Cep telefonlarına taksit gelir mi?

Cep telefonlarına taksit gelir mi?
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, başta telefon olmak üzere elektronik ürünlere getirilen taksit yasağına yönelik şikayetlere 'cari açık' üzerinden cevap vermesi dikkat çekti. Peki, cep telefonlarına taksit gelir mi?

Hürriyet'ten Umut Erdem'in aktardığına göre, TBMM Dilekçe Komisyonuna Nevşehir’den yazan S.G., cep telefonlarına uygulanan taksit sınırlandırması ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Dilekçeyi işleme alan Komisyon konuyu Gümrük ve Ticarete Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) sordu.

Bakanlıktan S.G.’ye verilen yanıtta özetle şunlar kaydedildi:

"Taksit sınırlandırılması ile hedeflenen hususlar cari açığın azaltılması, fiyat istikrarının ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması gibi makroekonomik hedeflerin tutturulmasıdır."

Bakanlığın, taksit yasağına gerekçe olarak cari açığı göstermesi dikkat çekerken, yakın zamanda bu yasağın kalmayacağı görülüyor. 

Öte yandan cep telefonu ve diğer elektronik eşyaları almak isteyen vatandaşlar, mağaza yetkilileri tarafından yine mağazanın içindeki mobil banka şubesine yönlendiriliyor. Bankalarda 10 dakika içinde krediyi onaylayarak kredi kartına taksit yapılmayan cep telefonu satışı için 36 ay vadeli kredi verebiliyor. Sonuçta cep telefonu satışı azalmıyor, tersine artıyor ama kazanan esnaf yerine bankalar oluyor.