Chia tohumu faydaları nelerdir?

Chia tohumu faydaları nelerdir?
Google, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’de ve dünyada yükselen arama trendleri içeren listesini açıkladı.Liste'de yükselen isimler arasında Chia tohumu da var Peki Chia tohumu nedir, faydaları nelerdir?

CHİA TOHUMU NEDİR?

Güney Amerika’da yetişen bir tür adaçayı olan Salvia hispanica, tüm dünyada Chia (Çiya) bitkisi olarak biliniyor. Bu bitkinin tohumları ise Chia tohumu olarak satılıyor ve kullanılıyor.

CHİA TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Chia tohumu, en iyi Omega-3 kaynağı olarak bilinen somon ve keten tohumundan daha fazla Omega-3 içermektedir. Beyin ve kalp sağlığı için çok önemli olduğu bilinen Omega-3, düzenli Chia tohumu tüketildiğinde metabolizmaya önemli faydalar sağlıyor:

Chia tohumu her 28 gramında 5 gram Omega-3 içermektedir.

28 gramında ünlük protein ihtiyacının %10’unu karşılayacak kadar, 4,4 gram protein vardır.

İçerdiği triptofan adlı aminoasit, tokluk hissi sağlar, uykuyu düzenler ve psikolojik olarak da daha iyi hissetmenizi sağlar.

Chia tohumu aynı zamanda iyi kolesterolü arttırırken LDL ve trigliseriti düşürür.

İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim sisteminin de dostu olan Chia tohumları, kabızlık gibi sorunları da önlemede etkili.

28 gram Chia tohumu, günlük kalsiyum ihtiyacının %18’ini karşılayarak daha güçlü kemikler ve diş sağlığı için de etkili.

28 gram Chia tohumu aynı zamanda günlük fosfor ihtiyacının %27’sini karşılıyor.

1042307_b5137ebdd47648542bdf2f7899fa7111.jpg

KİLO VERDİRİR Mİ?

Chia tohumunun doğrudan kilo vermeye etkisi olduğuna dair henüz yeterli bir araştırma bulunmuyor ancak içerdiği antioksidanlar ve sağladığı tokluk hissi sayesinde kilo verme sürecinde önemli bir yardımcı besin olabileceği yönündeki görüşler yaygın.

CHİA TOHUMU NASIL KULLANILIR

Chia tohumu genellikle çiğ olarak tüketilir. Salataya, yoğurda, çorbalara ve smoothie’lere baharat ekler gibi ekleyip doğrudan tüketebilirsiniz.

Chia tohumunun en önemli özelliği, sıvı bir gıdanın içine koyulduğunda ve bekletildiğinde, içeceğin jölemsi bir kıvam almasını sağlamasıdır. Bu yöntemle zevkinize göre chia pudingi de hazırlayabilirsiniz. 

Chia tohumlu tarif

Muzlu ve kakaolu chia pudingi

1 muz

1 tatlı kaşığı kakao

1 su bardağı süt (badem ya da soya sütü de kullanabilirsiniz)

3 yemek kaşığı chia tohumu

Muz, kakao ve sütü blender’dan geçirin, daha sonra chia tohumlarını ekleyin. Karışımı yarım saatte bir kaşıkla karıştırmak suretiyle, 4-5 saat kadar buzdolabında bekletin.

İyice jöle kıvamına geldikten sonra pudinginizi kaselere veya kuplara doldurun, meyve, tarçın vs ile süsleyip tüketin.

chi.jpg