CHP’de yerel seçim sonucu masaya yatırıldı

CHP’de yerel seçim sonucu masaya yatırıldı
CHP Grup toplantısında, aday tespiti konusunda eleştiri yapılırken, milletvekillerinin devre dışı bırakıldığı, vekillerin sürece katılmadığı ve sandıklara sahip çıkılmadığı ifade edildi

CHP’de yerel seçim sonucu masaya yatırıldı

CHP Grubu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere parti genel merkezinde dün toplandı. Milletvekilleri 5’er dakika konuştu. Bu arada kapalı grup toplantısında konuşmaların dışarıya sızdırılmaması için uyarı yapıldı. Toplantının başında MetroPoll Araştırma şirketi seçim sonuçlarına ilişkin ayrıntılı bir sunum yaptı. Edinilen bilgiye göre sunumda seçim sonuçlarına göre MHP’nin başarılı olduğu, AKP’nin de siyasi olarak başarılı olduğu tespiti yapıldı. CHP’nin ise İzmir, Antalya ve Akdeniz’de kan kaybettiği ifade edildi. CHP’nin durumunu koruduğu ancak, söylemini hitap ettiği kitleyi gözden geçirmesi gerektiği belirtildi. Sunumun ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı söz aldı. Edinilen bilgiye göre Halıcı, bilgi işlemde bir sorun olmadığını, sahada, sandık başlarında daha dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Kapalı grup toplantısında İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Bursa Milletvekili Kemal Ekinci, Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan, İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan söz aldı. Edinilen bilgiye göre toplantıda aday tespiti konusunda eleştiri yapılırken, milletvekillerinin devre dışı bırakıldığı, vekillerin sürece katılmadığı ifade edildi. Sandıklara sahip çıkılmadığı eleştirisi dile getirildi. 

Özyıkım yapmamalıyız
Edinilen bilgiye göre Aytun Çıray, “Özeleştiri yapmalıyız bu bir erdemdir; ancak özyıkım yapmamalıyız” ifadesini kullandı. Çıray’ın, “Belli küçük gruplara yaranacağız, sorumluluk taşımaktan uzak sözde yazarlardan alkış alacağız diye bizi biz yapan şeylerin küçültülmesine rıza gösteremeyiz. Partimizin kurucularını ve kurucu değerlerini eleştirerek bizden de özeleştiri isteyenler ne yazık ki hak ve adaletten bihaberler. Bizi, kendimiz olmaktan vazgeçeceğimiz uçuruma doğru yönlendirmek istiyorlar” dediği belirtildi. Çıray, “AKP’nin yüzde 43’lük veya yüzde 45’lik sonucu Erdoğan adına başarıyla perdelenen bir gerilemeyi yansıtmaktadır. Ben seçim sonuçlarını mezura ile ölçerim. Baktım bir öncekine göre aldığı sonuç altı santim kısalmış. Peki bu işin başarılı görünmesinin nedeni ne? Deprem 9 şiddetinde olmuş ama bir algı yapılandırması ile yıkım küçük görünüyor” ifadesini kullandı.

MHP’yle işbirliği
Cumhurbaşkanı adayına ilişkin Çıray, “CHP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde BDP’nin desteğini alabilecek bir isim bulma gibi nafile, dolayısıyla hem apolitik, hem de anti-politik bir tüketici uğraşın içine girmemelidir. Bu çerçevede politik bakımdan daha uygun olan yahut görünen şey, AKP’nin AP-DYP-Anavatan geleneğinden aldığı seçmen kesimlerini cezbedecek bir aday konusunda MHP’yle işbirliği imkanı aramasıdır” dediği belirtildi.  Toplantı yaklaşık 9 saat sürdü. Bu arada, CHP’li il başkanlarının da seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere 26-27 Nisan’da Ankara’da olacağı bildirildi. 

Kurultay talepleri geldi
Basına kapalı CHP Grup toplantısında söz alan Antalya milletvekili Yıldıray Sapan seçimde alınan sonuçların her açıdan iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Benim seçim bölgem Antalya’da da aday belirleme sürecinde hatalar yapıldı. Özellikle ilçelerin adaylarının belirlenmesinde dikkatli olunması gerekirdi. Bu konuda milletvekillerinin görüşü alınabilir, detaylı bir çalışma da düzenlenebilirdi” dedi. Seçimlerde Balıkesir’de de benzer hataların yapıldığını söyleyen  CHP Balıkesir milletvekili Namık Havutça, “Seçim sürecinde daha dikkatli olabilirdik. Bu seçimlerde seçmeni daha yakından dinleyip adaylarımızı ona göre belirleyebilirdik. Özellikle milletvekilleri daha iyi fikir verebilir” ifadelerini kullandı.  Benzer eleştiriler Samsun milletvekili İhsan Kalkavan tarafından da Samsun’da seçimlerin kaybedilmesinin yine aday belirlemesi ve seçim döneminde yapılan söylem hatalarından kaynaklandığını söyledi.  Toplantıda söz alan Bolu milletvekili Tanju Özcan is, bu seçimlerde yapılan hataların cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde tekrarlanmaması gerektiğini kaydetti. Bu arada, CHP’de ulusalcı kanat ve bazı milletvekilleri cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra kurultay istedi. CHP İstanbul milletvekili Nur Serter, Uşak milletvekili dilek Akagün Yılmaz kurultayın ertelenmemesi gerektiğini ifade etti. CHP Genel Başkanı bu talebe “Olabilir” karşılığını verdi. Kurultay isteyen milletvekilleri CHP’nin normal kurultay zamanının bu sene olduğunu Cumhurbaşkanlığı seçiminden dolayı bunun ertelememesi gerektiğini ifade ettiler. Fatih ERBOZ