Cezayir katliamını kabul edip, jest yap

Cezayir katliamını kabul edip, jest yap
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, asıl jest yapması gerekenin Hollande olduğunu belirterek. “Bir jestte bulunsun ve Cezayir soykırımını kabul etsin” diye seslendi.

Cezayir katliamını kabul edip, jest yap

Haber: Hanife Açıkalın

Sözde Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümünde Türkiye’den jest beklediğini açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a siyasilerden tepki yağdı. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, jest yapması gerekenin Hollande olduğunu belirterek “Bir jestte bulunsun ve Cezayir soykırımını kabul etsin” diye seslendi. Devletlerin jestlerle yönetilmediğini vurgulayan Halaçoğlu, ayrıca Hollande’ın Ermenileri ikna ederek Türkiye’nin önerisi olan Tarihçiler Komisyonu’nun kurulmasına ön ayak olmasını istedi. Arşivler açıldığında Fransa ordusunda Osmanlı’ya karşı savaşan çok sayıda Ermeni’nin bulunduğunun da ortaya çıkacağını açıklayan Halaçoğlu, şunları söyledi: “Fransa için ölen Ermeniler hangi sebeple ölmüşler, nereliymiş bunlar? Fransa ne kadar silah vermiş Ermenilere, ne kadar kışkırtmış, jest yapsın bir açıklaşın.”  

Altay: Büyük saçmalık
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nin saçmaladığını söyledi. Her ülkede bazı dönemler üzücü olayların yaşandığını kaydeden Altay, şöyle dedi: “Türkiye’de soykırım olmamıştır. İstenmeyen, üzücü olaylar olmuştur. Dünyanın bütün ülkelerinde de benzer olaylar yaşanmıştır. İşlenmeyen bir suç için ’işledim’demek nasıl bir jest olacak? Bu komikten de öte saçmalıktır. Türkiye’de bir Ermeni soykırımı yaşanmamıştır. Dünya savaşı cereyan ederken istenmeyen karşılıklı sürgünler, cinayetler olmuştur. Tek taraflı da değildir.”

Öymen: Buna hakkı yok
Emekli Büyükelçi Onur Öymen ise jest isteğinin gayrı ciddi olduğunu söyledi. 1915 olaylarının hukuk ve siyasi olarak “soykırım” olarak  adlandırılamayacağını vurgulayan Öymen, şunları kaydetti: “Ermeniler 518 bin Türk’ü öldürmüş. Türk vatandaşı oldukları halde Rus ordusu ile işbirliği yapmışlar. Fransa Cumhurbaşkanı hangi yetkiyle, bu açıklamayı yapıyor? Hiçbir devletin ya da parlamentonun bu olaylara ” soykırım “ deme hakkı yoktur. Fransa’nın Türkiye’ye karşı bu tutumu dostane değil.”