CHP’de Parti Meclisi için kıyasıya yarış!

CHP’de Parti Meclisi için kıyasıya yarış!
CHP’de iki gün süren 35. Olağan Kurultay’da Kemal Kılıçdaroğlu yeniden Genel Başkan seçilirken Parti Meclisi (PM) seçimlerinde hem Genel Merkez yönetimi hem de muhalif kanat temkinli davrandı

Genel Merkez yönetimi delegenin taleplerini kırmadan kendi yönetimini oluşturmak isterken, muhalifler de yönetimin açığını bekleyerek strateji belirledi. Kurultay’ın ikinci günü, Parti Meclisi seçimleri yapıldı. PM üyeliği için 462, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeliği için ise 103 kişi başvurdu. Divan Başkanlığı tarafından sıralı halde delegelere okunan PM’ye aday isimler arasında mevcut Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) görev alan üyelerden Sencer Ayata, Ercan Karakaş ve Yakup Akkaya yer almadı. Diğer MYK üyeleri ise PM için adaylık başvurusu yaptı. CHP’nin mevcut milletvekillerinden Mevlüt Dudu, Tanju Özcan, İlhan Cihaner, Dursun Çiçek, Murat Emir, Necati Yılmaz, Aylin Nazlıaka, Mehmet Tüm, Ahmet Akın, Aykut Erdoğdu, Fikri Sağlar, Utku Çakırözer, Hilmi Yarayıcı, Gaye Usluer, Seyit Torun, Öztürk Yılmaz, Gülsün Bilgehan, Candan Yüceer, Zeynep Altıok, Eren Erdem, Mustafa Hüsnü Bozkurt ve Gürsel Erol PM’ye aday oldu.

Eski MYK üyeleri

CHP’de ayrıca eski MYK üyeleri Hakkı Süha Okay ve Gülseren Onanç, gazeteci Veli Özdemir, Sayit Subaşı, Berhan Şimşek, Atilla Taş, eski RTÜK üyesi Ali Öztunç, Aydın Ayaydın, ressam Bedri Baykam, Gazeteci Tayfun Talipoğlu, CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Ümraniye Davası’nda tutuklanan Teğmen Ali Çelebi, eski DİSK Başkanı ve Milletvekili Süleyman Çelebi, Kadın Kolları Başkanı Hilal Dokuzcan, Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü Üyesi Hasan Akkiray ve Mustafa Sarıgül’ün eski eşi Aylin Kotil de PM’ye adaylığını koydu. Eski milletvekilleri Adnan Keskin, Seyit Torun, Atilla Kart, Erdal Aksünger, Durdu Özbolat ve Kadir Gökmen Öğüt de PM’ye başvuru yapan isimlerden.

Kilit rol oynadılar

PM seçimlerinde özellikle İzmir ve İstanbul delegesi kilit rol oynadı. Kılıçdaroğlu’nun değişim talepleri parti içinde tartışılırken çıkan listelerde İstanbul ve İzmir delegelerinin tavırları etkili oldu. Özellikle İl Başkanları ve delegenin blok liste istememesi, çarşaf liste ısrarı liste tartışmalarında etkili oldu. Liste tartışmasında bu delegelerin yanı sıra diğer il delegeleri de çarşaf listede ısrarlı olunca PM seçimlerinin çarşaf liste yapılması kararı alındı. PM adaylarının sayısal olarak fazla olması, bunun karşılığında ise adayların Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun çıkaracağı listeye dikkat kesilmeleri salonu tam bir kulis pazarına çevirdi. PM’ye 600’den fazla aday başvurdu. Genel Merkez yönetimi Genel Başkanlık seçimi bittikten sonra PM adaylarını yakın takibe alırken Kılıçdaroğlu’nun PM’de görmek istediği milletvekillerini Genel Merkez yöneticilerine tek tek arattığı iddia edildi. Aday olan birçok milletvekili kendisine telefon gelmediği gerekçesiyle adaylıktan çekildi. Milletvekilleri kulislere bu haberin düşmesiyle birlikte listeden ismini sildirdi. Kılıçdaroğlu’nun, delegenin de talebini dikkate alarak liste oluşturduğu ileri sürüldü.