Cepten taciz çilesi 1 Mayıs’ta bitiyor

Cepten taciz çilesi 1 Mayıs’ta bitiyor
Firmaların tüketiciye yönelik tacize varan izinsiz SMS, elektronik posta gibi mesajları ile telefonaramalarını yasaklayan kanun 1 Mayıs’ta yürürlüğe giriyor. Yasağa uymayanlara para cezası verilecek

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türkmen, firmaların izinsiz mesaj göndermelerini ve telefon aramalarını yasaklayan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 1 Mayıs’ta yürürlüğe gireceğini söyledi. Türkmen, bu yasağa uymayanlara 50 bin TL’yi bulan ceza kesileceğini hatırlattı. Yrd. Doç. Dr. Türkmen tacize varan SMS, elektronik posta gibi mesajlardan ve aramalardan tüketicilerin şikayetleri üzerine böyle bir yasal düzenleme gerçekleştirildiğini söyledi. Özellikle bankalar başta olmak üzere bazı firmaların, bir şekilde iletişim bilgilerine eriştikleri kişileri cep telefonlarından aradığını, yanıt verilmezse aramaya ısrarla devem edildiğini anlatan Türkmen şöyle konuştu: “Hiçbir ilginizin bulunmadığı yerlerden SMS’ler, elektronik postalar ve benzeri ticari iletiler geliyor, tüketici adeta bombardımana tutuluyor. Herkesi bıktıran bu durum karşısında yasa koyucu harekete geçti ve kanun 23 Ekim 2014’te mecliste kabul edildi, 6 aylık da geçiş süresi tanındı. Yasanın 6’ncı maddesinde ‘Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir’ şeklinde yasaklayıcı açık hüküm var.”
Toplu mesajda 10 katı
Kanunun 12’nci maddesinde izinsiz mesaj gönderilmesi ve arama yapılması halinde bin ile 5 bin TL arasında idari para cezası uygulanmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Ahmet Türkmen, “Ancak birden fazla kimseye gönderide bulunulursa bu ceza 10 katına dek artırılarak uygulanabilecek, 50 bin TL’ye kadar yükselecek” dedi. Ticari kuruluşların 1 Mayıs Cuma gününden itibaren çok dikkatli olmasında fayda olduğunu, aksi halde ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalabileceklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türkmen, “Tüketiciler de izin vermedikleri halde ticari bir tanıtım amacıyla rahatsız edilmeleri durumunda, yasanın yetkili kıldığı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ve bu bakanlığa bağlı birimlere başvurabilir” dedi.