Cep telefonundan ‘ortak sınavlara hazırlık’ dönemi

Cep telefonundan ‘ortak sınavlara hazırlık’ dönemi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde FATİH projesi kapsamında merkezi ortak sınavlara girecek 8. sınıf öğrencileri için 6 dersten hazırladığı ders videolarını Bakanlığın ‘eba’ portalından hizmete sundu

Farklı içeriklerle hazırlanan ders videolarına cep telefonlarından, tabletlerden ya da tüm bilgisayarlardan ulaşılabilecek. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş, yaptığı açıklamada, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavların birinci dönemde 26-27 KasımCda gerçekleştirileceğini anımsattı. Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın talimatıyla, FATİH Projesi kapsamında öğrenciler arasında fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla Nisan 2014Cten itibaren öncelikli olarak 8. sınıf öğrencilerine yönelik “e-Ders” projesinin hayata geçirildiğini belirten Ateş, bu kapsamda 8. sınıfların bütün derslerden videolarının tamamlandığını bildirdi.Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerine ilişkin eğitim programlarındaki tüm kazanımlara yönelik konu anlatım videolarının bakanlığın Eğitim Bilişim Ağı (EBA) olan eba.gov.tr adresine yüklendiğini duyuran Ateş, fen ve teknoloji ile ingilizce derslerinin konu anlatım videolarının ise eğitim programı ve merkezi sınav sistemi takvimiyle eş zamanlı olarak üretildiğini ve yayına alındığını aktardı. 8. sınıf öğrencileri için çekilen toplam 260 “e-Ders” videosunun, okulda işlenen konuları evde tekrar etmek isteyen veya çeşitli nedenlerle okula devam edemeyen öğrencilerin kolaylıkla ulaşabilecekleri www.eba.gov.tr internet adresi üzerinden HD kalitesiyle yayınlandığını bildiren Ateş, öğrenci, öğretmen ve velilerin videoları çevrimdışı da kullanabilmesi için indirme seçeneğinin de sunulduğunu anlattı. Videoların öğrencilerin yanı sıra velilerin de istedikleri zaman istedikleri yerden ulaşabilecekleri şekilde, etkileşimli tahtalarda, bilgisayarlarda, tabletlerde ve cep telefonlarından görüntülenebildiğini ifade eden Ateş, yapılan çalışmanın yetiştirme kurslarına devam eden öğrenciler için önemli bir içerik desteği, bu kurslara devam edemeyen öğrenciler için de fırsat eşitliği sunduğunu söyledi. Videoların 3-7 dakika arasında hazırlandığını ifade eden Ateş, “Bu süre pedagojik olarak konsantrasyon süresi göz önüne alınarak hazırlandı. Sistemin en önemli yanı, zamandan ve mekandan bağımsız şekilde herhangi bir bilgisayar, tablet ya da cep telefonundan izlenebilir olması” diye konuştu.
ÖĞRETMENLERE DERS İÇERİĞİ
Dinçer Ateş, videolarda öğretmenlerin sınıf içinde kullanabilecekleri içeriklerin de bulunduğunu kaydetti. Öğretmenlere, videolarda anlatımlar için kullanılan içerikleri ve sunum dosyalarını indirebileceklerini kaydeden Ateş, bu videolardaki etkileşimli tahta içeriklerini kendi derslerinde kullanabileceğine işaret etti.