Cerablus düşerse 500 bin kişi göçer

Cerablus düşerse 500 bin kişi göçer
Suriye Türkmenleri Onursal Başkanı Mehmet Şandır, Halep’teki Türkmenlerin kötü durumda olduğunu söyledi, “YPG, Cerablus’a ulaşmak için ABD desteğiyle saldırıyor. Azez, Mümbiç, Cerablus düşerse Türkiye’ye en az 500 bin kişilik yeni göç dalgası gelir” dedi

Şandır: Cerablus düşerse 500 bin Türkmen göç eder

Suriye Türkmenleri Onursal Başkanı Mehmet Şandır, Halep’teki Türkmenlerin tek kelime ile çok kötü durumda olduğunu ifade ederek,  “Halep, Azez, Mümbiç, Cerablus düşerse Türkiye’ye en az 500 bin kişi daha göç eder” dedi.  Rusya’nın ve rejim güçlerinin Halep’e hâkim olmak için Mümbiç kasabasını almaya çalıştıklarına dikkat çeken Şandır, “YPG güçleri Amerika desteğinde Mümbiç’e saldırıyor. Çünkü Cerablus’a ulaşmanın yolu buradan geçiyor. Mümbiç, Tışrin Barajı’nın 12 kilometre ilerisindedir. Mümbiç’i alması halinde Cerablus yolu açılacak. Böylece doğu ve batından Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Halep kırsalı tehdit altında olacak” diye konuştu.

Büyük tehlike bekliyor

Türkmenleri büyük bir tehlike beklediğini Yeniçağ’a anlatan Şandır, şunları kaydetti: “Halep şehrinin etrafında rejim güçlerinin kuşatması her geçen gün daralıyor. Muhaliflerin gücü her geçen gün azalıyor. Halep ve Azez kaybedilirse Ruslar Türkiye sınırına dayanmış olur. Rus uçaklarının ve İran karasal güçlerinin desteğinde rejim hızlı hareket ediyor. Amerika ve Rusya arasındaki mutabakatın Türkmenlere hiçbir faydası yok. Meseleye Rusya hükmediyor. Amerika çaresiz Ruslara teslim durumda. Bunun için Cenevre görüşmeleri sekteye uğradı. Ateşkes bir türlü sağlanamıyor. Rus uçaklarının saldırıları durdurulamıyor. Her geçen gün kaybeden Türkmenler oluyor. Halep ve çevresindeki Türkmen varlığı tek kelimeyle çok kötü durumda.”

Geç bile kalındı

Şandır, Türkiye’nin uluslar arası koalisyon güçleriyle birlikte hareket ederek Halep’in kuzeyine girmesi gerektiğini savundu. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler kararıyla kurulan uluslar arası koalisyonun üyesi olduğunu dile getiren Şandır, şöyle devam etti:  “Bu koalisyon havadan IŞİD hedeflerini bombalamaktadır. Ama karasal güç olarak rejimle ittifak halindeki PYD güçleri rejimle mücadeleden çok Türkmenlerle mücadele etmektedir. Bu sebeple Halep’in kırsalındaki IŞİD hâkimiyeti ile mücadele edilecekse Türkiye’nin uluslar arası koalisyon üyesi olarak Amerika ile beraber karadan Cerablus’un batısında karasal hâkimiyet kurmak mecburiyetindedir. Yoksa Rus ve Amerika desteğindeki YPG güçlerini ilerlemekten alı koyacak başka bir imkân yoktur.” Türkiye’nin IŞİD’e karşı Türkmenleri koruması gerektiğini vurgulayan Şandır, “Eğer rejim saldırılarıyla Halep düşerse, Azez, Mümbiç, Cerablus düşerse Türkiye’ye en az 500 bin yeni göç dalgası gelir. Bu stratejik bir zorunluluk, mecburiyettir. Geç bile kalınmıştır” diye konuştu.