bir tehdit olduğunu herkes biliyor. Beraber nöbet tutmalar ve fotoğraf vermeleri sakıncalı sonuçlar doğurur. Türkiye bir NATO ülkesi olarak bir terör örgütünün kampını vurmuştur. Bir diğer NATO ülkesi de gidip o kampı ziyaret etmiştir. Asıl endişe edilmesi gereken durum budur.

TARİHİ BİR HATA ZİNCİRİ

İlişkiler eskisi gibi yürümez. Çok enteresan bir tablo. Türkiye Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi. Bu tarihi bir hata zinciri. 15 Temmuz’da bir darbe girişimi ile karşı karşıya kalmış bir Türkiye var. Politik kurumlar gibi değil de sadece eleştiren bir thinkthank kuruluşu gibi hareket ediyorlar. Türkiye’nin Avrupa’da dostları da var. Türkiye’nin zor günlerden geçtiğine ilişkin konuşmalarda yapıldı. Bu kararla, bir sürü terör örgütü ile mücadele eden ve 3.2 milyon mülteciyi barındıran Türkiye ile yeterince dayanışma gösteremediğini itiraf etmişlerdir. AKPM’nin kararında demokratik temeller dayanış üretmesi gerekirken Türkiye ile zor bir dönemde işbirliği yapmak gerekirken bu sorumluluğu yerine getiremeyen bir karar olarak okuyoruz bu kararı.

TÜRKİYE, AVRUPA'NIN DA GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYOR

Avrupa’da aşırı sağ partiler giderek siyaseti kuşatıyorlar. Avrupa Birliği tarihini incelediğimizde genişleme perspektifinin daralmasıyla aşırı uçların ortaya çıktığını görüyoruz. Yapılması gereken şey: Objektif ve hakkaniyetli bir yaklaşım sergilenmesi. Yakın zamanda Strasburg ve Brüksel’de görüşmelerim olacak. Artık bu tutumla bu ilişkileri sürdürmemiz mümkün değil. Sürekli olarak birbirimiz hakkında konuşuyoruz birbirimizle değil. Toplu siyaset olarak bakıldığında anlamlı bir eylem planı çıkmıyor. Türkiye terörle mücadele ile Avrupa’nın güvenliğini de sağlıyor. Avrupa açısından zor bir takvim var. Seçimler var. Pek çok yerde ekonomik kriz var. Türkiye ile AB ilişkilerinin daha da sıkılaştırılması lazım. Ama rasyonel olmayan bir biçimde kendi kendilerini felç eden bir durum ortaya çıkarıyor.

Bir takım söylemler olabilir ama ilişkileri daha da kötüleştirici bir adım atabileceklerini sanmıyorum. AB ve Türkiye ilişkileri hakkında olumsuz konuşan birçok bakan ile görüştüğümde Türkiye ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söylüyorlar. Mesela Türkiye-AB ilişkileri hakkında olumsuz söylemlerde bulunan bir bakan kendi ülkesi ve Türkiye ilişkilerinin daha da geliştirilmesi gerektiğine dair saatlerce konuşabiliyoruz.

‘YUNANİSTAN’IN BU KATİLLERİ İADE ETMESİ GEREKİRDİ’
Yunanistan’ın iade etmeme kararını yargı olarak okumuyoruz. 15 Temmuz bir işgal girişimi. Dolayısıyla burada yapılan bir hata bir hafızamızdan silinmez. Ortada açık bir darbe girişimi var ve bu katiller kaçarak komşu ülkenin sınırlarına girdiler. Yunanistan’ın bu katilleri anında iade etmesi gerekirdi.