CHP’den yoksulluğu silip sıfırlama hamlesi

CHP’den yoksulluğu silip sıfırlama hamlesi
Dar gelirli ve yoksulu umutlandıran vaatler CHP’nin seçim bildirgesine halkın ağır geçim yükünü hafifletip nefes aldıracak taahhütler damga vurdu 4 yıllık iktidarları sonunda ülkede yoksul kalmayacağını iddia eden Kılıçdaroğlu, “Sözüm söz” dedi

KILIÇDAROĞLU CHP’NİN SEÇİM BİLDİRGESİNİ AÇIKLADI

Bİr seçim bildirgesinin ötesinde bir vizyon belgesi açıkladığını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Belki de Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Bir ülke nasıl güçlü sosyal devlet olur, açlığın, işsizliğin, yoksulluğun olmadığı bir Türkiye nasıl olur, bildirgemizle bunu anlattım” diye konuştu.

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Kongre Merkezi’nde partisinin seçim bildirgesini açıkladı. Bildirgede, özellikle emekli ve çalışanlara yönelik ekonomik vaatler dikkat çekti. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından CHP’nin milletvekili adayları, platformdaki ekranlara özgeçmişleri yansıtılarak tanıtıldı. Adaylıktan çekilmekten vazgeçtiğini açıklayan iş adamı Mustafa Baysan da, Mersin 4. sıra milletvekili adayı olarak anons edildi. Kılıçdaroğlu, bir seçim bildirgesinin ötesinde bir vizyon belgesi açıkladığını söyledi, “Belki de Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Bir ülke nasıl güçlü sosyal devlet olur, açlığın, işsizliği, yoksulluğun olmadığı bir Türkiye nasıl olur, bunu anlattım” dedi. CHP, seçim vaatlerinde, 17-25 Aralık döneminde çok gündeme gelen “sıfırlamak” kelimesini slogan olarak seçti. Kılıçdaroğlu, CHP iktidarının ilk 100 gününde ve 1 yılında yapacaklarından bazılarını şöyle açıkladı:

Nereden nereye

AKP’nin 13 yıl önce iktidara, “Yoksullukla, yasaklarla, yolsuzlukla mücadele edeceğiz” diye geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: “Şimdi 13. yılın sonunda 6 milyon 700 bin işsiz, 17 milyon yoksul, maaşı bin liranın altında olan 8 milyon emekli, prim borcu olduğu için hastanede ölüme terk edilen esnaf, kızgın kırgın öfkeli gençler, kölelikten hallice kalıplara sokulmak isteyen kadınlarımız; korkmuş, sinmiş bir medya, kimliğini ve kişiliğini yitirmiş iş dünyasına gelindi. Türkiye, ekonomik büyüklükte 2 yıl önce 17’ncilikten 19’unculuğa geriledi. Siyasi ahlak yasasını çıkartacağız. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Milletin vekillerini milletin kendisi seçecek. Lider sultasına son vereceğiz.”

Hakça soruşturma

Adli kolluğu getireceklerini, soruşturmaların adil yapılacağını kaydeden CHP lideri, şunları söyledi: “Gizli tanık uygulamasını kaldıracağız. Hâkimler Yüksek Kurulu, Savcılar Yüksek Kurulu ayrı olacak. Adalet bakanı ve müsteşarının bu yüksek kurulları etkilemesini ortadan kaldıracağız. Avukatları ve savcıları, iddia makamı ve savunmayı aynı düzlemde karşılıklı oturtacağız. Birisi hakimin yanında olmayacak, eşitleyeceğiz.  Medyayı özgür kılacağız. Türkiye’nin en temel sorunlarından biri de Kürt sorunudur. Bunu CHP çözecek. YÖK’ü kaldıracağız. Her üniversite kendi rektörünü kendisi seçecek. 1 yılı okul öncesi olmak üzere zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız.”

Yerel yönetimler

Bildirgede yerel yönetimlerde yapılacaklar da şöyle sıralandı: “Büyükşehir statüsündeki illerde, köylere tüzel kişiliklerini yeniden kazandıracağız. Belediyelerin yatırım kararlarını, ihalelerini ve harcamalarını kamu denetimine açılmasını sağlayacağız. Belediye başkanlarının, yöneticilerinin servet beyanlarının her yıl yenilenerek internette yayınlanmasını yasal zorunluluk haline getireceğiz.” Siyasetin  hesap vermesi gerektiğini kaydeden CHP lideri şöyle devam etti: “Siyasetin hesap vermesi lazım, o açıdan TBMM İçtüzüğü’nü değiştireceğiz, parlamentoyu el kaldırma-indirme mekanizmasının dışına çıkaracağız. Ülkenin sorunlarını çözen parlamento olacak, parlamento ‘Acaba Başbakan ne söyledi, elimi kaldırayım mı, indireyim mi’ diye bir kaygıya kapılmayacak.”

Atatürk’e, İnönü’ye, Ecevit’e özel alkış

CHP’nin 2015 için seçtiği “Yaşanacak Bir Türkiye” sloganıyla gerçekleştirdiği toplantı salonunda sürekli alkış sesleri duyuldu. “Korkmayın, yılmayın, sinmeyin” yazılı dev bir pankartın CHP’lileri karşıladığı salonda sık sık CHP’nin seçim kampanyasında kullandığı “alkışlıyoruz” sloganı da anons edildi. CHP, seçim vaatlerinde 17-25 Aralık döneminde çok gündeme gelen “sıfırlamak” kelimesini slogan olarak seçti. CHP’nin aile sigortasından, çalışanlara sağlanacak yeni haklara kadar her türlü seçim vaadi “sıfırlayacağız” sloganıyla duyuruldu. Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Bülent Ecevit’in isimleri özel olarak anıldı. Halen hayatta olan eski genel başkanların adı anılmadı. CHP’liler, iş kazalarında ölen işçiler, madenciler ve şehitler için de saygı duruşunda bulundu. Kılıçdaroğlu ile birlikte salonu dolduran CHP’liler dakikalarca alkışlayarak AKP hükümetinin uygulamalarını protesto etti. CHP’nin seçim şarkısı tanıtıldı.

 

Bildirgedeki bazı vaatler: 

 

* Emekliye 2 maaş ikramiye verilecek

*Asgari ücret net 1500 TL olacak

* Halk 277 TL taksitle ev sahibi yapılacak

* Kart ve kredi borç faizleri silinecek

* Çiftçi mazotu 1.5 TL’den alacak

*  Taşeron işçiler kadroya geçirilecek

* Emekliye bayramda birer maaş ikramiye

* Agari ücret 1500 lira, vergi kalkıyor

* Kredi borcu faizinin yüzde 80’i silinecek