CHP'den red kararına açıklama

CHP'den red kararına açıklama
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bingöl, Yüksek Seçim Kurulu’nun referandumun iptal edilmesi talebini reddetmesinin ardından, parti tarafından izlenecek yola ilişkin bilgi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, genel merkezde düzenlendiği basın toplantısında, YSK’nın kanun yapma organı olmadığını, kanunu uygulamak durumda bulunduğu belirterek, “16 Nisan’daki toplantılarda alınan kararlar maddi temel olamayan, hukuksuzluğun ve kanun tanımazlığın ürünüdür. Ama maalesef YSK,16 Nisan’da kanunu hiçe sayarak bu tür kararlarla seçime gölge düşürmenin ötesinde, seçimin meşruiyetini tartışılacak bir noktaya taşımıştır. Hep 1982 Anayasası’ndan örnekler verilir, 1982 Anayasası darbe anayasasıdır. YSK’nın skandallara imza attığı bu kararlarıyla ‘mühürsüz seçim’ sonucunda oluşan anayasa, darbe anayasasıyla birlikte bir ‘ayıplı anayasaya’ dönüşmüştür ve sürekli tartışılacaktır. Anlaşılan YSK’nın 10 üyesi ‘itaat et, rahat et’ anlayışına teslim olmuşlardır” diye konuştu.

“ÖNEMLİ KARARLARI BİRLİKTE ALACAĞIZ”

CHP’nin meşruiyeti tartışılan bu anayasayla ilgili başından itibaren tavrını koyduğunu ve bu kararlı duruşunu sürdüreceğini vurgulayan Bingöl, gerçekleştirlecek toplantılara ilişkin bilgi verdi.

Bingöl, bu çerçevede, yarın genel merkezde kapalı Meclis grubu toplantısının yapılacağını, ardından 25 Nisan Salı günü Parti Meclisi’nin toplanacağını, 29 Nisan Cumartesi günü Ankara’da il başkanlarıyla bir araya gelineceğini ve ardından belediye başkanlarıyla bir toplantı gerçekleştirileceğini kaydetti. Bingöl, “Bu toplantılar referandumu değerlendirmenin yanı sıra bundan sonraki stratejimizi belirlemek adına bize yön verecektir. Önemli kararları alma noktasında değerlendirmeleri arkadaşlarımızla birlikte yapacağız” diye konuştu.

“İŞ OLSUN DİYE DEĞİL, ATACAĞIMIZ HER ADIMIN BİR ANLAMI OLACAK”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bingöl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklamalarının anımsatılması üzerine, “Biz hukuki yolların tamamını önümüze koyarak karar alacağız. Alacağımız kararlar çok somut kararlar olacak. Atacağımız her adımın bir anlamı olacak, iş olsun diye bir girişimde bulunmayacağız. Elbette bu yönde açıklamalar yapılacak, çok doğal. Herhalde bizim de değerlendirmeye tabi tuttuğumuz çok önemli görüşler var. Bu konuda uzmanların ve akademisyenlerin de görüşlerini alarak adım atacağız” dedi.

Uyum yasalarıyla ilgili izlenecek tavır konusunda da Bingöl, “Şu anda bu yolda almış olduğumuz net bir karar yok, zaten bu toplantıları seri bir şekilde, kısa bir zaman aralığı içinde yapmamızın gerekçelerinden bir tanesi de bu” dedi.

“OLASI BİR SEÇİMİN TARİHİ NE OLURSA OLSUN, ÇOK UMUTLUYUZ”

“CHP olarak 2019 seçimlerinden umutlu musunuz” sorusu üzerine de Bingöl, “Çok ama çok umutluyuz. Eğer 2019’dan kasıt bir seçimse, biz 2019’da yapılacak ya da olası bir seçimin tarihi ne olursa olsun, hepsinden umutluyuz. Yerel seçimlerden çok umutluyuz. Çıkan sonuçlar sadece bizi değil, yüzde 50’nin üzerinde ‘hayır’ veren seçmenlerin yanı sıra ‘evet’ oyu veren kardeşlerimizi de bu konuda farklı bir noktaya itecektir. Bu çok açık, bu yaşananlardan dolayı. Ondan sonraki seçimlerde de biz çok ama çok umutluyuz, yerel seçimlerde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, bunları hep birlikte yaşayıp göreceğiz” diye konuştu.