CHP'li Yılmaz: Kıbrıs'ta tiyatro oynanıyor

CHP'li Yılmaz: Kıbrıs'ta tiyatro oynanıyor
Doğu Akdeniz'e ülkelerin bir bahaneyle asker gönderdiği bir ortamda adadan Türk askerinin çekilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Yılmaz, "PKK, Sincar bölgesine terörist yığıyor, ABD ve Rusya üs kuruyor. Neden bir şeyler vererek çözüm olsun" dedi.

Fatih ERBOZ / ANKARA

CHP'den AKP'nin Kıbrıs ve Doğu Akdeniz politikalarına ilişkin sert eleştiriler sürüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Türkiye'nin içinden geçtiği şartlarda Kıbrıs müzakereleri için masaya oturmaması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "ABD ile AB ile yaşanan sorunlar, bunun yanı sıra Suriye'de, Irak'ta ve Körfez'de izlenen politikalar nedeniyle Türkiye'nin eli zayıflatıldı. AKP iç ve dış politikada Türkiye'yi kilitledi. Bu şartlarda Türkiye'yi kolay taviz vereceği bir noktaya sürüklediler" dedi.

Yılmaz, "Uluslararası toplumun dediğinden bize ne? Yemen'de, Suriye'de ne diyor ki uluslararası toplum? Görüşme yapıp KKTC'yi ortadan kaldırırsınız, bunun adı da kapsamlı çözüm olur" şeklinde konuştu. Bu anlamda Rum tarafı ve Yunanistan'ın samimi olmadığını aktaran Yılmaz şunları dile getirdi: "İş dönüp dolaşıp Türkleri azınlık yapmaya, daha sonra da oradan atmaya geliyor. Her kurumuyla işleyen bir devlet kurulmuş orada. Kimse gidip de bir kere bu devleti tanıtalım demedi."

Yılmaz, güvenlik konuları, özellikle garanti antlaşmalarını, toprak, mülkiyet konusunu, yönetimde güç paylaşımı konularını müzakere edip şu şartlarda sonuç alamayacağımızı belirtti.

Yılmaz şunları anlattı: "Böyle bir ortamda müzakere söz konusu. Son şans, olmazsa olmaz, bu yıl olmalı gibi ifadeler de çözüm masasında yanlış ifadelerdir. Kıbrıs Türk tarafı Annan Planına evet dedi. Bu anlamda masada çözüm için samimiyetini kimse sorgulayamaz. Çözüm için artık Rum'un Türk tarafının kapısını çalması lazım. Rum tarafından eziklik olması gerekir. Biz ise yüksek moral zeminini KKTC'ye hiçbir şey yapmayarak zayıflattık. Rum tarafı hayır demesine rağmen kendi pozisyonunu güçlendirdi."

Harita konusu gündeme geldiğinde verdiğimiz tavizlerin bile çözüm getirmediğini belirten Yılmaz, "Verdiğiniz tavizler noktasında kalıyorsunuz ama müzakereler yeniden başlıyor, 4-5 yıl sonra ise sizi daha geriye götürüyorlar. Harita verilmez, toprak oran verilmez, haritalarda ve toprak konusunda oran verirseniz elimiz zayıflar. Bu yanlış yapıldı" diye konuştu.

Şimdi ikinci bir yanlışlığın daha yapıldığına vurgu yapan Yılmaz, şöyle devam etti: "Rum tarafı net bir stratejiyle tek taraflı müdahale hakkını kaldıracağım diyor. Daha sonra adı ister federal, ister konfederal olsun bunu yıkarım diyor. Antlaşmadaki tek taraflı müdahale hakkını bu yüzden kaldırmak için ısrar ediyor. Türkiye'nin tek taraflı müdahale hakkının kaldırılması ve asker sayısının azaltılması Kıbrıs'ta Türk varlığı için sonun başlangıcıdır."

Yılmaz, Kıbrıs'ta bir tiyatro oynandığını vurguladı.

İlgili Haberler