CHP'den İYİ Parti'ye ziyaret

CHP'den İYİ Parti'ye ziyaret
CHP'nin oluşturduğu ittifak komisyonu üyeleri İYİ Parti Genel Merkezi'nde Genel Başkan Meral Akşener'le bir araya geldi.

Bünyamin Öztürk - Fotoğraflar: Alp Eren Kaya / Ankara

CHP Seçim Güvenliği Komisyonu, ilk ziyaretini İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e gerçekleşirdi. Toplantı sonrası açıklama yapan iki partinin sözcüleri görüşmenin verimli geçtiğini belirtti.

CHP heyetine başkanlık yapan Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Bugün Türkiye’nin en önemli meselelerinden birisi olan seçim güvenliği gündemli İYİ Parti’ye ziyaret gerçekleştirdik. Öncelikle Sayın Genel Başkan Meral Akşener olmak üzere İYİ Parti heyetine bu nazik karşılamaları ve kabulleri nedeniyle çok teşekkür ediyoruz“ dedi. İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray ise, “Öncelikle ana muhalefet partisine böyle bir çalışma başlattığı için teşekkür ediyoruz. Ancak bu çalışma bir seçim ittifakı çalışması değildir. Bu çalışma seçim güvenliğini sağlama çalışmasıdır” şeklinde konuştu.

“İKİ PARTİNİN BU ÇERÇEVEDE TEMASLARI DEVAM EDECEK “

Verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, görüşmelerin bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Tezcan şöyle devam etti:

“Bugün Türkiye’nin temel meselelerinden biri seçim güvenliğidir. TBMM gündeminde olan son teklif sadece ittifaklar açısından tartışılıp ele alınırken içerisinde seçim güveliğini ortadan kaldıran çok önemli maddeler göz ardı ediliyor. Bu noktada önümüzdeki seçimlere giderken hem Anayasa Komisyonu’nda görüşülen teklifteki seçim güvenliğini ortadan kaldıran maddeler hem de güvenli seçimi sağlamak konusunda yapılması gerekenler üzerinde görüş alış verişinde bulunduk. Bundan sonra da her iki partinin bu çerçevede ki temasları devam edecek.”

Milletin oyunu çalmakta ısrarlı ve kararlı bir tek adam koalisyonu ile karşı karşıya olduklarını dile getiren CHP’li Tezcan, amaçlarının milletin sandığa attığı oyun olduğu gibi parlamentoya ve seçim sonuçlarına yansıması olduğunu kaydetti. Tezcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşin özeti milletin oyunun çalınmamasıdır. Ne yazık ki milletin oyunu çalma konusunda ısrarlı ve kararlı bir tek adam koalisyonu ile karşı karşıyız. Buna karşı biz de milletle koalisyon halinde olacağız. Bu noktada güvenli seçim isteyen bütün siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri ile bir güçlü hareketinin başlaması gerektiği konusunda mutabakat ortaya çıktı. Arkadaşlarımız çalışmalarına devam edecekler. Parlamentoda görüşmeler devam ederken bununla ilgili söylenmesi gereken, yapılması gereken, alınması gereken önlemleri belirleyip hem parlamento gündemi hem Türkiye gündemine taşıyacağız. Bu verimli çalışmamız bu şekilde devam edecek.”

Afrin şehitlerine baş sağlıyı dilerek sözlerine başlayan İyi Parti Sözcüsü Aytun Çıray, ana muhalefet partisine böyle bir çalışma başlattığı için teşekkür etti. Çıray şunları aktardı:

“Bu çalışma seçim ittifakı çalışması değildir. Bu çalışma seçim güveliğini sağlama çalışmasıdır. 21’inci yüzyılda Türkiye’nin dünyanın önünde seçim güveliğini tartışıyor olmasından da üzüntü duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bir Saray Koalisyonu kuruldu. Bu koalisyonun ortak teklifi olarak millet nezdinde seçim ittifakı diye bilinen bir kanun teklifi gündeme geldi. Bunun iki bölümü var. Bir tanesi seçim ittifakı adı altında başkanlık seçimlerini kaybettiğini gören Sayın Erdoğan’ın belki başkanlık seçimini kazanmak üzere kurduğu ittifak arayışı, diğer yandan yüzde 3’ler dolayında oyu olan bir muhalefet partisinin yine ittifak adı altında ortaya atılan kanunla haksız bir şekilde barajı aşırtarak parlamentoya sokma gayretinden başka hiçbir şey değildir. “

“NE YAPARLARSA YAPSINLAR SEÇİMİ KAZANMALARI İMKÂNSIZ”

AKP ve MHP’nin amaçlarına ulaşabilmek için TBMM’ye sunulan tasarının içine seçimleri güvensiz hale getirecek maddeler koyduklarına dikkat çeken Çıray, şöyle devam etti:

“Açıkça Türk milletinin önünden ilan ediyoruz ki ne yaparlarsa yapsınlar millet kararını verdi bu seçimi kazanmaları imkânsızdır. Sadece bizi üzen şey adeta Türkiye’yi demokrasiler içerisinde izolasyona tabi tutacak, demokrasi dışı uygulamalara başvurmalarıdır. Bizim aradığımız Türkiye’nin itibarıdır. Biz bu mücadeleyi hem Türk milletinin oyunu korumak hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya demokrasileri nezdinde itibarını korumak için veriyoruz. İnşallah bundan da başarı ile çıkacağız. Çok verimli bir toplantı oldu. Bu konuda ki görüşlerimizi kendilerine yazılı ve sözlü olarak iletmeye devam edeceğiz.”

İYİ Parti olarak seçim güvenliğine yönelik çalışma grubu oluşturduklarını dile getiren Çıray, sözlerini şöyle tamamladı:

“Esasen her parti bu genel çalışmanın dışında kendi içerisinde önemli tedbirler almış durumda ve almakta. Biz de İYİ Parti’yi kurar kurmaz seçim özel ofisi oluşturmuştuk. Çünkü artık denenen bu iktidarın başvurduğu bu oyunları tahmin ettiğimiz için o tedbirleri almıştık. İkinci bir mesele de OHAL şartlarında Türkiye’nin seçime gitmesi de ayıp olur. Biran önce ayıptan vazgeçmelerini öneriyoruz.”

Ziyarette CHP heyetinde Genel Başkan ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’ın yanı sıra; Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek ve Lale Karabıyık katıldı. İYİ Parti Heyetinde ise Genel Başkan Meral Akşener’e, kurmayları eşlik etti. Parti sözcüleri yaptıkları açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını kabul etmedi.

İlgili Haberler