CHP'li Yılmaz: "İdlib'e operasyon bir anda yapılacak"

CHP'li Yılmaz: "İdlib'e operasyon bir anda yapılacak"
Türkiye ve Rusya arasında İdlib hakkında varılan mutabakat hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP'li Öztürk Yılmaz, "İdlib'e operasyonbir anda yapılacak" ifadelerini kullandı.

Fatih ERBOZ/Ankara

Türkiye ile Rusya arasında Rusya'nın Soçi kentinde varılan mutabakat başka soruları da gündeme taşıdı. Özellikle radikal unsurların nasıl ayıklanacağı ve bundan sonra nereye götürülecekleri sorusu kamuoyunun merakla beklediği konuların başında geliyor.

CHP Ardahan Milletvekili ve eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz, bu ayıklamanın Türkiye tarafından yapılsa bile diğer ülkeler açısından kabullenip kabullenmeyeceğinin tartışılabileceğini belirtti.

Yılmaz, "Maalesef bu sorunun önüne geçemedik. Bu nedenle gözlem noktalarını Türkiye sınırına çekip oradan başlayan bir güvenlikli bölge oluşturulmasını önermiştik. Bunu önerdik çünkü bizim oluşturduğumuz güvenlikli bölgeye de giremeyecekler bu sorunu Suriye çözecekti, Türkiye'ye sorun olmayacaktı. Şimdi bunu Türkiye yapacak ama Rusya ve Suriye'ye bunu nasıl kabul ettirecek? Bu sorular ortadayken aynı Halep'te olduğu gibi bir anda operasyon olacak, Suriye rejimi İdlib'i kontrolü altına alacak, radikal unsurlar, teröristler ise direndiklerinde ölecekler ya da kaçacaklar" dedi.

Türkiye ile Rusya'nın görüşmelerinden çıkan sonuçlardan bir tanesinin İdlib'den radikal unsurların ayıklanması olduğunun altını çizen Yılmaz, şöyle konuştu: "Türkiye bu ayıklamayı nasıl yapacak belli değil, hatta aslında bu ayıklamayı kimin yapacağı da tam olarak belli değil. Orada bunlar ılımlı muhalif, diğerleri radikal unsur, eli silahlı dediğiniz anda Suriye rejimi ve Rusya bunu kabul edecekler mi? Bir kere bu ortada duruyor. Radikal unsurların temizlenmesi ne kadar gerçekçi? Bunları gerçekten temizleyebilecek misiniz? Bu başlı başına bir konu. Bu ayıklamayı yapsanız bile diğer ülkeler bunu sorgulayacak? Böyle bir sorun da var. Ayrıca AKP bu konuda başından beri net bir politika da ortaya koymadı. Bir taraftan da bu var. Yani nasıl yapacaksınız, 'Radikal unsurlar şurada, elinde silah olanlar şurada kaldı, bunları bombalayın mı' diyeceksiniz? Hepsini öldürebilecek misiniz? Bunlar gerçekten zor bir süreç ve ayıklanması kolay değil. Ayıkladığınızı söyleseniz bile yaptığınıza inanmama gibi bir durum da olacak."

Öztürk Yılmaz, Esad rejiminin Halep'te olduğu gibi bir anda operasyon yapmasının ve İdlib'in kontrolünü sağlamasının mümkün olabileceğini kaydederek şunları ifade etti:

"Türkiye elbette burada 'Müdahale etme' diyecek. Burada gerçekten insani boyut da var, maalesef terör boyutu da var. Ancak Esad İdlib'den vazgeçmeyecek ve operasyon kaçınılmaz seçenek olarak öne sürülüyor. Esad rejimi buradaki unsurları terörist olarak nitelendiriyor. Esad operasyon yapacak. Buradaki süreç ise büyük bir ihtimalle Halep'teki duruma benzeyecek. Bir anda operasyon olacak. Orada kalan unsurlar direnecek, direnenler ölecek. Kaçabilenler kaçacak. Yani Esad bir anda operasyonu yapmış olacak ve İdlib'i kontrol edecek. Türkiye'ye kaçanlar olabilir, başka yerlerde halkın arasına karışanlar olabilir. Esad İdlib'i kontrol ettiği andan itibaren sonuç bu olacak."