CHP'li Kani Beko: "Ülkeyi iflasa sürüklemeyin!"

CHP'li Kani Beko: "Ülkeyi iflasa sürüklemeyin!"
Ekonomik kriz nedeniyle fabrikaların kapandığını söyleyen CHP'li Kani Beko, "AKP iktidarı ülke iflas etmeden yarattığı krizi bitirecek önlemi almalı" dedi.

Bünyamin ÖZTÜRK/Ankara

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz işten çıkarmaları da beraberinde getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, " Döviz artıyor, insanlar zor durumda kalıyor. Ekonomik kriz var. İşten çıkarmalar artıyor. AKP iktidarı ülke iflas etmeden yarattığı krizi bitirecek önlemi almalı" dedi.

Türkiye'deki ekonomik sorunların rant politikaları uygulayanları vurmadığını belirten Beko, şunları söyledi: "AKP'nin yarattığı ekonomik kriz, rant ve talan politikaları yandaş şirketleri, büyük sermaye gruplarını vurmadı. İşçi, emekçi sınıfını vurdu. Tükettiğimiz her şey doların yükselişiyle zamlandı. İşverenlerin krizin yükünü işçi ve emekçilere yükleme alışkanlıklarından dolayı işten çıkarmalar başladı ve artarak devam edecek. Önümüzdeki aylarda bir çok firmanın iflas ve konkordato bildirerek fabrika kapatma yoluna gideceği biliniyor. Emperyalist politikalar sonucu sadece İzmir'de 2 bin 500 işçinin işten atıldığı bilgisini alıyoruz. Büyük üreticiler kapısına zincir vurdu. Aydın Söke'de büyük bir tekstil fabrikası kapandı ve 750 işçi işsiz kaldı. Kriz yakında kamuya da yansıyacak ve maaşlar ödenememeye başlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni dönemde belediye bütçelerinden yapacağı yüzde 30'luk kesinti işçilerin sırtına ek yük bindirecek."

İşçilerin ekonomik krizin faturasının kendilerine kesilmesinden endişe duyduklarını belirten Beko, şöyle devam etti: " 16 yıldır iktidarda olan AKP, üretime yönelik hiçbir teşvik yapmayarak, inşaat sektörü gibi ranta dayalı ve hızlı para kazanma sektörlerini büyüterek, ekonomi politikalarını günübirlik ve birilerini zenginleştirmeye yönelik geliştirerek, özelleştirmelerle üretimi sıfırlayarak bu krizi yaratmıştır. İşverenlerin borçlarını silerek, onlara her türlü kamusal alan talanını açarak işçilerin üzerinden kriz yönetimine izin verirseniz ülke iflasın eşiğine gider. Acilen üretime yönelik eylem planlarının yapılarak tüketim toplumundan üreten bir topluma dönüşümün önü açılmalıdır. İnşaat sektörüne değil üretim sanayisine teşvikler verilmeli, ekonomik paketler bu mantıkla çıkarılmalıdır."