CIA, Venezuela'da açık açık darbe yapacağını söyledi

CIA, Venezuela'da açık açık darbe yapacağını söyledi
Dünya üzerindeki askeri darbelerin ardından gündeme gelen "CIA parmağı" iddiası tarihte ilk defa resmi kaynaklar tarafından doğrulandı.

Bazı komplo teorisyenlerine ve tarihçilere göre ABD ülkelerin iç işlerine pek de belli etmeden yoğun bir biçimde karışıyor. Özellikle Güney Amerika’da Şili’den Nikaragua’ya Arjantin’den Haiti’ye kadar birçok ülkede hükümeti değiştiren unsurun ABD olduğu konuşulur, iddialar ortaya atılır… Bugün ABD istihbaratının bir numaralı ismi öyle bir açıklama yaptı ki ABD’nin Güney Amerika’daki etkisi gözler önüne serildi.

CIA’nin direktörü Mike Pompeo, ABD’nin Venezuela’nın seçilmiş hükümetini devirmek için çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Pompeo, Venezuela’da Maduro hükümetini devirmek için iki ülkeyle temasta olduğunu söylerken, “Venezuela’da bir geçiş olmasını ve CIA’nin oradaki dinamikleri anlamasını umut ediyorum” dedi.

Pompeo, Mexico City ve Bogota’da görüşmelerde bulunduğunu söylerken İngiltere’nin saygın haber platformu The Independent, CIA’nin bir numaralı isminin bu açıklamaları Aspen Institute adında bir düşünce kuruluşunun etkinliğinde söylediğini belirtti.

Meksika ve Kolombiya’yla iş birliği içinde olduklarını dile getiren Pompeo, “Geçtiğimiz hafta Mexico City ve Bogota’daydım ve onlarla bu konuyu konuştum. Onların bu durumu anlamalarına ve yapacakları hamlenin hem kendileri hem de bizim için ne kadar faydalı olacağını anlattım” dedi.

Venezuela’da yeni anayasayı yazacak Kurucu Meclis’in üyelerinin belirlenmesi için yapılacak seçim öncesinde muhalefetin grev ve eylem çağrıları sonrasında ülkede gerilim artarken, polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.