Çiftçiler ayaklandı Yunanistan yanıyor

Çiftçiler ayaklandı Yunanistan yanıyor
Hükümetin tarım sektörüne getirdiği ek vergiler Yunanistan’ı karıştırdı. Başkent Atina’daki arbedede yaralılar ve gözaltılar var. Sınır kapıları çiftçilerin eylemleri nedeniyle kapatıldı.

Yunanlı çiftçiler bakanlığı bastı

Hükümetin tarım sektörüne getirdiği ek vergiler isyan çıkardı. Atina’daki olaylarda çok sayıda yaralı ve gözaltılar var. Sınır kapıları da eylemler nedeniyle kapandı.

Yunanistan’da sosyal güvenlik reformu ve hükümetin tarım sektörüne getirdiği ek vergileri protesto etmek için ülkenin çeşitli yerlerinden başkent Atina’ya ulaşan çiftçiler polisle çatıştı. Girit Adası’ndan dün sabah saatlerinde gemiyle gelen yaklaşık 2 bin çiftçi Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı önünde toplandı. Bakanlık binasına girmek isteyen çiftçilere polis engel olunca arbede yaşandı. Polislere ve binaya domates ve taş fırlatan çiftçilere göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunuldu. Olaylarda dört kişi gözaltına alındı.

Türkiye’ye geçiş etkilendi

Daha sonra işçilerin ve çiftçilerin katılımıyla meclis binasının bulunduğu Sintagma Meydanı’nda geniş katılımlı bir gösteri düzenlenirken, çiftçilerin hafta sonunu meydanda kurdukları çadırlarda geçirmeyi planladıkları belirtildi. Yunan çiftçilerin eylemi, sadece Atina’yı değil, Yunanistan’ın sınır kapılarını da etkilemeye devam ediyor. Bu nedenle Pazarkule Sınır Kapısı’ndan araç geçişi yapılamıyor. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, eylemcilerin Pazarkule Sınır Kapısı’nı geçişlere kapattıklarını söyledi.

Geçişler İpsala Kapısı’ndan...

Yunanistan’a küçük araç ve otobüslerle girmek isteyenlerin İpsala Sınır Kapısı’nı kullanmasını öneren Yalçın, şunları kaydetti: “Yunan çiftçilerin şubat başından beri İpsala Sınır Kapısı’nda sürdürdükleri eylemleri Pazarkule Sınır Kapısı’na da kaydı. Pazarkule Sınır Kapısı’ndan araç geçişleri eylem nedeniyle sağlanamıyor. Geçen hafta da Pazarkule’de eylem nedeniyle 1 gün boyunca araç geçişi sağlanamamıştı. İpsala Sınır Kapısı’nda ise tır geçişlerine yönelik eylem sürüyor. Ancak şu an bu kapıda uzun kuyruğumuz yok.”