Suriye’deki savaş Lübnan’a sıçrıyor

Suriye’deki savaş Lübnan’a sıçrıyor
Suriye’deki savaş Lübnan’a sıçrıyor

Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah’ın, Suriye Lideri Beşşar Esad’a destek veren açıklamalarının ardından Lübnan&#

Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah’ın, Suriye Lideri Beşşar Esad’a destek veren açıklamalarının ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’a füze yağdı

 

Suriye’de devam eden çatışmalar ve iç savaş hali, komşu ülkeleri de tehdit etmeye başladı. Zaman zaman Türkiye’nin de etkilendiği saldırıların bu kez hedefi Lübnan’dı. Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde, Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen iki mahalleye isabet eden füzeler dört kişinin yaralanmasına neden olurken Suriye’deki iç savaşın Lübnan’a yayılmakta olduğu endişelerini de güçlendirdi. Füzeler, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah’ın Suriye lideri Beşşar Esad’a isyancılarla mücadelesinde destek sözü verip Esad’ın devrilmesinin radikal hareketleri güçlendireceği yönünde uyarı yapmasının hemen ardından geldi. Füzelerden bir tanesi Beyrut’un güneyindeki Mar Mikhael mahallesine isabet etti. Lübnan ordusundan yapılan açıklamada füzenin bir kilise yakınlarındaki bir otomobil sergisini vurduğu ve dört kişiyi yaraladığı belirtildi. Lübnan’ın resmi haber ajansı ise, yaralanan dört kişiden üçünün Suriyeli olduğunu bildirdi. İkinci füze ise Çiyah mahallesinde bir apartmanın ikinci katını vurdu. Olayda yaralanan olmadı. Adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik yetkilisi Associated Press’e yaptığı açıklamada, füze rampalarının Beyrut’ta daha çok Hıristiyanların ve Dürzilerin yaşadığı bölgede, bir ormanın içinde bulunduğunu belirtti. Lübnan’da farklı gruplar arasında sokak çatışmaları 1975 - 1990 iç savaşından bu yana sık sık yaşanıyor ancak özellikle Beyrut’u hedef alan füze ya da havan topu benzeri saldırılar çok nadir görülüyor.

 


45 milis öldürüldü

 


Hizbullah lideri Nasrallah’ın açıklamalarına tepki bununla kalmadı. Suriye içinde de Hizbullah örgütlenmesine muhalif teröristler tarafından yoğun saldırılar gerçekleştirildi. İsyancılar, Humus’un Kuseyr ilçesinde rejim safında savaşan 45 Hizbullah milisini öldürdüğü bildirildi. Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi, Esad güçlerinin yanında savaşan onlarca Hizbullah militanının da yaralandığını duyurdu.