Cerablus elden çıkarsa Türkmenlerin sonu olur

Cerablus elden çıkarsa Türkmenlerin sonu olur
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Cerablus’un PYD’nin eline geçmesi halinde 400 bin Türkmenin göç etmek zorunda kalacağını söyledi

Mustafa, “Cerablus verilir ve kantonlar birleştirilirse bu bölgede Türkmenlerden bahsedemezsiniz. Cerablus ile Azez arasında 500 bine yakın Türkmen yaşıyor. Humus ve Hama’da rejim Türkmenlere etnik temizlik yaptı” dedi.

 

Cerablus elden çıkarsa Türkmenlerin sonu olur 

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Cerablus’un PYD’nin eline geçmesi halinde 400 bin Türkmenin göç etmek zorunda kalacağını söyledi. Mustafa, “Cerablus verilir ve kantonlar birleştirilirse artık bu bölgede Türkmenlerden bahsedemezsiniz. Cerablus ile Azez arasında 500 bine yakın Türkmen yaşıyor” dedi. Tel Abyad’da yaşanan olayın daha fazlasının bu bölgede yaşanacağına değinen Mustafa, PYD tarafından 30 bin Türkmenin bölgeden göç ettirildiğini hatırlattı. Mustafa şunları kaydetti:

Etnik temizlik yapıldı

“Kantonların birleştirilmesi demek oradaki Türkmenlerin yerinden tehcir edilmesi demektir. Cerablus’ta da aynı şeyin yaşanmaması için baştan beri bunun olmaması gerektiğini söylüyoruz. Cerablus PYD’ye verilirse bu sefer büyük bir facia olur. Cerablus bölgesi ağırlıklı olarak Türkmen bölgesidir. Cerablus ile Azez arasındaki bölgede 142 Türkmen köyü vardır. O bölgede 500 bin kişiye yakın Türkmen yaşıyor. Orası PYD’ye verilirse Türkmenlerin varlığı tehdit altına girer. Türkiye’nin güney sınırına tamamen terör örgütü yerleşmiş olur.”

Abdurrahman Mustafa, bugün Halep denilen bölgenin Türkmen yurdu olduğunu dile getirerek böyle bir olayın yaşanması durumunda Suriye’de Türkmen varlığından bahsedilemeyeceğini belirtti. Humus ve Hama’da rejim tarafından Türkmenlere bir etnik temizlik yapıldığını anımsatan Mustafa, “Bayırbucak zaten tehlike altında. Halep de olursa artık Suriye’de Türkmenlerden kimse bahsedemez. Ama Suriye Türkmenleri olarak buna izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizim toprağımızda gözü olan herkese karşı aynı mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu. PYD’nin Cerablus’u almasıyla Kürt koridorunun tamamlanmış olacağına dikkat çeken Mustafa sözlerini şöyle sürdürdü: “O zaman Akdeniz’e açılırlar. Afrin kantonuyla Ayn el-Arap kantonu birleştirilirse o bölgede Türkmenleri çok zor günler bekliyor demektir. Kürt koridoru dediğimiz 3 kantonu birleştirmiş, Suriye’de Kürdistan’ı kurmuş olurlar. Çünkü Cerablus ile Azez bölgesinin arasında bulunan Türkmen bölgeleri tamamen kaybedilmiş, bununla beraber Suriye muhalefetinin de lojistik yolu kesilmiş demektir. Biz bugün IŞİD’e karşı nasıl mücadele ediyorsak topraklarımızda gözü olan herkese gerekli cevabı veririz.”