CHP, iç tüzükte de 'Adalet' istiyor

CHP, iç tüzükte de 'Adalet' istiyor
AKP ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı TBMM İç Tüzük değişiklik teklifine CHP'den sert tepki geldi. CHP, "iç tüzükte adalet istiyoruz" dedi.

Fatih Erboz/ YENİÇAĞ

16 Nisan referandumundan sonra böyle bir noktaya gelinmesinin kabul edilemez olduğunu belirten CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, "Demokrasinin temel ilkesi çoğulculuk ilkesidir. Muhalefeti de dinleyerek yasaları çıkarmanız gerekiyor. Bu yasalar bir kesim için çıkarılmıyor, tüm Türkiye için, millet için çıkarılıyor" dedi.

Yaşananların referandumdan sonra gelinen noktayı çarpıcı bir biçimde ortaya koymaya yettiğini söyleyen Sındır şunları ifade etti:

"Demokrasi dediğimiz siyasi yönetim biçimi çoğulculuk ilkesi ile temel buluyor. Yani her görüşten kişinin, bireyin düşüncelerini açıkça ifade etmesi üzerine kurulu bir sistem. Eğer siz demokratik bir rejim ile ülkenizi yönetmek istiyorsanız farklı düşünceleri, azınlıktaki düşünceleri de dinlemek, ifade etmelerini sağlamak zorundasınız. Bakıyoruz değişikliğe tam tersine muhalefetin düşüncelerini ifade etmesini istemiyorlar. Unutulmasın burada söz konusu olan partiler değil, AKP, CHP, MHP değil. Burada söz konusu olan bir ülkenin yönetimindeki eşitlik, adalet. Farklı kesimlerin düşüncelerine tahammül etmeli, yok saymamalısınız."

Eğer muhalefet olmazsa olaylara at gözlüğüyle bakmaya başlanacağına dikkat çeken Sındır, "Sonuçta bizler yasama faaliyeti yürütüyoruz. Çıkan yasalar bir kesim için değil, bütün Türkiye için, millet için çıkıyor. Dikkat edilmesi gereken nokta burası. Eğer bu değişiklik kabul edilirse yasama organındaki çalışmalar da adaleti ayaklar altına alacaktır" diye konuştu.

"TBMM'Yİ ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORLAR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise, iç tüzük değişikliğinin çok tartışmalı olduğunu kaydetti. Torun, "Her şey ortada. Meclis'i ortadan kaldırmak istiyorlar adeta" ifadelerini kullandı.

TBMM İç Tüzük değişiklik teklifinin içinde çok ciddi sakıncalar barındırdığının altını çizen Torun, Adalet Yürüyüşü'nün aslında yapılmak istenene karşı toplumun bir tepkisi olduğuna vurgu yaptı. Torun sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktadan hareket edersek bugün TBMM'de yapılmak istenen de açıkça ortaya çıkıyor. Bu iç tüzük değişikliği TBMM'nin işleyişini, muhalefeti susturmak amacına yönelik olarak karşımızda duruyor. Bunu yapmak TBMM'yi de itibarsızlaştırmak anlamına gelecektir. Bu nedenle bu değişikliğin yapılmaması gerekiyor."

Yapılması düşünülen değişiklikle baskıcı anlayışın TBMM'ye taşınması anlamına geleceğini dile getiren Torun, "Bu son derece yanlış bir uygulamadır. Bu değişiklik TBMM'yi ortadan kaldırmak isteğidir" diye konuştu.

16 Nisan'da gerçekleştirilen anayasa değişikliğinin TBMM'yi işlevsizleştirecek hükümleri barındırdığını bildiren Torun sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi de TBMM'yi ortadan kaldırmak istercesine bir tutum içine giriliyor. Tek kişinin yönetimini TBMM'ye taşıma anlayışının kabul edilemez olduğu bir gerçektir. TBMM'nin ortadan kaldırılmak istenmesi kabul edilemez. "

İlgili Haberler