Devlet yöneticilerinin intikam güdüsü olmaz

Devlet yöneticilerinin  intikam güdüsü olmaz
14 Aralık operasyonuna muhalefet partileri CHP ve MHP’den sert tepki geldi

“Operasyonlar intikam alma güdüsüyle yapıldı”

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Devleti yönetenler, devleti intikam güdüsüyle yönetemez. ’Bir öncekinin rövanşını alacağım’ anlayışıyla devlet yönetilmez” derken, Türmen, “Türkiye hızla diktatörlüğe doğru yürüyor” ifadelerini kullandı. MHP’li Yalçın da, kurumlar üzerindeki iktidar baskısının sona erdirilmesini istedi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Barosu ziyareti sırasında yaptığı açıklamada 14 Aralık operasyonunu sert bir şekilde eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Operasyonlar bize öğretilen hukuk çerçevesinde yapılan operasyonlar değil. İntikam alma güdüsüyle yapılan operasyonlar bunlar. Devleti yönetenler, devleti intikam güdüsüyle yönetemezler. Hınçla yönetemezler. ‘Ben bir öncekinin rövanşını alacağım’ anlayışıyla devlet yönetilmez. Devletin TRT’si bile ön yargıyla haber yapıyor. Ön yargı ile bilgi toplamaya çalışıyor. Bunlar doğru değil” dedi.
Birilerinin hukuku
Kılıçdaroğlu, “Operasyonun Türkiye’nin imajını nasıl etkilediği” yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: “Türkiye’nin imajında, öteden beri süren, son 3-4 yıldır devam eden ciddi bir kayıp var. Bunu görmemek mümkün değil. İktidar kanadı da bunu görüyor. Çağdaş dünyanın, Avrupa Birliği’nin, önemli kurumların Türkiye ile ilgili ciddi kaygıları var. Özellikle demokrasi, özgürlükler konusunda ciddi kaygılar taşıyorlar. ‘Türkiye’de neler oluyor, basın üzerindeki baskılar, demokrasiye yönelik müdahaleler’ pek çok çevreyi kaygılandırıyor.” Kılıçdaroğlu, “Dünün muktediri bir sonraki günün mazlumu olabilir. Biz tarafız ve hukuktan yana tarafız, diye hukukun üstünlüğünü hep beraber savunmak zorundayız. Hukuk herkes için eşit koşullarda uygulanmalı. Üstünlerin hukuku ayrı vatandaşın hukuku ayrı olmamalı. Eğer güçlü olacaksak adalete inandığımız için güçlü olmalıyız. Gücü baskıyla değil adaletle sağlamalıyız. Türkiye bu konuda önemli adımlar atabilirse dünyada saygınlığı artacaktır. Sarayların penceresinden dünyaya bakarak Türkiye’ye bakarak kendinizi güçlü göremezsiniz. Güç farklı bir şeydir. Akılla elde edilir güç. Baskıyla kaba kuvvetle elde edilmez. Türkiye’de maalesef birilerinin hukuku var. Birilerinin üzerine yoğun baskılar yapılıyor. Parlamento da bu süreç içerisinde gerekli özeni göstermiyor” ifadelerini kullandı. CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler’in cemaat ile CHP’nin iş birliği yaptığına dair iddiaları sorulan Kılıçdaroğlu, “O konuyu arkadaşlarım değerlendiriyor. Değerlendiriyoruz. Önce o ifadeler gerçekten söylenmiş mi söylenmemiş mi bakılacak. Ona göre değerlendirilecek. Bizim hiç kimseyle ittifak yapmaya ihtiyacımız yok. Biz CHP olarak seçimlere gireceğiz. Bu özellikle AKP kanadının bilinçli olarak dillendirdiği söylem” dedi.