CHP’nin “seçim takip üssü” göreve hazır!

CHP’nin “seçim takip üssü” göreve hazır!
Genel Başkan Yardımcısı Aksünger, seçim güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan merkezde, CHP ve YSK verilerinin eş zamanlı olarak takip edileceğini söyledi

Iste CHP’nin secim takip üssü

* Genel Merkez’de 500 gönüllü ve 60 bilgisayar uzmanı görevlendirildi

* Sandık görevlileri verileri network ağı ile merkeze geçecek

* YSK verileri ile sandık bilgileri farklı ise sistem hemen alarm verecek

Sıcağı sıcağına itiraz

“Karargâh”ın kapılarını Yeniçağ’a açan Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Erdal Aksünger, seçim gecesi tüm kadroların bilgisayarların başında CHP örgütlerinden gelen verilerle YSK verilerini eş zamanlı olarak takip edeceklerini ve sandık başlarında çelişen sonuçlara anında itirazda bulunacaklarını söyledi.

“Kediler”e karşı önlem

YSK ve örgütlerden gelen verilerin her 3 dakikada bir otomatik olarak karşılaştırılacağını söyleyen Aksünger, “Sistem, eğer bir problem varsa alarm veriyor ve hepsini anında itiraz dilekçesine döndürüyor. Genel Merkez ve büyük şehirlerde elektrik kesintilerine karşı her türlü önlemi aldık” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Aksünger, seçim güvenliğini sağlamak amacıyla kurulan merkezde, CHP ve YSK verilerinin eş zamanlı olarak takip edileceğini söyledi.

CHP, 7 Haziran seçimleri öncesinde seçim güvenliğine yönelik olarak bütün hazırlıklarını tamamladı. İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Erdal Aksünger, CHP’nin 7 Haziran gecesi Genel Merkez’de seçimlerin takip edileceği merkezin kapısını Yeniçağ’a açtı. Aksünger, seçim gecesi tüm kadroların bilgisayarların başında CHP örgütlerinden gelen verilerle YSK verilerini eş zamanlı olarak takip edeceklerini ve sandık başlarında çelişen sonuçlara anında itiraz edeceklerini söyledi. CHP’li Aksünger, seçim çalışmalarına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

* Mahalli seçimlerde yaşananların tekrarlanmaması için çalışmalara önceden başladınız. Avrupa’dan gelen heyetlerle görüştünüz. Bu heyetlerle seçim güvenliği konusunda hangi konular istişare edildi?

* Bir ülkede siyasi partiler seçim güvenliğini sağalamaya çalışıyorsa o ülkede ciddi bir demokrasi ve hukuk devleti sorunu var demektir. Avrupa’daki parlamenterlere sorduğumuz zaman ‘Ne demek seçim güvenliği, ne yapmaya çalışıyorsunuz, niye böyle bir şey yapıyorsunuz?’ diye bana cevap veriyorlar. Onların sandıkta bir sorun olabilme ihtimali aklının ucundan geçmiyor. 4-5 aydır seçim güvenliği ile ilgili konulara hazırlanıyoruz. Toplum o kadar uçlaştırıldı ki. Toplumun birbirine sandık başı da dahil her yerde olağan şüpheli olarak yaklaşması ‘Benden değil’ mantığı, herkes olağan şüpheli görüyor birbirini.

4 ekip çalışıyor

* CHP olarak seçim güvenliği konusunda bugüne kadar hangi hazırlıkları yaptınız?

* 4 ekibimiz var. Genel Başkan Yardımcılarımız Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Seyhan Erdoğdu ve benim başını çektiğim ekipler. Genel Başkan Yardımcımız  Seyhan Erdoğdu eğitimleri veriyor. Bu ekiplerin ayrı ayrı işleri var. Bülent Tezcan seçim işlerinden sorumlu. Tüm sahalardan sorumlu. Örgütlerle Tekin bey ilgileniyor. Her ikisi de sahada bu çalışmaları yapıyorlar. Doğabilecek problemlere nasıl müdahale edilebilecek, bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor.   

Arkadaşları uyarıyoruz

* 7 Haziran gecesi bu odada neler olacak, nasıl bir çalışma sistemiyle seçim sonuçlarını takip edip, sandıkta yaşanan sorunları tespit edeceksiniz?

* Bize veriler gelecek. Bugüne kadar arkadaşlarımıza verilerin bize gelmesi konusunda ciddi eğitimler verildi. Tek tek adapte etmeye çalıştılar. Türkiye genelinde 4, İstanbul’da ise bir kez sanal uygulamalar yaptık. Örgüt kabiliyetimizi görmeye çalışıyoruz. Eksik yerlerimizi görmeye çalışıyoruz. Sandık başlarında eksiklerimiz varsa uyarıyoruz. Diğer birimlerde eksikleri tespit ediyoruz ve arkadaşlarımızı uyarıyoruz. YSK’dan veriler geldiğinde, örgütlerimizden ve gönüllülerimizden gelen verileri otomatik karşılaştıran, bir problem varsa örgütlerimiz problem gördüğünde itiraz edebilme olanakları var. Sistemde biz de okullardan gelen birleşme tutanaklarını girebilirsek herkesten önce seçim sonucunu açıklarız ama doğru bu değil. Doğru olan şüpheli olan tutanaklardaki sıkıntılar. Arkadaşlarımız bunların hepsini ezbere biliyor.

* Seçim gecesi YSK’dan ve örgütlerinizden gelen verileri otomatik olarak karşılaştıracak ve itirazlarını anında yapacaksınız, sistemi buna göre mi hazırladınız?

3 dakikada bir YSK’dan gelen verilerle, örgütlerden gelen veriler otomatik olarak karşılaştırılıyor. Hemen aynı tablo üzerinde karşılaştırıyoruz. Eğer bir problem varsa, tıklıyor ve hepsini itiraz dilekçelerine döndürüyor. Nelere dikkat edecekler; birincisi imzalı, imzasız tutanaklara. Oyların sayımı sırasında herkesin çeteleleri tutarken dikkat edeceği konular var. Aslında problemlerden birisi sandık. Tutanaklar yapıldıktan sonra imzaların eksiksiz olması önem taşıyor. Veri gelmedikten sonra bir şey yapılamaz. O arkadaşlar görevini yapacak biz de görevimizi yapacağız. Bir de birleştirmeler var, birleştirmelerde yaşanan kaymalar sıkıntı oluyor. Tutanak üzerinde en tehlikeli noktalardan bir tanesi AKP ile CHP’nin MHP ile HDP’nin alt alta olması. Bunlar tehlikeli. Kaydırma olasılığı yüksek.

Kırmızıya dönüşecek

* Sandık başlarından size gelen verilerle, YSK’dan gelen veriler çeliştiğinde nasıl bir yöntemle bunları tespit edeceksiniz?

* Veriler buraya gelecek. Onları harmanlayacağız. Bir sorun varsa zaten ilçeler sistem üzerinden görüyor. Bir problem varsa hemen kırmızıya dönüyor. Diyelim ki 1021 no’lu sandık. YSK’dan bir veri geldi. İlçeden de bir veri girildi. Veriler birbirini tutmuyorsa şerit kırmızıya dönüşüyor, hemen itiraz etmek için gerekli işlemler başlıyor.

 

“Kediler”e karşı önlem

* 30 Mart yerel seçimlerinde en çok gündemde olan konu elektrik kesintisiydi. Elektrik kesintilerine karşı genel merkezde, il, ilçe örgütlerinde nasıl önlemler alınabilir? Bunun için ayrı bir çalışma yaptınız mı?

* Elektrik kesilirse biz buna yüzde 100 çare bulamayız. Bizim yedekleme olanaklarımız var. Elektrik kesilirse sistemimiz çökmez. Veri gelecek yerlerde elektrik kesilirse veri gelmez. Herkesin ups olanağı olmaz, bataryaları sorun çıkartabilir. 3-G üzerinden trafikte zorlanır. İnternet ağlarının karasal alanda yüzde 90’ınana sahip olan Türk Telekom’un kendisi. TTNET de Türk Telekom’un. Diğer servis sağlayıcılar da Türk Telekom’un alt yapısını kullanıyorlar. Türk Telekom’da bir şeyler olursa biz ne yapabiliriz? Bunun görevi devletin. O güne göre devlet hazırlığını yapması lazım. Yoksa şüpheli olan iktidarın kendisi olur. Çünkü bugüne kadar herkes bunu iktidar üzerinden hep kodladı. Bizim genel merkezimizde elektrikler kesilirse sistemi ayakta tutacak önlemler aldık. Büyük şehirlerimizde bu önlemler alındı. 30 büyük ilde seçmenin yüzde 80’i var. 30 ilde tedbir alıyoruz, o gün trafik çok yoğun olacak, trafiği ayakta tutmak zor olabilir. Böyle bir olayın tecelli etmesi devletin zafiyeti olur. Bugüne kadar olağan şüphelilerin şüphe olan tarafı gerçekleşmiş olur. Ben öyle görüyorum.

 

450 bin kişiye ihtiyaç var

* Siz bilgisayar kontrol sisteminizi hazırladınız ancak sandıklardan gelecek bilgiler de önemli. Sandık başlarında yaşanabilecek konulara ilişkin hazırlıklarınız var mı?

*Türkiye’deki en büyük sıkıntılardan biri birleştirme tutanaklarının oluşturulması. Türkiye’de ki seçim sonuçları 58 bin okuldaki birleştirme tutanaklarının YSK’ya gönderilmesinde sorun çıkıyor. Problemin de birleştirmenin altındaki tutanaklardan çıkma olasılığı çok yüksek. Harmanladığınız zaman çok fazla konu çıkıyor. Türkiye’nin her yerinde mükemmel bir şekilde bu işler yapılıyor mu, yapılmıyor. 500 bin insanın görev alması gerekiyor. Olağan olan 600 bin insan. 174 bine yakın sandık var. Bir sandık başkanı, 2 sandık müşahidi, bir de okul sorumlusu olması gerekiyor. Tüm bunlar en düşük ihtimalle 450 bin insana ihtiyaç var. Bunların hepsi birbiriyle aynı olması çok zor.