CHP, rantçıların hedefindeki Validebağ’ı Meclis’e taşıyor

CHP, rantçıların hedefindeki Validebağ’ı Meclis’e taşıyor
Mİlletvekİlİ Özkes, TBMM’ye verdiği önergede, “Hazine’ye ait olan koru, sit alanıdır.

Mahkemenin durdurma kararına rağmen kepçe ve dozerle giren belediye, doğayı koruyan halkı ’cami yaptırmak istemiyorlar’ propagandasıyla suçlu konuma düşürmeye çalıştı” dedi. 

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Validebağ Korusu ile ilgili olarak TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Özkes, önergesinde, Validebağ Korusu’nun halkın kullanımına bırakılarak korunması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün ise 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını istedi. Özkes’in önergesinin gerekçesinde, Validebağ Korusu’nun, diğer adıyla Adile Sultan Korusu’nun, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde az bulunan doğal alanlarından birisi olduğuna işaret edilerek, “Validebağ Korusu hem tarihsel hem de doğal bir güzelliğe sahip olması nedeniyle halkımızın ve turizmin cazibe yerlerindendir” denildi. Gerekçede şu hususlara dikkat çekildi: “Çağdaş şehirlerde çarpık kentleşmeye ve kirli havanın yarattığı etkilere izin verilmezken dünyanın en önemli şehirlerinden birisi olan İstanbul’da tüm doğal alanlar, rantçıların hedefi haline getrildi. Herhangi bir olası deprem anında sığınılacak alanlardan olan Validebağ Korusu sadece Üsküdar halkı için değil İstanbul’un önemli sığınaklarından birisi konumundadır. Koruya müdahale, olası bir deprem anında halkın sığınacağı alanları iyice daraltmaktadır. Mülkiyeti Hazine’ye, kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olan koru, 1999 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edildi.

Karara rağmen...
Validebağ Korusu için Üsküdar Belediyesi ile Bakanlık 2006 yılında temizlik, bakım ve onarım işi için protokol imzaladı. Ancak korunun yapılaşmaya açılacağı ve içinden yol geçirileceği endişesi taşıyan semt sakinlerinin ayağa kalkması üzerine İstanbul Valiliği bir açıklama yaparak protokolle korunun Üsküdar Belediyesi’ne devir, tahsis ya da kiralanmasının söz konusu olmadığını, belediyenin koru düzenleme projesini de Koruma Kurulu’na sunacağını bildirdi. Validebağ Korusu’nun, inşaat alanı haline getirilmeye çalışıldığı aşikardır. Koruya sahip çıkan vatandaşlar demokratik haklarını kullanarak mahkeme kararlarının yerine getirilmesini talep ettikleri için polis müdahalesi ile karşılaştı. Koruya mahkemenin durdurma kararına rağmen kepçe ve dozerle giren Üsküdar Belediyesi, doğayı korumak isteyen halkı ‘cami yaptırmak istemiyorlar’ propagandasıyla suçlu konuma düşürmeye çalıştı.”