Çeyrek altın meselesi...

Kendini büyük ekonomist zannedenler yıllar yılı önemli bir Türkiye gerçeğini göremediler. ABD ve Brezilya borsalarını baz aldılar. Altın uzmanlığına soyunduklarında ise, onstan söz ettiler. Gramından bahsettiler. Oysa Türk halkının büyük kesimi için en önemli değer hep çeyrek altındır. Bu hiçbir zaman değişmez.

Sünnetten düğüne, akraba ve konu komşunun gücü bunu takmaya yeter. Dar gelirlinin yastık altına koyabildiği de budur. Külçe altın biriktirecek halleri yok ya. İhtiyaç olduğunda çıkarır bozdurur. İmkan bulduğunda tekrar yerine koyar.

Şimdi anlatacaklarım tamamen gerçek. SkyTürk'ün Genel Müdürü Barış Tünay, CNNTÜRK'e transfer olmuştu. O zamanlar kanalın editör-spikerlerinden biri de Deniz Bayramoğlu'ydu. Arada altın fiyatlarını veriyorlardı. Bakıyordum hep ons, gram ve Cumhuriyet altınından söz ediliyordu. Bir gün oturup "Halkın gerçek değeri çeyrektir" diye yazdım. Yeni CEO Tünay da talimat verdi; "Ekonomi haberlerinde mutlaka çeyrek altın fiyatları da verilecek". Bu emre önce Bayramoğlu sonra diğer ekranlar da katıldılar. NTV iştirak edenlerden oldu. Yıllarca devam edildi.

Aniden

Üç gün önce, NTV'de çeyrek altını göremez olduk. Sadece gram altın verilmeye başlandı. Doğrusu bunun yükseliş yüzünden yapıldığını zannettim. Benim garibimin ne onsla ne gramla ilgisi var! İşi gücü çeyrekle. Dün baktım ekranın sağ alt köşesine çeyrek yeniden arzı endam etmiş. Birileri çıkıp da bu kısa süreli karartmanın nedenini açıklasa iyi olacak.

İşin dolar ve Avro tarafına gelince o da bir alem. Öyle "Ali Cengiz oyunları" yapılıyor ki, ağlayalım mı gülelim mi karar veremiyoruz. Kimi zaman yükselen dövizin yanına "düştü" işareti yerleştiriliyor. Akılları sıra iktidarın daha fazla yıpranmasını önlüyorlar. Tıpkı elektrikte, doğal gazdaki zamlara "ayarlama" dedikleri gibi. Hani meşhur sözdür; "yerseniz"...

***

Yorumcuya bakın

Ekranlardaki yeni yüzlerin sayısı artmaya başladı. Aladdin Varol, Bahadır Erdem ve Ruşen Gültekin gibi isimlere alıştık. Ancak, Emre Cemil Ayvalı gibi birinin yüzünü ilk defa gördüm. Kimlik olarak araştırmacı yazar denildi. Nedense Ak Parti İzmir milletvekili adayı olduğundan söz edilmedi.

Ayvalı genç biri. Otuzunda. Giyimi-kuşamı sakalı ve parmaklarında sembol yüzükleriyle hangi cenahın mensubu olduğu belli. Onun şu sözlerine dikkat edin; "CHP, sadece Erdoğan ve Ak Parti karşıtlığı yapıyor. Kemal Kılıçdaroğlu kendi tabanını zehirliyor". Sizce bu sözleri CHP Genel Başkanı her hangi bir Ak Partili için sarf etse yeni bir 100 binlik tazminat davası açılmaz mı?

Ayvalı'ya bu hakaretleri yapma imkanı veren CNNTÜRK yetkililerini uyarıyorum. Gün gelir bu işlerin hesabı onlardan da sorulur.

Tüzük kurultayı yolu

CHP'de bir başka kurultayın yolunu gösteren ilk isim Dr. Ruşen Gültekin olmuştu. Bir süre önce bunu gündeme getirdi. 250 delegenin imzasının yeterli olacağını anlattı. Bu defa da aynı temayı işledi. Epey taraftar bulmayı sürdürdüğü görülüyor.

Bu yol olağanüstü kongreye kadar gider mi? Biraz zor. Herkesin hemfikir olduğu noktalardan biri, asıl engellemeciler genel başkanın yakın çevresi. tam bu noktada bir kişiye özel yer vermek istiyorum. Muharrem Erkek, son günlerde sergilediği tavırla ne kadar prestij kaybettiğinin farkında mı? Ona bir başka sorum "Memleketi Çanakkale'de Ak Parti'nin geldiği yeri görmüyor mu?" şeklinde olacak. Sebebini bulmak istiyorsa mutlaka aynaya bakmalı.

Akıl Çemberi'ni izledikten sonra biraz düşündüm. Daha düne kadar CHP'yi savunanların bile, artık sesleri çıkmıyor. Bu partinin tekrar ayağa kalkması için mutlaka küçük-büyük bir "dahili seçim" şart...

***

İyimser olmak

Fenerbahçe, az daha Benfica'yla berabere kalıyordu. 1-0'lık yenilgi, rövanş için ümit verdi. Bakmayın siz Portekiz ekibinin yüzde 67'lik oyun üstünlüğüne. Bunun topu rakibe bırakma taktiği uygulayan Hollandalı çalıştırıcı Cocu'nun işi olduğu çok net gözüktü.

Saracoğlu'nda en büyük görev taraftara düşecek. Lizbon'daki seyircinin maçı nasıl çevirdiğini unutmamalılar. Sarı lacivertlilerin gençleri umut verdi. Bir de Mehmet Ekici ile ilgili eleştiride bulunacağım. Bu futbolcunun faydalı hale gelmesi için daha kaç yıl beklenecek.

Bu arada Beşiktaş'ın Lask Linz maçını ciddiye alması şart. Futbol bu şakası olmaz. Esas şikayetim her Avrupa oyununun bir başka platformdan yayınlanması. İyi ki TRT Spor var. Arada "Beleştepe" görevi yapıyor. Parasız futbol sever de bayram ediyor. Bu kez Başakşehir maçını veriyorlar.

...

GÜNÜN SÖZÜ

Kimsenin hayatı sıradan değildir. Hepimiz aşılabilecek kusurları ve kederleri olan kahramanlarız. Maeve Binchy

 

Yazarın Diğer Yazıları