CHP’li Tekin’den rahip Brunson açıklaması

CHP’li Tekin’den rahip Brunson açıklaması
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ABD’li rahip Brunson’a verilen ev hapsi kararına tepki gösterdi. Tekin, kararın yargı bağımsızlığın aykırı olduğunu söyledi.

Askeri ve siyasi casusluk ile yargılanan ABD’li rahip Brunson için verilen ev hapsi kararına tepkiler sürüyor. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, kararın yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu belirterek “Övünerek yargımız bağımsız, yerliyiz, milliyiz diyenler şunu bilmeli ki, Türkiye dış politika konusunda büyük bir tehdit ve şantaj altında" dedi.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Tekin, şu ifadeleri kullandı:

"Hükümeti kullandığı üç büyük argüman var. Millilik, yerlilik ve bağımsız yargı. Bu genelde demokrasinin olmadığı ülkelerde en çok kullanılan cümlelerdir. Son dönemde yaşadığımız sıkıntılara baktığımızda dış politikada çok ciddi bir tehdit altında olduğumuzu görüyorum.

- Örneğin tutuklu Ruslar vardı, serbest bırakıldı. Neden tutuklandı, neden bırakıldı? Türkiye kamuoyu bunu hala öğrenebilmiş değil.

- İki, tutuklu Fransız gazeteci Macron'un telefonuyla serbest bırakıldı.

Üç, Deniz Yücel ile ilgili. Önce kendisi (Erdoğan) yargısız infaz yaptı. 'Ben bu koltukta oturduğum sürece Deniz Yücel oradan çıkmayacak' dedi. Deniz Yücel çıktı. Almanlar bizi ne ile tehdit etti acaba?

- Papaz (Brunson) ile ilgili, 'Ver papazı, al papazı. Papaz gelmediği sürece, papaz gitmeyecek' cümlesini kullanacaksınız, sonra dünyanın hiçbir yargı sisteminde olmayacak bir şey, özel bir şeyle yargının aldığı kararı değiştireceksiniz. Bütün bunlara baktığımızda Türk dış politikasının çok ciddi bir tehdit ve şantaj altında olduğunu görüyorum."

"ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ TÜRK YARGISI İÇİN SIKINTILI"

Brunson'un tahliyesine karşılık Türkiye'nin ABD'de görülen Rıza Sarraf davasında ceza alan tutuklu Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’yı istediğine ilişkin iddiaları değerlendiren Tekin, "Bunun sonu yok. ABD'ye boyun eğeceksiniz, Fransa'ya boyun eğeceksiniz, Almanya'ya boyun eğeceksiniz. Rus tutukluları serbest bırakacaksınız. Önümüzdeki süreç Türk yargısı için tehlikeli ve sıkıntılı. Halkbank ile bir sorununuz yoksa yargılanacaksınız ve bunun sonucuna katlanacaksınız. Bunları yapınca siz oradaki yargı sisteminin kararlarını değiştirme şansınız olmayacaktır. Bunu bilmemiz lazım. Övünerek 'Yerliyiz, milliyiz, yargımız bağımsız' diyenler şunu bilmeli ki, Türkiye dış politika konusunda büyük bir tehdit altında" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler