Cemaat okulundan Osmanlı okuluna!

Sri Lanka'da Müslümanların yaşadığı bir köyde "Osmanlı okulu"nun temeli törenle atıldı! Haber böyle!

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Sadakataşı Derneği tarafından, hayırsever bir iş adamının desteğiyle Sri Lanka'nın Kuzeybatısındaki Puttalam kentine bağlı El Aksa köyünde yaptırılan 50 öğrenci kapasiteli iki derslikli okulun ilk harcı, AKP İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal, gazeteci-yazar Adem Özköse ve Türkiye'den gelen bazı yardımseverler tarafından yerleştirildi.

100 metrekare alana yapılacak olan ve 4 ayda bitirilmesi planlanan okula "Osmanlı okulu" adı verildi. Okulun hizmete açılmasıyla müfredata uygun İslâmi eğitimlerin de verileceği proje vesilesiyle, küçük yaştaki çocukların Kur'an-ı Kerim öğrenmelerinin sağlanması, İslâmi eğitim ile çocukların topluma faydalı bireyler haline getirilmesi, çocukların fizik, ruhsal, manevi ve ahlaki gelişimlerinin desteklenmesi, İslâmi değerleri yaygınlaştırırken bütünlüğün ve kardeşliğin pekiştirilmesi amaçlanıyor.

***

Benim muhatabım, okulu yaptıran dernek değil, açılışa katılan milletvekilinin şahsında Türkiye'nin siyasi iktidarıdır! Zaten konunun siyasi yönü üzerinde duracağım.

AKP İstanbul Milletvekili Hasan Turan, "Osmanlı okulu"nun temel atma töreni sırasında yaptığı açıklamada, köklü ve tarihi ilişkilerin bulunduğu Sri Lanka'da "Osmanlı okulu"nun temellerini atmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Turan, söz konusu projenin Sri Lanka'daki Müslümanlar ile Türkiye arasındaki kardeşlik duygularını pekiştireceğine inandığını ifade etti.

***

Çok derin araştırma yapılırsa Sri Lanka ile Orta Asya'dan başlayan göçlerden itibaren tarihi bağlantı kurulabilir. Osmanlı döneminden hatırlanan ise 2. Abdülhamid'in Japonya'ya gönderdiği Ertuğrul gemisinin 1890 yılının Kasım ayında başkent Kolombo'ya uğraması idi. Kolombo'da bir "Hamidiye mektebi" de açılmıştı.

Şimdi Osmanlı döneminde değil, Türkiye Cumhuriyeti döneminde yaşıyoruz. Nitekim temeli atılan köy okulunun inşaat tabelasında Sri Lanka bayrağı ile birlikte "Osmanlı Bayrağı" değil, "Türkiye Cumhuriyeti" bayrağı var!

"Ne fark eder? Osmanlı da biz değil miyiz" diye sorulabilir? Osmanlı denilen muhteşem devletin resmi adı ise Devlet-i Aliyye'dir. Son zamanlarında Devlet-i Aliyye-i Osmaniye de denilmiştir.

Fakat Batı dünyası açısından Anadolu'daki devletin adı bin yıldır "Türkiye"dir.

***

Murat Bardakçı, konu ile ilgili bir yazısında Sultan Vahideddin'in küçük kızı Sabiha Osmanoğlu'nun anılarından birkaç cümle yayınladı. Sabiha Sultan, anılarında, şöyle demiş:

"Milletimiz için Osmanlı tarihi iftihar edilecek bir mirastır. İmparatorluk ayrı bir devirdi, fakat o da Türk'ün idi, bugünkü Cumhuriyet de Türk'ün malıdır!"

Peki Osmanlı da bugünkü Cumhuriyet de Türk'ün malı ise ne diye AKP'liler "90 yıllık reklam arası"ndan bahsediyor ve hatta "90 yıllık enkazı kaldırdık" diyebiliyor.

Çünkü onlar Osmanlı'yı Türk dememek için bir atlama taşı olarak kullanıyor.  Tayyip Erdoğan da yüzlerce defa "Türk"ü ülkenin içinde yer alan etnik gruplardan biri gibi zikretmiştir! 15 Temmuz'u başlangıç yaparak kurmak istedikleri devleti, bazen "Yeni Türkiye Cumhuriyeti" olarak ifade etseler de içinde Türk geçtiği için bu adı da benimsemiş değillerdir.

***

Osmanlı kavramı içinde Türk yok diye mi düşünüyorlar? Oysa özüne bakacak olursak, Osmanlılar, Oğuz'un Kayı boyuna bağlı bir ailedir! 

AKP iktidarı, bir süre Fethullah Gülen üzerinden kurulan proje okullarla, yeni bir kimlik oluşturmaya çalıştı. FETÖ gerçeği ile yüz yüze gelince de çareyi "Osmanlı projesi"ne sığınmakta mı buldu? 

Nereden bakarsanız bakın, Türklükten rahatsız olanlara Osmanlı'dan da ekmek yok!

Yazarın Diğer Yazıları