CHP'li Gürer: "Ekonomik krizin etkisi 4 ay sonra görülecek"

CHP'li Gürer: "Ekonomik krizin etkisi 4 ay sonra görülecek"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de bugün yaşanan ekonomik krizin tek sorumlusunun 16 yıldır üretimi desteklemeden, ithalata dayalı bir şekilde ülkeyi yöneten AKP hükümetleri olduğunu belirtti.

Fatih ERBOZ/Ankara

Ekonomik krizle ilgili olarak ABD'li rahip Andrew Brunson'ın bahane edildiğini belirten Ömer Fethi Gürer, AKP hükümetinin yanlış uygulamalarının sürecin geleceğinin habercisi olduğunu ifade etti.

"Bu kriz bugün olmasa, yarın ortaya çıkacaktı zaten" diyen Gürer, şunları söyledi: "CHP olarak sürekli uyardık. Çözüm önerileri de getirdik. AKP haktan hukuktan adaletten uzak uygulamalarına üretimsiz ekonomiyi de ekledi. Tarımda tamamı ithalata dayalı bir politika izlenmesi, Türkiye'de ekonomik sorunları içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Üretimi desteklemeyen, başka ülkelerin ürettiği ürünleri ithal eden bir anlayış, yasama, yürütme ve yargının adeta tek bir kişide toplanması sorunları katladı. Bugün enflasyonun ve dövizin dikkat çekicisi bir şekilde artmasında, ekonomik krize dönüşmesi her alanda sorunların yansımasıdır. Ne tarımda ne sanayide üreticiyi, sanayiciyi gereği gibi desteklemeyen AKP anlayışı ülke yönetimini 16 yıldır sürdürüyor. İşçi, işsiz, memur, esnaf, emekli, dar gelirli sıkıntı yaşıyoruz diyor, sıkıntıyı yaratan AKP. Üretime dönük çiftçiyi, üretici ve sanayici gerçek anlamda desteklesinler sorunlar aşılır. Hasat zamanı yurt dışından buğday geliyor. 2017 yılında 3.5 milyon ton buğday bu yolla gelmiş. Bu ülkede 5 yıldır buğdayın fiyatı sabit tutularak çiftçiye adeta buğday ekme denirken dışarıdan buğday getiriliyor. Sonra bu buğdayı sanayici alıyor. Sanayici bu buğdayı işliyor. Bisküvi yapıyor bulgur yapıyor sonra onu yurt dışına satıyor. Sanayici başkasının ürettiği buğdaydan işleyip satıp kazanıyor başka ülkelerin çiftçisi kazanıyor. Kazanmayan bir tek bizim çiftçimiz. 5 yıldır aynı fiyattan buğday alınıyor. TMO çiftçinin yanında değil, çiftçiyi tüccar eline bırakıyor."

Dövizdeki artışın, tarım ve sanayide girdi maliyetlerini büyük oranda artırdığını da kaydeden Fethi Gürer, Türkiye'de ekonomiyi düzelteceğini söyleyenlerin şimdi suçu ABD'li rahip Andrew Brunson'a yıkmaya çalıştığını belirtti.

Rahibin bahane olduğunu söyleyen Gürer, şöyle devam etti: "Siyasi anlamda Türkiye'yi olduğundan daha geri bir konuma getiren bu sistem, ülkemizin ekonomik anlamda bundan daha sorunlu günlere taşıyacağını gösteriyor. Bu gidiş iyi değil. Milletvekili olarak Cumhurbaşkanına yönelttiğimiz yazılı soru önergesi, TBMM Başkanlığı tarafından iade ediliyor. Gerekçe olarak 'cumhurbaşkanına soru sorulamayacağı' gösteriliyor. Vatandaş soramıyor da milletvekili de cumhurbaşkanına soru soramıyor. Türkiye'yi çok daha sorunlu günler bekliyor."