CHP’li Yarkadaş’tan iTaksi iddiası

CHP’li Yarkadaş’tan iTaksi iddiası
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "İ Taksi uygulaması, taksici esnafından her yıl 200 milyon TL toplayacak dedi. Yarkadaş bu yazılımcı firmanınsa AKP'li bir vekilin oğluna ait olduğunu iddia etti.

CHP’li Barış Yarkadaş, “İ Taksi, bir huzur ve güven değil, rant projesidir” iddiasında bulundu. Yarkadaş, İ – Taksi’nin yılda 200 milyonluk bir rant yaratacağını ve bu rantın nasıl kullanılacağının ise bilinmediğini belirtti.

İstanbul’da İ – Taksi programı yüklenen bir ticari takside seyahat halindeyken basın açıklaması yapan Yarkadaş, “Bu taksilere binen herkesin görüntüsü kaydedilecek. Bu hukuka aykırıdır ve özel yaşamın ihlal edilmesidir” diye konuştu. Yarkadaş, ticari takside yaptığı konuşmada, vatandaşa şöyle seslendi:

“TAKSİLERDE SOHBET EDİN…”

“İ – Taksi’de görüntülü kayıt yapılacak… Görüntülü kayıt demek yurttaşların artık takside siyaseti, sporu ve memleketin ahvali üzerine konuşamaması anlamına gelecek. Çünkü vatandaş çekinecek. Şu anda bulunduğum bu ticari taksiden yurttaşlarımıza sesleniyor ve diyorum ki: Taksilerde iktidarı eleştirin, taksilerde spor yorumları yapın… Taksilerde birbirinizle sohbet edin ve İ – Taksi uygulamasına karşı çıkın.”

Yarkadaş, İ – Taksi adı verilen uygulamanın taksici esnafından her yıl 200 milyon TL toplayacağını da belirtti ve rantın adresini gösterdi.

CHP’li vekil şöyle konuştu:

”TEKERLEK RANT İÇİN DÖNECEK”

“Her taksi şoförü, yeni uygulama yüzünden, aldığı ücretin yüzde beşini İ – Taksi’ye verecek. Bunun anlamı, İ – Taksi’ye her yıl ortalama 200 milyon TL aktarılmasıdır. Tek taraflı olarak yapılan ve İ- TAKSİ tarafından istenildiği zaman feshedilebilecek olan bu sözleşmeye kimse itiraz edemiyor. Çünkü; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, taksici esnafına bunu dayatıyor. İBB, İ – Taksi uygulamasını taktırmayanların çalışma ruhsatını yenilemeyeceğini söylüyor. İ – Taksi’nin tekerleğinin, huzur ve güven için değil, rant için döneceği görülüyor.”

YAZILIM ‘TAM’ ADRESE GİTMİŞ!

İ – Taksi adı verilen uygulamanın cihazının İBB tarafından Çin’den 400 dolara alındığını belirten Yarkadaş, iddiasını şu sözlerle sürdürdü:

“Konunun her yanı sorunlu… 400 dolara cihaz alınıyor. Taksi plakası sahiplerine ‘Siz bu cihazı taktırın, sizden ücret almayacak, gerisini biz halledeceğiz’ deniliyor. Öte yandan, bu cihazın çalışması için gereken yazılım ise Türkiye’deki bir firmaya yaptırılıyor. Bu firmanın adı ise iddialara göre, TAM Yazılım…”

“SORULARIN CEVAPLARINI İSTİYORUZ”

CHP’li vekil, firmaya ilişkin çarpıcı bilgileri ise şöyle paylaştı: “TAM ELEKTRONİK – YAZILIM adlı bu şirket, iddialara göre, İSPARK’ın işi ihale ettiği İSBAK’ın taşeronu… Firma, AKP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’nin oğluna ait… Zaten reklamlardaki plakalarda da gördüğünüz üzere, 34 TAM 34 yazıyor… İSPARK, bu yazılımcı firmaya kaç para ödedi ve bundan sonra da ödemeye devam edecek mi? Bu sorunun cevabının verilmesi ve iddiaların açıklığa kavuşturulması gerekiyor.”